Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 16. 6. 2009
Akcie: Telefonica - po prodejích znovu stoupá
Pražská burza minulý týden zaznamenala poklidnější vývoj než v předchozích týdnech a index PX získal jen 0,66 %. Aktivita investorů na trhu byla poměrně nízká a trh vyčkával na nové impulsy, které by oživily obchodování.

Přestože bylo minulý týden na pražské burze růstových seancí méně než klesajících, jejich dynamika byla vyšší a index celkově posílil. Prodejní tlak na Telefonicejiž nebyl znát a titul se za zajímavých objemů posunul v průběhu týdne zpět na dohled hranice 430 Kč (+2,5 %, 425,80 Kč). Po delší době se aktivita vrátila do Pegasu(+5,5 %, 383 Kč), který se stal nejrůstovějším titulem. Vyšší ceny ropy částečně pomáhaly akciím ČEZu(+0,9 %, 910 Kč) a NWR (+1,9 %, 96,8 Kč). Bankovní tituly zakončily týden smíšeně, když po úvodním růstu přišla částečná realizace zisků. Více se to projevilo u Komerční banky, která ztratila 3,5 % (2 752 Kč), Erste Bankse dokázala v kladných číslech udržet (+1 %, 543 Kč). Téměř 3 % ztratily akcie Orca, objem obchodů byl však zanedbatelný a investory k nějaké akci nevyprovokovaly ani zveřejněné auditované výsledky a komentář auditora.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX951,0957,30+0,66
Klíčové události minulého týdne
  • Viceguvernér ČNBMiroslav Singer potvrdil předchozí vyjádření ohledně možnosti dalšího snížení úrokových sazeb. Situace je však podle jeho slov nadále velmi složitá a další pohyb sazeb se obtížně předpovídá.
  • Míra nezaměstnanosti podle MPSV v květnu stagnovala na úrovni 7,9 %.
  • Index spotřebitelských cen za květen zůstal v meziměsíčním porovnání nezměněn. Na meziroční bázi se inflacesnížila již na 1,3 % z dubnové hodnoty 1,8 %, jedná se o nejnižší růst cen od ledna 2007. Pokles inflace byl v souladu s naším očekávání a mírně pod konsenzem trhu 1,4 %. V meziročním porovnání byl růst cen tažen především alkoholickými nápoji, cigaretami a bydlením.
  • Finální údaj o HDP za první čtvrtletí tohoto roku potvrdil předběžná čísla a na meziroční bázi ukázal propad české ekonomiky o 3,4 %. Jedná se o největší pokles HDP v historii samostatné České republiky. Na propadu HDP se projevila krize v průmyslu, který se potýká především s ochlazením poptávky ze zahraničí, ale i poklesem odbytu na domácím trhu.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
12/6 Vedení společnosti neplánuje v letošním roce již žádné další propouštění. Skupina má aktuálně 1 200 zaměstnanců, což je měně než jedna třetina oproti začátku loňského roku. Propouštění souviselo s odchodem ze ztrátových trhů v Polsku, Maďarsku a Rumunsku.

ČEZ
11/6 Podle předběžných odhadů společnosti ČEZ klesla poptávka po elektrické energii v květnu meziročně o 10 %. V minulém měsíci byl pokles o 15,5 %. Pokles táhne nadále slabá aktivita v průmyslu.
12/6 Merrill Lynch zvýšil svoje doporučení pro ČEZ na „neutral“ z původního „underperform“. Cílová cena byla zvýšena na 950 Kč z původních 750 Kč. Zvýšení cílové ceny rovněž provedla švýcarská UBS, která akcie cíluje na 1 000 Kč místo původních 830 Kč.

New World Resources
12/6 Erste Bank potvrdila pro akcie NWR doporučení „držet“ s aktuální cílovou cenou 96 Kč.
12/6 Podle mluvčí NWR chce společnost do konce letošního roku propustit 3 000 zaměstnanců. 1 500 smluvních pracovních míst bude zrušeno v dolech OKD. 500 míst zanikne s předčasným zrušením koksárny Šverma, dalších 1 000 míst chce firma zredukovat prostřednictvím přirozených odchodů.

Orco Property Group
11/6 Orco zveřejnilo dodatečně auditované výsledky za rok 2008, které potvrdily předchozí ztrátu ve výši 391 milionů EUR.

Telefonica O2 ČR
12/6 Merrill Lynch potvrdil doporučení „kupovat“ pro telekomunikační společnost. Cílová cena byla kosmeticky upravena na 513 Kč z původních 509 Kč.

Unipetrol
9/6 Česká rafinérská obnovila 8.6. plný provoz rafinérie v Kralupech nad Vltavou. Plánovaná odstávka se protáhla kvůli nutnosti rozsáhlejší údržby, než bylo původně plánováno.

Očekávané události
  • 15/6 Průmyslové ceny
  • 15/6 Maloobchodní tržby

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: V Praze vládne optimismus

9. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze vládne optimismus

Pražská burza minulý týden posílila na první pohled o velmi silných 10 %, v tomto růstu je však zahrnuta deformace dat ze závěrečné aukce z předchozího pátku. Poslední den v květnu... celý článek

Akcie: Prahu sestřelil pátek

2. 6. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu sestřelil pátek

Pražská burza ustoupila ze svých vysokých hodnot a index PX klesal ve všech seancích minulého týdne. Index PX ztratil na týdenní bázi 6,61 %. Pokles indexu by nebyl nakonec tak výrazný,... celý článek

Akcie: Růst táhly banky

26. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Růst táhly banky

Po výrazném propadu pražská burza dokázala minulý týden posílit a index PX přidal 2,73 procenta. Aktivita na trzích byla poměrně nízká a investoři nadále zaujímají vyčkávací strategii.... celý článek

Akcie: Praha po silném růstu padla

19. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha po silném růstu padla

Strmý růst pražské burzy se minulý týden zastavil a přišlo vystřízlivění. Index PX v tomto týdnu oslabil o 8,29 %, když největší ztrátu si připsal ve středu, a to více jak -6 %. Investoři... celý článek

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

12. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

Druhý zkrácený týden v řadě přinesl na pražskou burzu další růsty. Index PX posílil o 11,6 % a vévodil statistikám ziskovosti jednotlivých trhů v Evropě.

Partners Financial Services