Akcie: Prahu nakopli američtí pracující

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 9. 3. 2010 | 1 komentář
Akcie: Prahu nakopli američtí pracující
Pražská burza si při nevýrazném obchodování připsala 1,59 procenta. Největší růsty index PX zaznamenal v pondělí a pátek. Na konci týdne trhu pomohly informace o vývoji nezaměstnanosti v USA.

S růstem cen akcií na primárním trhu v USA si na pražské burze minulý týden polepšily o 10 % akcie mediální CME. Společnost obdržela v průběhu týdne dvě zlepšená doporučení a zároveň zlepšený rating od agentury Moody´s. Akcie NWRsi připsaly 4,2 %. Investoři pozitivně reagovali na slova finančního ředitele Jelínka, který očekává od druhého kvartálu  zlepšení v prodejních cenách uhlí. V kladných hodnotách zakončily týden i bankovní tituly. Lépe se dařilo Erste Bank(2,5 %), která v pátek obdržela zvýšenou cílovou cenu od Goldman Sachs. Telefonica O2(-0,2 %) stagnovala pod úrovní 450 Kč a dominantní kupec z posledních týdnů ji nedokázal přes pozitivní sentiment dostat přes tuto psychologickou úroveň. Po delší době byla k vidění mírně zvýšená aktivita u akcií Orca(+6,8 %), které se dostaly na dohled hranice 200 Kč. Druhý developerský titul ECMoslabil o 2 %. Vedení Pegasu(-0,5 %) potvrdilo záměr na výstavbu nové linky, impuls pro akcieto byl pouze částečný a investoři vyčkávají na report hospodářských výsledků za čtvrté čtvrtletí.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden (26. 2.)Tento týden (5. 3.)Změna v %
PX1 138,701 156,80+ 1,59
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
3/3 Agentura Moody´s zlepšila výhled hodnocení závazků u CME na „stabilní“ z původního „negativní“. Hodnocení pro dluhopisy za 150 milionů EUR se splatností v roce 2014 bylo sníženo na „B3“ z původního „B2“.
4/3 Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro akcie mediální firmy na 35 USD z původních 31,40 USD. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“. Zlepšené doporučení přišlo i ze strany Komerční banky, která upraviladoporučení na „držet“ z původního „prodat“. Cílová cena byla upravena na 28 USD z původních 25 USD.

ČEZ
5/3 ČEZ se nehodlá dále ucházet o koupi a rozšíření elektrárny v Kosovu. Nabídka byla v konsorciu s americkou firmou AES podána již v roce 2006. Firmy se rozhodly odstoupit díky podstatnému zdržení v tendru a změně parametrů.

Erste Bank
5/3 Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro akcierakouské banky na 43 EUR z původních 40 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“.

KIT Digital
4/3 Společnost po nedávném úpisu nových akcií a vstupu na pražskou burzunabídla investorům další nové akcie. V rámci nabídky vydá 15,4 milionu akcií, které byly oceněny v nabídce na 9,73 USD za kus. Manažer úpisu má navíc opci na úpis dalších více než 200 tisíc kusů akcií. KIT Digitalplánuje získané prostředky použít na zpětný odkup warrantů a další firemní účely, včetně případné akvizice.

New World Resources
2/3 Finanční ředitel NWR, Marek Jelínek v rozhovoru pro Euro řekl, že je poměrně optimistický ohledně cen uhlí od druhého kvartálu 2010, když podle něj na trhu jsou poměrně velké tlaky na zvyšování cen.

Pegas Nonwovens
4/3 Vedení společnosti rozhodlo o vybudování nové výrobní linky. Bude se jednat o devátou linku a do provozu by měla být uvedena v druhém pololetí roku 2011. Investice na rozšíření provozu by neměla přesáhnout 50 milionů EUR. Roční výrobní kapacita by se díky nové lince měla navýšit až o 20 tisíc tun.

Telefónica O2 ČR
2/3 Nomura mírně upravila cílovou cenu pro telekomunikační firmu na 440 Kč z původních 455 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“.

Unipetrol
3/3 Komerční banka snižuje doporučení pro petrochemický holding na „držet“ z původního „kupovat“. Cílová cena byla nově stanovena na 155 Kč.

Očekávané události

  • 8/3 Míra nezaměstnanosti
  • 9/3 Spotřebitelské ceny
  • 9/3 Průmyslová výroba
  • 11/3 HDP za čtvrté čtvrtletí – konečný údaj

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Ani výsledky firem nepřiměly investory k větší aktivitě

3. 3. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Ani výsledky firem nepřiměly investory k větší aktivitě

Po dvoutýdenním růstu prošla pražská burza korekcí, když index PX oslabil o 0,98 procenta. Z pohledu výsledkové sezóny se jednalo o nejnabitější týden, když reportovala téměř polovina... celý článek

Akcie: Praha roste dál

23. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha roste dál

Index pražské burzy navázal na růst z předchozího týdne a posunul se opět do středu pásma, ve kterém se drží již více než půl roku. Index PX posílil ve čtyřech seancích, když ztrátu... celý článek

Akcie: Po sešupu zase růst

16. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sešupu zase růst

Pražská burza minulý týden částečně zkorigovala předchozí silné propady. Index PX dokázal posílit o 1,75 procenta. Nejvyšší růsty byly k vidění v první polovině týdne.

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

10. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký výprodej bank a uhlí

Pražská burza po vyčkávání na vyšších úrovních a ignorování vývoje na vyspělých trzích z předchozích týdnů nabrala minulý týden výrazné ztráty. Index PX se propadnul o 7 procent, když... celý článek

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

2. 2. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha v lednu vzrostla o pět procent

Pražská burza se po celý minulý týden držela v úzkém pásmu 30 bodů, celkově index PX poklesl o 0,57 % a navázal tak na mírný pokles z předchozího týdne. Přes pokles v závěru měsíce... celý článek

Partners Financial Services