Akcie: Burzu zase táhly banky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 11. 8. 2009
Akcie: Burzu zase táhly banky
Pražská burza v minulém týdnu opět posilovala a svou výkonností nadále výrazně předbíhala výkonnost vyspělých trhů. Index PX posílil o silných 7,1 %. V průběhu týdne nebyl na trhu vidět větší náznak korekce a ochoty realizovat vysoké krátkodobé zisky.

Tahounem růstu pražské burzy byly minulý týden už poněkolikáté v řadě finanční tituly, když banky po Evropě nadále reportovaly dobré výsledky. Nad očekávání dobře reportovala i Komerční bankaa akcie posílily o 11,7 %. Erste Bankposílila o 13,8 % a dostala se nad úroveň 700 Kč. O výrazných 14,3 % posílily akcie NWR, když v týdnu bylo zveřejněno nové doporučení ze strany Merrill Lynch, které investory výrazně ovlivnilo. O více než 10 % posílily i akcie Philip Morrisa dostaly se nad úroveň 8 000 Kč, kde byly naposledy na konci roku 2007. Nižší výkonnost nadále předvádějí akcie ČEZu(+1,1 %), kde není dostatek síly se dostat přes psychologickou hranici 1 000 Kč. Za vývojem trhu zaostaly rovněž akcie Telefónica O2(-0,2 %), které po celý týden stagnovaly v blízkosti hodnoty 490 Kč.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1065,801 141,40+ 7,1
Klíčové události minulého týdne
  • ČNBsnížila sazby na rekordní minimum. Klíčová dvoutýdenní repo sazba byla snížena o 25 bazických bodů na 1,25 %. Rozhodnutí sedmičlenné rady bylo jednomyslné. Podle guvernéra Tůmy si ekonomika ve druhém čtvrtletí našla dno a v mezikvartálním porovnání se bude ve druhé polovině roku zlepšovat. V meziročním srovnání se však nadále bude jednat o poklesy. ČNB zároveň snížila celoroční odhad poklesu HDP na 3,8 % z původních 2,4 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
3/8 ČEZ zahájil výběrové řízení na dodavatele dvou nových bloků jaderné elektrárny Temelín. Součástí zakázky je i opce na výstavbu až tří dalších bloků v jiných lokalitách v rámci Evropy.
7/8 Deutsche Bank (DB) snížila doporučení pro ČEZ na „hold“ z původního „buy“. Cílová cena byla zvýšena na 1 000 Kč z původních 950 Kč. Snížení doporučení odůvodňuje DB silným růstem v posledních týdnech.

CETV
29/7 Mediální společnosti CME byl snížen rating ze strany agentury S&P na stupeň „B“ z původního „B+“. Výhled je stanoven na úrovni „negativní“.

Erste Bank
4/8 Citigroup zvýšila doporučení pro Erste Bank na „buy“ z původního „hold“. Cílová cena byla upravena na 32 EUR z původních 20 EUR.
5/8 JP Morgan zvýšila cílovou cenu na 35 EUR z původních 20 EUR.

Komerční banka
5/8 Komerční banka vykázala na současné podmínky za druhé čtvrtletí velmi dobré hospodářské výsledky, které na všech úrovních předčily očekávání trhu. Čistý zisk dosáhl 2,92 miliardy Kč (-14 % y/y), provozní výnosy dosáhly 8,43 miliardy Kč. Čisté úrokové výnosy vzrostly meziročně o 6,4 % na 5,57 miliardy Kč. Expanze úvěrového portfolia nadále zpomalila, ale růst byl udržen (+9,1 % na 382,5 miliardy Kč). Vyšší rizikovost úvěrového portfolia se odrazila v nárůstu rezerv na 1,26 miliardy Kč, tato částka byla však nižší než očekávaní.
7/8 UBS zvyšuje cílovou cenu pro bankovní titul na 3 700 Kč z původních 3 500 Kč. Aktuální doporučení „buy“. Podobný krok byl včera učiněn ze strany Cheuvreux, a to na 3 680 Kč, aktuální doporučení „overweight“. Cílovou cenu zvýšila i Credit Siusse, a to na 2 600 Kč z původních 1 650 Kč.

Telefonica O2 ČR
5/7 Merrill Lynch zvýšil doporučení pro evropské těžařské firmy. Vyšší doporučení má i NWR, když ML titul aktuálně cíluje na 5,50 GBP s doporučením „buy“. Původní doporučení bylo na stupni „underperform“ s cílem 1,30 GBP.
3/8 HSBC zvýšila cílovou cenu pro telekomunikační společnost na 550 Kč z původních 500 Kč. Doporučení bylo potvrzeno na stupni „overweight“.
7/8 Credit Suisse snížila doporučení pro NWR na „underperform“ z původního „neutral“. Cílová cena byla snížena na 2,85 GBP

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, pražská burza, px

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě

28. 7. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě

Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích minulý týden nadále posilovala. Index PX posílil o 3,83% a navázal tak na růsty z předchozích týdnů.

Recese možná nebude mít jen jedno dno

24. 7. 2009 | B.I.G. Expert

Recese možná nebude mít jen jedno dno

Snahy o oživení ekonomik počítají s tím, že spotřeba se vrátí na úrovně z roku 2007. Jenže právě přemrštěná spotřeba a žití na dluh nynější krizi částečně způsobily. Takže se nezdá,... celý článek

Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy

23. 7. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy

Co se vyrobí, to se taky musí prodat. Za ukazatel toho, zda je o zboží zájem, považují mnozí analytici americkou firmu FedEx, která jako jeden z velkých přepravců zajišťuje, aby se... celý článek

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

10. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

Kromě grafické metody nabízí technická analýza odhady změny pohybu ceny pomocí různých ukazatelů. Jednoduché a poměrně spolehlivé jsou klouzavé průměry. Najdete je i v našich nových... celý článek

Techničtí analytici se snaží vytvořit peníze čtením grafů a kreslením čar

8. 7. 2009 | Petr Čermák

Techničtí analytici se snaží vytvořit peníze čtením grafů a kreslením čar

I přes existenci různých typů grafů zůstává čárový graf tím základním. Na něm se nejlépe provádí grafická technická analýza, která využívá různých opakujících se formací, které mají... celý článek

Partners Financial Services