Za rostoucími cenami akcií je jen nadbytek peněz v ekonomice

Jaroslav Brychta | rubrika: Komentář | 13. 8. 2009 | 4 komentáře
Za rostoucími cenami akcií je jen nadbytek peněz v ekonomice
Řešení krize litím nových peněz do oběhu vyhovuje finančním institucím. Ty se k nim dostanou jako první a ženou vzhůru cenu finančních aktiv. Proto rostou ceny akcií a vysoko jsou i ceny dluhopisů. Udržitelný ale tento stav není.

Po několikaměsíční přestávce na finanční trhy dorazilo další akciové rally. Indexy v západních zemíchsi připisovaly za poslední měsíc téměř patnáctiprocentní růst, v Hong Kongu rostla cena akcií o 21 procent a v Praze si burzovní index PX připsal necelých 30 procent. V souvislosti s tímto překotným růstem se začínají objevovat úvahy, že by krize nemusela být ve tvaru písmena „L“ a možná ani „U“, ale spíše ve tvaru písmena „V“. Čím dražší akcie jsou, tím více se také spekuluje o tom, zda a kdy přijde korekce tohoto růstu, který údajně neodpovídá aktuální situaci v největších světových ekonomikách.

Hned ze začátku by bylo dobré zdůraznit, že cena akciímá s vývojem ekonomiky v delším horizontu jen málo společného. Není to totiž schopnost ekonomiky růst, která táhne cenu akcií vzhůru, ale především vývoj peněžní nabídky, jejíž zvyšování umožňuje růst všem peněžním cenám v ekonomice. Některým však více, jiným méně, to podle toho, kdo se k novým penězům dostane nejdříve. Asi nejlepším důkazem, že se může dařit cenám akcií i ve zcela zdevastované ekonomice, je vývoj akciového indexu v Zimbabwe, který v současnosti atakuje hranici deseti bilionů bodů a v posledních letech si dokáže držet solidní ziskovost v řádu tisíců procent.

Současná situace, ač na hony vzdálená od zimbabwského příkladu, není ve své podstatě až tak rozdílná. Z obav před zpomalením úvěrové expanze, které by mohlo dostat do problémů řadu bank a následně i firem a domácnosti, centrální banky všude na světě agresivně rozvolnily měnovou politiku. A to v takovém rozsahu, který najde historicky jen těžko jakéhokoli srovnání. Krátkodobé sazby na mezibankovním trhu klesly v USA, eurozóně, Velké Británii a Japonsku téměř k nule a ve snaze snížit sazby také na delším konci výnosové křivky centrální banky začaly, mnohdy i prostřednictvím nakupování státních dluhopisů, chrlit na trh obrovské množství nové likvidity.

Pokud by se k těmto novým penězům dostali jako první například zemědělci, pravděpodobně nejdříve začnou růst ceny zemědělské techniky. V případě, že by tyto peníze obdrželi jako první domácnosti, zřejmě okamžitě vzroste cena jimi poptávaného spotřebitelského zboží. Protože však nové peníze putují nejprve do finančního sektoru, dá se logicky očekávat, že nejvíce poroste především cena finančních aktiv. To se děje nyní. Zatímco například výnosy z dluhopisů zůstávají nadále velmi nízké (tj. cena dluhopisů je vysoká), ceny akcií začaly strmě narůstat.

Na otázku zdali není cena akciíneúměrně vysoko tak můžeme říct, že není. Není to totiž ekonomická situace, která ji žene nahoru, ale především rozvolněná měnová politika centrálních bank. Je tak docela možné, že se všichni ti, kteří očekávají v blízké době další hlubokou korekci, mohou ještě poměrně dlouho divit, že stále žádná nepřichází.

Je však růst cen akcií a ostatních finančních aktiv skutečně dobrou zprávou? Jak pro koho. Růst peněžní nabídky za žádných okolností nemůže zvýšit celkové bohatství společnosti. Může vyvolat pouze krátkodobý boom, a to díky umělému snížení úrokových sazeb. Toto poblouznění však skončí, jakmile začnou sazby znovu růst a ekonomika se začne vypořádávat s nepříjemným návratem zpět k rovnováze, často doprovázeným recesí.

Bohatství se tak nevytváří, ale pouze přerozděluje od těch, kteří se k novým penězům dostanou jako poslední k těm, kteří se k nim dostanou jako první. Centrální banky svým počínáním skutečný problém neřeší, ale pouze odsouvají do budoucna. Problémy, které způsobila příliš rozvolněná politika z let 2001 až 2004, jednoduše nelze vyřešit ještě daleko větší monetární expanzí. V momentě, kdy začnou znovu stoupat úrokové sazby, což se stane, až nové peníze naplno prosáknou do většiny cen v ekonomice, dostanou se banky opět do situace, kdy budou mít velké problémy se svými úvěrovými portfolii. Ty budou však možná ještě daleko větší než nyní, protože jsou v současnosti úrokové sazby na řadu úvěrů ještě nižší, než byly v letech 2001 – 2004.

Růst cen akcií, tak nesignalizuje konec zlých časů. Spíše může signalizovat, že svět by mohl čekat splasknutí další bubliny.

Autor je analytik společnosti X-Trade Brokers.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Americe by z recese nejvíce pomohlo utrácení Číňanů

11. 8. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Americe by z recese nejvíce pomohlo utrácení Číňanů

Údaj o poměrně malém propadu amerického HDP zní pozitivně a mnozí analytici tvrdí, že další čtvrtletí již bude tamní ekonomika růst. Jenže příští rozvoj musí USA stavět na vývozu, upozorňují... celý článek

Kdo se snaží být chytřejší než trh, většinou prodělá

7. 8. 2009 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Kdo se snaží být chytřejší než trh, většinou prodělá

Osmdesát procent malých obchodníků na měnových trzích prodělává. Snaží se přechytračit trh, místo aby se drželi jednoduchých pravidel a postupů, říká Ondřej Hartman, obchodník s měnami... celý článek

Příliš rychlý růst cen akcií? Někde možná ano.

4. 8. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Příliš rychlý růst cen akcií? Někde možná ano.

Hospodářské výsledky amerických firem překonávají očekávání analytiků. Tento optimismus se odráží i na evropských trzích. Pro Česko a Evropu obecně bude ale důležitý tento týden, kdy... celý článek

Další oběti recese: domácnosti a malé firmy

4. 8. 2009 | Jan Stuchlík | 1 komentář

Další oběti recese: domácnosti a malé firmy

Prvními obětmi recese byli exportéři. Nyní se jimi stávají domácnost a zprostředkovaně malé a střední firmy, které jsou na spotřebě českých rodin závislé. Ty budou krachovat a dál zvyšovat... celý článek

Partners Financial Services