Akcie: V Praze chybí kupci

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 27. 10. 2009
Akcie: V Praze chybí kupci
Po částečně vyšších objemech obchodů z minulého týdne pražská burza upadla opět do podprůměrných úrovní a zobchodovaný objem nepřekročil ani v jedné seanci 2 miliardy Kč. Potvrzuje se tak fakt, že na současných úrovních scházejí kupci.

Díky stále přetrvávajícímu mírnému optimismu na světových trzích se v Praze minulý týden k větším prodejům stále nikdo neodhodlal. Na týdenní bázi index PXposílil o 1,65 % a nadále se drží v poměrné úzkém pásmu, které se začalo formovat již na začátku srpna. V kladném teritoriu držel trh především ČEZ(+3,8 %), který doháněl ztráty z předchozího období. Odliv peněz z titulu kvůli úpisu polské PGE se částečně zastavil a akcie se vrátila na 900 Kč. Na 140 Kč se vrátily akcie Unipetrolu(+2,9 %), když firma v pátek reportovala provozní ukazatele za třetí čtvrtletí, které nepřinesly žádné výrazně negativní překvapení. Největší zisk si připsaly akcie CME(+6,8 %) a umazaly tak část předchozího výrazného propadu po ziskovém varování. Páteční doporučení od HSBC pro KB(+0,5 %) pomohlo titulu vrátit se nad hranici 3 800 Kč, když do aktuálně nejvyšší cílové ceny je prostor téměř 35 %. Akcie Pegasuz krátkodobého pohledu po výplatě dividendy ztratily na atraktivnosti a titul oslabil o 1,1 %. V záporných hodnotách zakončily týden i akcie developerských firem Orco(-3,6 %) a ECM(-3,3 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 156,101 175,20+ 1,65
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
21/10 ING navýšila cílovou cenu pro mediální skupinu na 31 USD z původních 21 USD. Doporučení bylo ponecháno na stupni „hold“.

ČEZ
21/10 První blok jaderné elektrárny Temelín byl opět připojen do provozu po plánované odstávce, která se kvůli technickým potížím protáhla o 10 dní.
22/10 Podle statistiky ČNB někteří vrcholoví manažeři ČEZ uplatnili část opcí na nákup vlastních akcií.
21/10 Obchodní ředitel Alan Svoboda v rozhovoru uvedl, že na trhu je v posledním období vidět vyšší poptávku po elektřině. Pro potvrzení trendu je však nutné vyčkat na potvrzení v zimních měsících. Dále uvedl, že firma má již vyprodáno 90 % vlastní produkce na rok 2010, a to zhruba na srovnatelných cenách jako pro letošní rok. Největší dilema teď společnost řeší ohledně prodejů na rok 2011. Firma zvažuje, zda prodávat část produkce na stávajících nízkých cenách, nebo počkat na jejich oživení.

Erste Bank
23/10 HSBC zvýšila cílovou cenu Erste Bank na 40 EUR z původních 31 EUR. Doporučení bylo potvrzeno na stupni „overweight“.

Komerční banka
23/10 Nejvyšší cílovou cenu na trhu pro akcie KB prezentovala HSBC. Britská banka potvrdila doporučení „overweight“ a zvýšila cílovou cenu na 5 100 Kč z původních 4 700 Kč.

Philip Morris
22/10 Mateřská společnost tabákové firmy Philip Morris ČR v prezentaci svých výsledků uvedla, že PM ČR se podařil zvýšit tržní podíl na 50,5 %.

Unipetrol
19/10 Litvínovská rafinérie po plánované odstávce jede již na plný výkon.
23/10 Unipetrol v prezentaci provozních údajů potvrdil, že čeká ve třetím čtvrtletí lepší zisk na úrovni EBIT než v předchozích kvartálech. Marže v rafinérské segmentu však zůstaly nadále slabé a negativně na hospodaření působil i nadále snižující se rozdíl ceny ropy Brent a Ural. Zlepšení se naopak dostavilo v petrochemickém sektoru, kde se modelová marže z olefinů zvedla kvartálně o 47 %.

Očekávané události
  • 27/10 Výsledky CME
  • 30/10 Výsledky Erste Bank

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

20. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: ČEZ je pro burzu jako koule na noze

Pražská burza zažila poměrně volatilní minulý týden při zvýšených objemech obchodů. Index PX posílil na týdenní bázi o 0,75 %. Silný pondělní růst přiblížil pražskou burzu na dohled... celý článek

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

13. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

Dřívější poklesy byly minulý týden na pražské burze rychle zapomenuty a kromě středeční seance se všechny obchodní dny nesly v pozitivním duchu. Index PX přidal 2,83 % a umazal tak... celý článek

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

6. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nakonec odepsala 2,32 %. Středeční seance v tomto týdnu nejen ukončovala třetí čtvrtletí, ale rozdělila týden i podle nálady na trhu. Po pondělním... celý článek

Akcie: Prahu srazily spekulace

1. 9. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu srazily spekulace

Pražská burza poklesla minulý týden podruhé v řadě, když index PX oslabil o 0,59 %. Týdenní statistika je však podstatně zkreslena páteční závěrečnou aukcí, když index byl uměle sražen... celý článek

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

25. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

Pražská burza po šesti růstových týdnech v řadě prošla minulý týden zaslouženou korekcí. Index PX oslabil o 2,73 %. Vybírání krátkodobých zisků bylo k vidění hlavně v první polovině... celý článek

Partners Financial Services