Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 10. 11. 2009
Akcie: Do obchodů se nikomu moc nechce
Pražská burza navázala minulý týden na pokles z předchozího týdne a index PX oslabil o 0,55 %. Největší ztráty si připisoval český trh v úvodu týdne a na nejnižší hodnoty se dostal v úterý.

V Praze panovala minulý týden malá likvidita a trh hlavně v pondělí až překvapivě odolával sentimentu na zahraničních trzích. Přes poklesy v úvodu týdne se index nedostal pod hranici postranního trendu, ve kterém se pohybuje již několik měsíců. Vyšší nervozita před výsledky byla k vidění u akcií Komerční banky(-1,2 %). Ta se v úvodu týdne částečně i díky globálním poklesům ve finančním sektoru obchodovala pod hranicí 3 400 Kč, po výsledcích se však úspěšně vrátila nad tuto hranici a končila týden na hodnotě 3 539 Kč. Erstena týdenní bázi prakticky stagnovala, když investoři vyčkávají na výsledek úpisu akcií. Akcie VIGse propadly o 3 % a vrátily se pod hranici 1 000 Kč. Rakouský pojišťovací ústav zveřejní své výsledky příští týden. Zahájení obchodování s akciemi polské PGE zatím příliš ČEZunepomohlo (-0,4 %), přestože titul po IPO na polské burze silně posiloval. Nejvyšší zisk si připsala Telefónica O2, pozitivní změna o 0,75 % však není žádný výrazný pohyb.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 141,401 135,10- 0,55
Klíčové události minulého týdne
  • Podle prognózy Evropské komise klesne v letošním roce domácí HDP o 4,8 %. V roce 2010 očekává EK růst o 0,8 %. Původní prognóza počítala s růstem pouze o 0,3 %. Pro rok 2011 počítá EK s růstem o 2,3 %.
  • ČNB na svém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Hlavní dvoutýdenní repo sazba tak zůstala na 1,25 %. Pro zachování sazeb se hlasovalo v poměru 4:3. Centrální banka v nové prognóze zvýšila předpověď pro růst HDP v příštím roce na 1,4 % z původních 0,8 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
3/11 Do tendru na vybudování nových jaderných reaktorů v Temelíně a na dalších místech se přihlásili tři zájemci. Jednalo se podle očekávání o francouzskou Arevu, ruský Atomstrojexport v konsorciu se Škoda JS a americký Westinghouse.
4/11 Regulátoři EU schválili společnosti ČEZ a slovenské státní firmě JAVYS plán na výstavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. Souhlas s projektem byl udělen díky stanovisku, že nedojde k nijak významnému narušení konkurenčního prostředí v Evropě.

Erste Bank
4/11 V průběhu týdne došlo k aktualizacím doporučení a cílových cen Erste Bank od mnoha brokerských domů. BNP Paribas zvedla cílovou cenu z 27 EUR na 29 EUR. Vyšší doporučení na stupni „buy“ má momentálně Bank of America/Merrill Lynch. O 1 EUR zvýšila cílovou cenu Citibank, a to na 33 EUR. Zvýšená, přesto pesimističtější než ostatní změny, je úprava od Sal. Oppenheim. Privátní banka zvýšila stupeň ze „sell“ na „neutral“ a cílovou cenu z 20 EUR na 27 EUR.

Komerční banka
4/11 Komerční banka vykázala ve třetím čtvrtletí čistý zisk 2,68 miliardy Kč a mírně tak zaostala za očekáváním trhu. Meziročně se jedná o pokles ziskovosti o 23 %, když banka vytvořila podstatně vyšší opravné položky na rizikové úvěry. Náklady rizika vyskočily na 1,33 miliardy Kč. Růst rizikových úvěrů již částečně zpomalil tempo, v příštích kvartálech banka však nadále počítá s mírným růstem nákladů na riziko. Čisté úrokové výnosy se meziročně zvýšily zhruba o 4 %, mezikvartálně však banka zaznamenala pokles.

Unipetrol
5/11 Podle údajů zveřejněných v HN předal státem ovládaný provozovatel ropovodů Mero společnosti Shell nabídku na odkoupení menšinového podílu ve společnosti Česká rafinérská. 51 % drží ve společnosti Unipetrol, 32,4 % patří italské Eni a zbývající podíl právě Shellu. Podle informací médií se nabídková cena má pohybovat kolem hodnoty 125 milionů USD. Generální ředitel Mero uvedl, že jednání zřejmě potrvají ještě několik měsíců, a k ceně se nechtěl vyjadřovat.

Očekávané události
  • 10/11 Výsledky VIG
  • 11/11 Výsledky Telefónica O2
  • 12/11 Výsledky ČEZ
  • 13/11 Výsledky Unipetrol

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

20. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

Pražská burza zažila poměrně volatilní minulý týden při zvýšených objemech obchodů. Index PX posílil na týdenní bázi o 0,75 %. Silný pondělní růst přiblížil pražskou burzu na dohled... celý článek

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

13. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

Dřívější poklesy byly minulý týden na pražské burze rychle zapomenuty a kromě středeční seance se všechny obchodní dny nesly v pozitivním duchu. Index PX přidal 2,83 % a umazal tak... celý článek

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

6. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nakonec odepsala 2,32 %. Středeční seance v tomto týdnu nejen ukončovala třetí čtvrtletí, ale rozdělila týden i podle nálady na trhu. Po pondělním... celý článek

Akcie: Prahu srazily spekulace

1. 9. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu srazily spekulace

Pražská burza poklesla minulý týden podruhé v řadě, když index PX oslabil o 0,59 %. Týdenní statistika je však podstatně zkreslena páteční závěrečnou aukcí, když index byl uměle sražen... celý článek

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

25. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

Pražská burza po šesti růstových týdnech v řadě prošla minulý týden zaslouženou korekcí. Index PX oslabil o 2,73 %. Vybírání krátkodobých zisků bylo k vidění hlavně v první polovině... celý článek

Partners Financial Services