Akcie: Prahu sestřelil pátek

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 2. 6. 2009
Akcie: Prahu sestřelil pátek
Pražská burza ustoupila ze svých vysokých hodnot a index PX klesal ve všech seancích minulého týdne. Index PX ztratil na týdenní bázi 6,61 %. Pokles indexu by nebyl nakonec tak výrazný, kdyby nebylo závěrečné páteční aukce, která ho doslova sestřelila o více jak 3 %.

Velká prodejní nabídka na pražské burze, která mohla souviset se změnou v indexu MSCI (ale také nemusela), nenašla minulý týden adekvátní poptávku a kurzy jednotlivých titulů v aukci se výrazně propadly. Nejmarkantněji se situace projevila u akcií KB(-14,8 %), které oslabily v pátek téměř o 12 %. Za týdenním propadem tak nestojí ani tak uplynutí data pro nárok na dividendu, ale výsledek závěrečné aukce. Pod tlakem, který vyvrcholil v pátek byly akcie Unipetrolu(-8,9 %), když titul byl vyřazen z báze indexu MSCI. Snížení ratingu postihlo mediální společnost CME(-10,3 %). V kladných hodnotách končil týden Pegas(+8,3 %), který prezentoval velmi dobré výsledky a kurz atakoval hranici 400 Kč.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX925,80864,60-6,61
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová výroba zaznamenala v dubnu druhý nejhorší výsledek od roku 2001. Meziročně poklesla výroba o 23,2 % a prorůstové impulsy v podobě šrotovného v okolních zemích se tak příliš neprojevily.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
29/5 Sít autobazarů AAA Auto hospodařila v prvním čtvrtletí s čistou ztrátou 0,88 milionů EUR. Firma prochází restrukturalizací a postupně se stahuje ze ztrátových trhů v Maďarsku, Polsku a částečně i z Rumunska. Z pokračujících aktivit vykázala firma zisk 0,74 milionu EUR při tržbách 38,7 milionu EUR.

ČEZ
25/5 ČEZ společně s dalšími čtyřmi společnostmi postoupil do užšího výběru na stavbu uhelné elektrárny v Srbsku, která by měla mít výkon 1 400 megawattů.
29/5 Energetická společnost JAVYS společně s ČEZ podepsala akcionářskou smlouvu, která umožní založení společného podniku na výstavbu nové jaderné elektrárny v lokalitě Jaslovské Bohunice na Slovensku. Ve společném podniku bude mít JAVYS 51 %, ČEZ bude vlastnit 49 %.

ECM
28/5 Developerská skupina ECM skončila za první kvartál s čistou ztrátou ve výši 0,9 milionu EUR proti ztrátě 14,6 milionu EUR z loňského roku. Výnosy z pronájmu meziročně posílily o téměř 64 % na 2,8 milionu EUR, a to hlavně díky lepší obsazenosti budovy City Tower na pražské pankrácké pláni. V úvodu roku nedošlo k přecenění investičního portfolia, to bude provedeno podle zvyklostí v pololetí.

Komerční banka
27/5 Agentura Moody´s po snížení výhledu pro celý bankovní sektor v ČR prověřuje hodnocení závazku u několika finančních institucí. Z obchodovaných titulů mezi ně patří Komerční banka a Česká spořitelna.

Pegas Nonwovens
28/5 Pegas dosáhl v prvním čtvrtletí výsledky, které na všech úrovních překonaly odhady trhu. Na hospodaření se pozitivně projevil pokles cen polymerů (vstupních surovin) a vysoké dohodnuté ceny produkce z minulého roku. Společnosti se podařilo během prvního čtvrtletí vyprodat skladové zásoby výrobků, které nebyly prodány v loňském roce. Celkové výnosy v meziročním porovnání poklesly o 5,5 % na 35,7 milionu EUR (trh očekával 33,2 milionu EUR), zatímco provozní náklady se v meziročním porovnání snížily o 20,7 % na 21,6 milionu EUR. Provozní zisk (EBIT) vzrostl v prvním čtvrtletí o 59,3 % na 10,2 milionu EUR (tržní očekávání 9,25 milionu EUR). Čistý zisk meziročně poklesl o 41,5 % na 6,8 milionu EUR (tržní odhad 5,35 milionu EUR). Na čistém zisku se projevily především kursové změny, když finanční ztráta v prvním čtvrtletí byla 2,7 milionu EUR, zatímco ve stejném období 2008 byl finanční zisk 8,2 milionu EUR.

Unipetrol
28/5 Unipetrol na začátku června zastaví mimořádně na 16 dní činnost ve své ethylenové jednotce v litvínovském provozu. Důvodem odstávky je oprava chladícího zařízení.

Vienna Insurance Group
29/5 Goldman Sachs zvýšila cílovou cenu pro rakouskou pojišťovnu na 28,93 EUR z původních 25 EUR. Doporučení zůstalo na stupni „neutral“.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Růst táhly banky

26. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Růst táhly banky

Po výrazném propadu pražská burza dokázala minulý týden posílit a index PX přidal 2,73 procenta. Aktivita na trzích byla poměrně nízká a investoři nadále zaujímají vyčkávací strategii.... celý článek

Akcie: Praha po silném růstu padla

19. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha po silném růstu padla

Strmý růst pražské burzy se minulý týden zastavil a přišlo vystřízlivění. Index PX v tomto týdnu oslabil o 8,29 %, když největší ztrátu si připsal ve středu, a to více jak -6 %. Investoři... celý článek

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

12. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: To byl týden - NWR +60 %, ECM +70 %

Druhý zkrácený týden v řadě přinesl na pražskou burzu další růsty. Index PX posílil o 11,6 % a vévodil statistikám ziskovosti jednotlivých trhů v Evropě.

Akcie: Zase rostou

5. 5. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zase rostou

Po krátkém oddechu se pražská burza v minulém zkráceném týdnu vrátila k růstu. Index PX posílil o 5,6 % a od začátku roku se již dostal z červených čísel. V úvodu týdne panovaly na... celý článek

Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří

21. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu přidala 0,43 % a drží se tak v zelených číslech již sedmý týden v řadě. Takto dlouhotrvající růst byl na trhu vidět naposledy v dubnu 2007,... celý článek

Partners Financial Services