Kde se dalo vydělat

Roman Stuchlík | rubrika: Analýza | 30. 6. 2009
Kde se dalo vydělat
Korunový investor je za uplynulých 10 let reálně v plusu pouze v akciích firem ze střední a východní Evropy, v korunových dluhopisech a v dluhopisech rozvíjejících se zemí.

Uplynulá dekáda se zapsala do historie kapitálových trhů jako jedna z nejhorších. Období 1999 až 2009 silně kontrastuje s 90. a 80. lety minulého století, kdy akcie i dluhopisy v rozvinutém světě dosahovaly reálně (po očištění o inflaci) slušné výkonnosti. Posledních 20 let minulého století bylo považováno za návrat do normálního stavu, kdy kapitálové trhy investorům vydělávají, po dekádě 70. let, kdy konzervativní investoři končili kvůli zvýšené inflaci reálně v minusu a vyvážení a dynamičtí investoři stěží na nule.

Po dvou investičně šťastných dekádách (80. a 90. léta 20. století) na začátku nového tisíciletí opět dopadla na investory nepříjemná doba. Ke konci první dekády 21. století jsou po 10 letech dynamická portfolia silně v minusu, vyvážená mírně v minusu a jen konzervativní se těší reálné výkonnosti kolem nuly nebo mírně nad nulou.

Pro investory v ČR je přitom výsledek za uplynulých 10 ještě horší než pro investory v západní Evropě nebo USA z důvodu posilování koruny vůči hlavním světovým měnám (EUR, USD, GBP, CHF, JPY).

Upozornění

Příští dekáda bude zcela jistě jiná než ta minulá. Minulou výkonností se při investování nelze řídit.

Měření výkonnosti

V tabulce 1 je uvedena reálná výkonnost otevřených podílových fondů daného zaměření na 10leté periodě v CZK. Jedná se o průměr výkonnosti podílových fondů z dané skupiny. Zahrnuty jsou všechny fondy s domicilem v Lucembursku (i ty, které nejsou distribuovány v ČR). Ve výkonnosti v tabulce 1 je obsažen manažerský poplatek (na rozdíl od indexů). Uvedená výkonnost tedy nebude z pohledu investora snižována o manažerský poplatek, pouze o vstupní nebo výstupní. Výkonnost je očištěna o inflaci v ČR. Korunový investor do podílových fondů tedy může na výkonnosti uvedené v tabulce 1 pohlížet jako na konečnou výkonnost očištěnou o poplatky (vstupní sníží výkonnost na 10leté periodě jen o desetiny procenta), v korunách a reálně (po očištění o inflaci).

Reálná výkonnost podílových fondů na 10leté periodě v CZK

AKCIE
Svět-60,40 %
Evropa-55,40 %
Severní Amerika-70,00 %
Japonsko-64,60 %
Rozvíjející se trhy-2,70 %
Střední a východní Evropa27,90 %
ČR (index PX)70,60 %
DLUHOPISY
CZK (korunové)12,30 %
Rozvíjející se trhy9,40 %
Evropa – high yield-43,50 %
Evropa – korporátní-20,90 %
Evropa – státní-26,50 %
USD – high yield-50,00 %
USD – korporátní-46,10 %
USD – státní-39,00 %
PENĚZNÍ TRH
CZK-7,80 %
Průměr výkonnosti podílových fondů z dané skupiny na 10leté periodě v CZK. Reálná výkonnost očištěná o inflaci v ČR. Zdroj: Morningstar. Data k 29.5.2009.

Akcie

Akcie jsou třídou aktiv, kde investoři za uplynulých 10 let nejvíc prodělali. Je to ale jediná třída aktiv, kde se dalo něco relativně slušného při strategii kup a drž vydělat.

Globálně diverzifikované akciové fondy znehodnotily za uplynulých 10 let majetek investorů o 60,4 %. Část hodnoty si ukrojil pokles akcií, část pokles zahraničních měn vůči koruně, část inflace a část manažerské poplatky. Tyto faktory šly proti investorovi.

V globálně diverzifikovaných akciových fondech zpravidla tvoří kolem 90 % portfolia rozvinuté trhy – západní Evropa, USA a Japonsko. Právě v nich nastal z pohledu korunového investora obrovský pokles. Akcie evropských firem znehodnotily o 55,4 %, amerických o 70,0 % a japonských o 64,6 %. Ve všech třech případech má velkou část propadu na svědomí měnový vývoj (posilování koruny).

