Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 13. 10. 2009
Akcie: Čekání na signál, kam se trhy pohnou
Dřívější poklesy byly minulý týden na pražské burze rychle zapomenuty a kromě středeční seance se všechny obchodní dny nesly v pozitivním duchu. Index PX přidal 2,83 % a umazal tak veškerou ztrátu z předchozího týdne.

Obchodní aktivita na pražské burze byla minulý týden velmi nízká, když pouze v jednom dni byl zobchodován objem větší něž 1,5 miliardy Kč. Investoři stále vyčkávají na výraznější signál, který by určil rys pro následující období. Přestože kolem nové emise Erste Banknení stále příliš jasno, titul umazal ztráty z minulého týdne a posílil o 7,9 %. Komerční bance(+2 %) do kladných týdenních hodnot pomohlo hlavně páteční doporučení od Deutsche Bank. Dařilo se i třetímu zástupci finančního sektoru, když akcie VIG(+7 %) překonaly hranici 1 000 Kč. Spekulativní růst o více než 20 % zaznamenaly akcie Orco, když investoři optimisticky reagovali na dílčí posun v restrukturalizaci podniku. S mírnou ztrátou zakončily týden akcie Telefónica O2(-0,7 %) a ČEZu(-0,8 %). U energetické společnosti pokračuje nižší zájem investorů, který může souviset částečně s plánovaným IPO polské PGE.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 115,901 147,50+ 2,83
Klíčové události minulého týdne
  • Míra nezaměstnanosti za měsíc září vzrostla na 8,6 % ze srpnové hodnoty 8,5 % a skončila tak v souladu s tržním očekáváním. Nezaměstnanost v ČR se dostala na nejvyšší úroveň za poslední tři roky.
  • Index spotřebitelských cen za září v meziměsíčním porovnání poklesl již poosmé v řadě, a to o 0,4 %. V meziročním porovnání zůstaly ceny na stejné úrovni jako v loňském roce. Inflace se poklesem na nulu stále nachází na nejnižší hodnotě od roku 2003, kdy ČR prošla krátkou deflací. Ceny spotřebního zboží se přiblížily svému dnu a v současné době již není velký prostor k dalšímu poklesu. Očekáváme, že ke konci tohoto roku začne inflace opět mírně růst.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
7/10 Vedení společnosti svolalo na 6.11.2009 mimořádnou valnou hromadu akcionářů. Valná hromada se bude konat v Nizozemí. Bez bližších informací je na programu jednání pouze o odvolání neexekutivního člena představenstva.

ČEZ
8/10 Komerční banka zvýšila cílovou cenu pro ČEZ na 1 052 Kč z původních 902 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „kupovat“.

Erste Bank
6/10 Morgan Stanley zvýšil cílovou cenu pro rakouskou banku na 30,50 EUR z původních 7 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „equalweight“.
7/10 Spekulace ohledně úpisu nových akcií u Erste Bank pokračují, když agentura Reuters informovala, že by společnost měla podniknout roadshow na začátku listopadu a samotný úpis by se měl uskutečnit na konci tohoto měsíce.

Komerční banka
9/10 Deutsche Bank zvýšila cílovou cenu pro KB na 4 900 Kč z původních 3 400 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“.

Orco Property Group
8/10 Orco udělalo drobný krok v restrukturalizaci, když se dohodlo s dceřinou společností Orco Ferment na konverzi poskytnuté půjčky na akcie. Orco tak v dceřinné společnosti zvýší svůj podíl na 65 %. Vedení se rovněž podařilo zajistit financování od UniCredit Bank pro dva projekty v Budapešti.

Telefónica O2 ČR
8/10 Citigroup potvrdila nákupní doporučení pro akcie domácí telekomunikační jedničky. Cílová cena byla po dividendě snížena na 565 Kč z původních 600 Kč.

Unipetrol
5/10 Předseda ODS Mirek Topolánek se pro deník E15 vyjádřil, že by stát měl usilovat o zpětný odkup akcií Unipetrolu od polského PKN Orlen. Své tvrzení opírá o otázku energetické bezpečnosti země.

Očekávané události
  • 14/10 Maloobchodní tržby
  • 15/10 Průmyslové ceny

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

6. 10. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Optimismus v Praze nevydržel

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nakonec odepsala 2,32 %. Středeční seance v tomto týdnu nejen ukončovala třetí čtvrtletí, ale rozdělila týden i podle nálady na trhu. Po pondělním... celý článek

Akcie: Prahu srazily spekulace

1. 9. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu srazily spekulace

Pražská burza poklesla minulý týden podruhé v řadě, když index PX oslabil o 0,59 %. Týdenní statistika je však podstatně zkreslena páteční závěrečnou aukcí, když index byl uměle sražen... celý článek

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

25. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zasloužená korekce poslala Prahu dolů

Pražská burza po šesti růstových týdnech v řadě prošla minulý týden zaslouženou korekcí. Index PX oslabil o 2,73 %. Vybírání krátkodobých zisků bylo k vidění hlavně v první polovině... celý článek

Akcie: Investoři hledají levné tituly

18. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Investoři hledají levné tituly

Pražská burza si na rozdíl od západních trhů udržela minulý týden své zisky a index PX posílil o 2,63 %. Trh zaznamenal vyšší volatilitu, když úterní výprodeje, které znamenaly pokles... celý článek

Akcie: Burzu zase táhly banky

11. 8. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Burzu zase táhly banky

Pražská burza v minulém týdnu opět posilovala a svou výkonností nadále výrazně předbíhala výkonnost vyspělých trhů. Index PX posílil o silných 7,1 %. V průběhu týdne nebyl na trhu vidět... celý článek

Partners Financial Services