Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 24. 11. 2009
Akcie: Orco v obří ztrátě, přesto roste
Pražská burza zažila další poměrně poklidný týden, když nižší obchodní aktivita byla umocněna úterním státním svátkem. Index PX na týdenní bázi oslabil o zanedbatelných 0,19 %. Přestože na vyspělých trzích panovala vyšší volatilita, domácí trh nadále nevybočuje ze svého stereotypu.

Dílčí vzruch přinesly na pražské burzy v závěru minulého týdne výsledky developerské skupiny Orco, které díky úsporám na nákladové straně dopadly relativně dobře, což investoři ocenili růstem kurzu o 8,2 %. Výrazněji v kladných hodnotách se pohybovaly již jen akcie Pegasua Komerční banky. Výrobce netkaných textilií po předchozích propadech nalezl podporu na hranici 400 Kč a titul přidal 4,1 %. Komerční banka posilovala kontinuálně od začátku týdne a nakonec si připsala 3,5 %. Erste Banksi naopak odepsala 3,1 %, když byl dokončen úpis nových akcií za 29 EUR. Na nejnižší hodnoty se titul po oznámení výsledku úpisu podíval ve Vídni v úterý, když byl domácí trh zavřený, a tudíž domácí investoři byly toho největšího propadu ušetřeni. Po horších čtvrtečních výsledcích ztrácely akcie NWR; umazaly tak růst z úvodu týdne a nakonec zavíraly slabší o 0,9 %. Bez výraznějších kurzových zpráv ztratily více než 3 % akcie Unipetrolua Philip Morris.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 152,301 150,10- 0,19
Klíčové události minulého týdne
  • Aktuální prognóza OECD předpokládá pokles HDP v letošním roce o 4,4 %, v předchozí zprávě se uváděl pokles pouze o 4,2 %. Pro rok 2010 byla prognóza naopak zlepšena na růst o 2 % místo původního předpokladu růstu o 1,4 %. Motorem budoucího růstu budou vyšší investice a exportní poptávka.
  • V rámci restrukturalizačního plánu mateřské KBC by mělo být na trh uvedeno 30 až 40 % akcií ČSOB. Akcie by bez bližšího časového určení měly přijít na trh v průběhu roku 2010.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
20/11 Podle vyjádření polského ministra Aleksandera Grada se společnosti ČEZ a německá RWE opět zajímají o privatizaci kontrolního balíku v elektrárenské firmě Enea.
20/11 Goldman Sachs potvrdil doporučení „buy“ při cílové ceně 1 150 Kč. Ta byla mírně snížena z původních 1 190 Kč. Ke snížení cílové ceny přistoupila i investiční banka Morgan Stanley, která titul cíluje na 910 Kč místo původních 937 Kč.

Erste Bank
18/11 Erste Bank úspěšně dokončila kompletní úpis nových akcií. Z plánované emise 60 milionů akcií se 62 % upsalo mezi současnými akcionáři prostřednictvím předkupních práv, zbývající část byla rozprodána v rámci globální veřejné nabídky. Cena v obou případech byla stanovena na 29 EUR. Hrubý výnos z emise nových akcií tak přesáhl 1,7 miliard EUR a je to více, než si společnost plánovala. Španělská Criteria navýšila v rámci úpisu svůj podíl z 5,1 % na 10,1 %, naopak největší akcionář Erste Stiftung svůj podíl snížil na 26 % z původních 31 %.

Komerční banka
19/11 Francouzský broker Cheuvreux zvýšil cílovou cenu pro akcie tuzemské banky na 4 950 Kč z původních 3 860 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „outperform“.

New Word Resources
18/11 NWR vykázalo za třetí čtvrtletí čistou ztrátu ve výši 27,6 milionů EUR, když se společnost přes určité zlepšení stále potýká s nízkou poptávkou klíčových odběratelů. Výnosy meziročně klesly o 36 % na 291,3 milionů EUR. Vedení společnosti očekává pokračování zlepšujících se tendencí i v závěru roku, oživení však nebude nijak výrazné a trh je stále výrazně nečitelný.

Telefónica O2
19/11 Deutsche Bank zahájila pokrývání telekomunikačního titulu s investičním doporučením „buy“ a cílovou cenou 475 Kč.

Orco Property Group
19/11 Developerská společnost dosáhla za devět měsíců letošního roku výnosů ve výši 186,8 milionů EUR., což je oproti loňskému roku pokles o 17 %. Za třetí kvartál dosáhly výnosy 54,5 milionů EUR. Čistá ztráta za devět měsíců dosáhla 201,2 milionů EUR, ta však z velké části souvisí s přeceněním portfolia provedené v první polovině roku. V samotném třetím čtvrtletí firma hospodařila se ztrátou pouze 1,4 milionů EUR, když ke zlepšení přispělo pokračování v úspoře nákladů. Firma potvrdila, že pokračuje v novém plánu na restrukturalizaci svého dluhu.

Očekávané události
  • 25/11 Výsledky ECM
  • 26/11 Výsledky Pegas

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci trhy.penize.cz !

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

19. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Výsledky firem poslaly české akcie vzhůru

Akcie na pražské burze v minulém týdnu posílily o 1,5 %, když hlavními katalyzátory byl sentiment na globálních trzích a korporátní výsledky na domácí scéně – konkrétně ČEZu , Telefóniky... celý článek

Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce

10. 11. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce

Pražská burza navázala minulý týden na pokles z předchozího týdne a index PX oslabil o 0,55 %. Největší ztráty si připisoval český trh v úvodu týdne a na nejnižší hodnoty se dostal... celý článek

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

20. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

Pražská burza zažila poměrně volatilní minulý týden při zvýšených objemech obchodů. Index PX posílil na týdenní bázi o 0,75 %. Silný pondělní růst přiblížil pražskou burzu na dohled... celý článek

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

13. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

Dřívější poklesy byly minulý týden na pražské burze rychle zapomenuty a kromě středeční seance se všechny obchodní dny nesly v pozitivním duchu. Index PX přidal 2,83 % a umazal tak... celý článek

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

6. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nakonec odepsala 2,32 %. Středeční seance v tomto týdnu nejen ukončovala třetí čtvrtletí, ale rozdělila týden i podle nálady na trhu. Po pondělním... celý článek

Partners Financial Services