Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 28. 7. 2009
Akcie: Praha rostla ve vleku dobré nálady ve světě
Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích minulý týden nadále posilovala. Index PX posílil o 3,83% a navázal tak na růsty z předchozích týdnů.

Největší růsty zaznamenala minulý týden pražská burza v pondělí a pátek. Pokračování pozitivního vývoje jednoznačně souvisí s výsledkovou sezonou v USA, kde společnosti reportují překvapivě dobrá čísla. Nejlepší výkonnost vykázaly akcie NWR (+15 %), které se dostaly přes hranici 100 Kč. Podstatnou část zisku si akcie připsala v průběhu pátečního obchodování. Optimistická páteční seance pomohla k výraznějšímu růstu i Pegasu (+6,8 %). Nejzajímavější dění se odehrávalo u Unipetrolu. Na trhu probíhaly výrazně vyšší objemy obchodů než normálně a na trhu v úvodu týdne nadále operoval větší prodejce. Jeho objednávka se však střetla se silnější poptávkou, což v první fázi nevedlo k cenovým změnám, ale po ukončení prodejní objednávky začal kupec na trhu dominovat a titul se rychle posunul směrem nahoru (+6,7 %). Vyšší objemy byly k vidění i u Telefonica O2 (+1,5 %), naopak nadále byla slabá aktivita u ČEZu (+3,5 %). Vývoj ve finančním sektoru byl hodně podobný tomu z minulého týdne, když podstatně lepší výkonnost předvedly akcie Erste Bank (+7,2 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX944,20980,40+3,83
Klíčové události minulého týdne
  • Ministerstvo financí zhoršilo výhled pro českou ekonomiku. Aktuální prognóza předpokládá pokles ekonomiky v letošním roce o 4,3 % (původní odhad -2,3 %), pro rok 2010 očekává růst o 0,3 % (původní odhad +0,8 %). Pokud by se odhad potvrdil, jednalo by se o nejhorší výsledek od roku 1991. Prognóza počíta s prohloubením deficitu veřejných financí na 5,5 % HDP.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
20/7 Úvodní investiční doporučení pro energetickou společnost stanovila HSBC. Doporučení zní „overweight“ a cenový cíl je nastaven na 1090 Kč.

23/7 Senát schválil novelu zákona upravující pravidla pro přidělování emisních povolenek. V zákoně prozatím zůstávají přísné limity, které umožňují získání bezplatných povolenek pouze v případě, kdy bude příslušný objem proinvestován do čistých technologií do roku 2011.

23/7 Mluvčí ČEZu potvrdila, že společnost se zajímá o podmínky privatizace polské společnosti Enea, zatím však není rozhodnuto, zda se soutěže bude společnost účastnit.

Erste Bank
21/7 Akcie rakouské banky nově pokrývá ABN Amro. Úvodní doporučení je na stupni „hold“ a cílová cena byla stanovena na 21,80 EUR (zhruba 560 Kč).

Telefonica O2 ČR
21/7 Telekomunikační společnost obdržela v průběhu týdne dvě snížená doporučení. Morgan Stanley cíluje titul místo původních 550 Kč na 525 Kč, doporučení bylo ponecháno na „equalweight“. Credit Suisse snížila cílovou cenu až na 470 Kč z původních 520 Kč. Investiční titul byl ponechán na stupni „neutral“.

Unipetrol
24/7 Petrochemický holding změnil údaje ve finančním kalendáři. Hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí budou oznámeny dne 31. 8. 2009 místo původně plánovaného data 27. 8. 2009. Adekvátně tomu firma upravila datum zveřejnění odhadu vybraných provozních údajů, a to na 28. 7. 2009.

Vienna Insurance Group
24/7 Akcie VIG nově začala pokrývat londýnská HSBC. Úvodní doporučení bylo nastaveno na stupeň „overweirgt“ a cílová cena stanovena na 38 EUR (zhruba 970 Kč).

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recese možná nebude mít jen jedno dno

24. 7. 2009 | B.I.G. Expert

Recese možná nebude mít jen jedno dno

Snahy o oživení ekonomik počítají s tím, že spotřeba se vrátí na úrovně z roku 2007. Jenže právě přemrštěná spotřeba a žití na dluh nynější krizi částečně způsobily. Takže se nezdá,... celý článek

Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy

23. 7. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Recese hned tak neskončí, soudě podle stavu dopravy

Co se vyrobí, to se taky musí prodat. Za ukazatel toho, zda je o zboží zájem, považují mnozí analytici americkou firmu FedEx, která jako jeden z velkých přepravců zajišťuje, aby se... celý článek

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

10. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

Kromě grafické metody nabízí technická analýza odhady změny pohybu ceny pomocí různých ukazatelů. Jednoduché a poměrně spolehlivé jsou klouzavé průměry. Najdete je i v našich nových... celý článek

Techničtí analytici se snaží vytvořit peníze čtením grafů a kreslením čar

8. 7. 2009 | Petr Čermák

Techničtí analytici se snaží vytvořit peníze čtením grafů a kreslením čar

I přes existenci různých typů grafů zůstává čárový graf tím základním. Na něm se nejlépe provádí grafická technická analýza, která využívá různých opakujících se formací, které mají... celý článek

Partners Financial Services