Mnohem lépe dopadly fondy akcií firem z rozvíjejících se zemí (převážně Brazílie, Rusko, Čína a Indie, tzv. BRIC). Za uplynulých 10 let znehodnotily investici korunového investora jen o 2,7 %, což kontrastuje s neúspěchem rozvinutých trhů. Hlavním důvodem je fakt, že akcie v rozvíjejících se trzích rostly v období 2003 až 2007 výrazně rychleji než akcie v rozvinutých trzích. Při poklesech v roce 2008 potom padaly z vyššího základu. Druhým důvodem relativního úspěchu akcií z rozvíjejících se zemí je měnový vývoj. Koruna vůči měnám rozvíjejících se zemí tolik neposilovala jako vůči měnám rozvinutých zemí.

V uplynulé dekádě si z pohledu korunového investora na akciových trzích nejlépe vedl region střední a východní Evropy. Jako jediný vydělal, a to 27,9 %, což v ročním vyjádření činí 2,5 % p.a. (nad inflaci). Akcie firem ze střední a východní Evropy jsou jedinou třídou aktiv, kde se dalo za uplynulých 10 let něco relativně slušného vydělat.

Dluhopisy

Pouze o fondech korunových dluhopisů lze říci, že na 10leté periodě splnily očekávání. Dosáhly výkonnosti 12,3 % za 10 let, tj. 1,2 % ročně (nad inflaci). Na rozdíl od akcií nešlo v nic podstatně lepšího doufat.

Třetí skupinou fondů, která zakončila dekádu v plusu, jsou dluhopisy z rozvíjejících se trhů (zpravidla státní). Výkonnost 9,4 % za 10 let, tj. 0,9 % p.a. (nad inflaci) asi nikoho neoslní. Ve srovnání s ostatními zahraničními dluhopisy ovšem skončily na stupni vítězů. Fondy firemních dluhopisů s vysokým výnosem (high yield), a to dolarové i eurové, ztratily téměř polovinu hodnoty (tabulka 1). Korporátní dluhopisy investičního stupně i státní dluhopisy rozvinutých zemí jsou v korunovém vyjádření také hluboko v minusu (tabulka 1).

Peněžní trh

Většina korunových fondů peněžního trhu zklamala jako uchovatel hodnoty. Nominálně skončily za 10 let v průměru v plusu, ale reálně v minusu (-7,8 %, resp. -0,8 % p.a.). Mezi fondy jsou ale rozdíly.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 13/2009.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato: cenové bubliny jako u akcií

20. 4. 2009 | Roman Stuchlík | 6 komentářů

Zlato: cenové bubliny jako u akcií

Zlato trpí cenovými bublinami a velmi dlouhými cykly stejně jako akcie nebo nemovitosti. Plní funkci uchovatele hodnoty, ale pouze na velmi dlouhých periodách. Ochrání ovšem před inflací. celý článek

Warranty: Když jde o všechno

23. 3. 2009 | Roman Stuchlík | 1 komentář

Warranty: Když jde o všechno

Během týdne lze vydělat desítky procent, ale i vše ztratit. Znakem warrantů je páka – pohyb ceny podkladového aktiva o jedno procento znamená pohyb ceny warrantu až o desítky procent. celý článek

Penzijní fondy opět v mínusu

4. 11. 2008 | Roman Stuchlík | 2 komentáře

Penzijní fondy opět v mínusu

Tržní hodnota aktiv v portfoliích penzijních fondů vlivem vývoje na finančních trzích klesá. Za první pololetí dosáhly penzijní fondy podle odhadů časopisu FOND SHOP reálné výkonnosti... celý článek

Dluhy dusí Ameriku. Kdy se uzdraví?

7. 10. 2008 | Roman Stuchlík | 2 komentáře

Dluhy dusí Ameriku. Kdy se uzdraví?

Začíná bolestivá doba oddlužování USA. Otázkou je, jak se to projeví na vývoji ekonomiky a budoucích ziscích firem. Akciový trh si zatím myslí, že silně negativně. Možná plýtvá pesimismem.... celý článek

Kupte a držte levné investiční nástroje

2. 9. 2008 | Roman Stuchlík | 15 komentářů

Kupte a držte levné investiční nástroje

Časté obchodování, pokusy časovat trh a investiční nástroje s vysokou nákladovostí snižují dlouhodobou výkonnost vašich investic.

Partners Financial Services