Akcie: Nahoru, dolů, ale vlastně pořád stejně

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 9. 12. 2009
Akcie: Nahoru, dolů, ale vlastně pořád stejně
Pražská burza umazala ztrátu z minulého týdne a index PX posílil o 3,47 %. Růst byl k vidění ve čtyřech seancích, když nejsilnější vzestup zaznamenal trh v pátek. Investoři pozitivně reagovali především na dobrá makrodata z USA.

Index PX se minulý týden vrátil na střed pomyslného pásna 1 100 bodů až 1 200 bodů, ve kterém se pohybuje prakticky již čtyři měsíce. Na trhu nadále panovala velmi nízká aktivita bez výraznějších korporátních zpráv. Nejsilnější růst si připsaly akciemediální skupiny CME, které přidaly téměř 10 %. Akcie rostly hlavně v závěru týdne, když oporou byl růst trhů v USA a uzavřená transakce mezi General Eletric a Comcast ohledně mediální skupiny NBC. Dařilo se i finančním titulům, které umazávaly své ztráty z minulého týdne po problémech v Dubaji, kdy byl finanční sektor pod tlakem. Komerční bankaposílila o téměř 6 %, Erste Bankposílila o 3,2 %. Zpět nad hranici 430 Kč se opět vrátila Telefónica O2(+3,7 %). Pokles cen elektřiny brzdil zájem u ČEZu, ale páteční seance ho nakonec posunula do kladných hodnot a titul přidal 2,2 %. Jediným ztrátovým titulem byly akcie Orco, které za minimálních obchodů oslabily o 2,1 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 111,501 150,10+ 3,47
Klíčové události minulého týdne
  • Podle Vladimíra Tomšíka z ČNB nehrozí kvůli propadu poptávky v nejbližší době vznik inflačních tlaků, tudíž centrální banka má nadále prostor pro případné snižování sazeb. Na posledním měnovém zasedání bylo rozhodnuto o stagnaci na úrovni 1,25 %, když poměr hlasů byl 4:3. Pro snížení hlasoval právě Tomšík, společně s viceguvernérem Singrem a guvernérem Tůmou.
  • Ministr financí Janota předpokládá, že HDP klesne letos o 4,1 až 4,2 %. Oficiální předpověď resortu počítá s poklesem 5 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
1/12 Podle obchodního ředitele Alana Svobody aktuální vyšetřování ze strany Evropské komise souvisí spíše se situací na trhu s hnědým uhlím než s trhem s elektřinou, který je díky energetické burze plně transparentní.

Erste Bank
30/11 Rakouská banka uvedla, že nemá žádnou expozici vůči problémy sužované společnosti Dubai World.

Komerční banka
30/11 Vedení KB se vyjádřilo, že nemá žádnou významnou expozici vůči Blízkému východu, kde Dubai World aktuálně řeší odklad splátek svých dluhopisů.
4/12 Generální ředitel Henri Bonnet v rozhovoru potvrdil, že v roce 2010 očekává mírný pokles nákladů rizika a bude moci dojít k rozpuštění části oprávek, jelikož ekonomické oživení nabírá obrátek. V oblasti úvěrového portfolia očekává mírný růst, když potenciál vidí hlavně u financování exportu a hypoték. Pro čtvrté čtvrtletí neočekává Bonnet změnu v trendech, které byly k vidění v průběhu roku. Bonnet rovněž potvrdil dividendovou politiku, která zahrnuje výplatu 55-60 % čistého zisku.

Orco Property Group
2/12 Developerská společnost ukončila jednání s americkou firmou Colony Capital, jelikož podmínky transakce nebyly dodrženy a tudíž vypršela platnost opce. Na konci listopadu vypršela lhůta, ve které se Orco mělo dohodnout na restrukturalizaci dluhu. Podle Aleše Vobruby firma neplánuje hledat kapitál u dalších investorů, tato záležitost přichází v úvahu až po vystoupení z ochranné lhůty. Aktuálně firma dokončuje plán, který počítá s prodloužením splatnosti dluhopisů o 10 let a progresivním splácením.

Pegas Nonwovens
1/12 Do funkce finančního ředitele byl po odcházejícím Aleši Garžovi byl jmenován Marian Rašík, který předtím působil

Očekávané události

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Celá Praha v červeném

1. 12. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Celá Praha v červeném

Tři ztrátové seance na pražské burze byly minulý týden ohraničeny růstem na začátku a konci týdne. Tato sestava vedla k poklesu indexu PX o 3,36 %. Index se v průběhu týdne dostal pod... celý článek

Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste

24. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste

Pražská burza zažila další poměrně poklidný týden, když nižší obchodní aktivita byla umocněna úterním státním svátkem. Index PX na týdenní bázi oslabil o zanedbatelných 0,19 %. Přestože... celý článek

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

19. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

Akcie na pražské burze v minulém týdnu posílily o 1,5 %, když hlavními katalyzátory byl sentiment na globálních trzích a korporátní výsledky na domácí scéně – konkrétně ČEZu , Telefóniky... celý článek

Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce

10. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce

Pražská burza navázala minulý týden na pokles z předchozího týdne a index PX oslabil o 0,55 %. Největší ztráty si připisoval český trh v úvodu týdne a na nejnižší hodnoty se dostal... celý článek

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

20. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

Pražská burza zažila poměrně volatilní minulý týden při zvýšených objemech obchodů. Index PX posílil na týdenní bázi o 0,75 %. Silný pondělní růst přiblížil pražskou burzu na dohled... celý článek

Partners Financial Services