Akcie: Zase rostou

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 5. 5. 2009
Akcie: Zase rostou
Po krátkém oddechu se pražská burza v minulém zkráceném týdnu vrátila k růstu. Index PX posílil o 5,6 % a od začátku roku se již dostal z červených čísel. V úvodu týdne panovaly na trhu obavy ohledně výsledku vládního testování amerických bank a obavy z šířící se mexické chřipky.

První dva dny minulého týdne akciev Praze klesaly, druhá polovina byla však opět v optimistickém duchu. Kromě CME(3,7 %) a AAA(4,3 %) zakončily všechny akcie s kladným výsledkem. Komerční bankapřed výsledky, které budou zveřejněny tento týden, posílily o více jak 11 %. Přes 10 % posílily i akcie VIG. Ve spanilé jízdě pokračují akcie Pegasu(+12,6 %), kde se přes výrazné růstu stále neukazuje žádný prodejce. Výsledky bez negativního překvapení přilákaly zpět kupce do Telefonica O2(+5,5 %). Reportované výsledky v závěru týdne pomohly k lepší výkonnosti i Erste Bank(+3,9 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX834,10880,60+5,58
Klíčové události minulého týdne
  • Podle rychlého odhadu ČSÜ poklesnul průmysl v březnu meziročně o 17,5 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
29/4 ČEZ plánuje postavit u Mělníka paroplynovou elektrárnu o výkonu 800 megawattů, která by měla nahradit dosluhující hnědouhelné bloky v okolní lokalitě. Harmonogram prací nebyl zatím zveřejněn.

CME
29/4 Jádrový zisk mediální společnosti v prvním čtvrtletí výrazně meziročně propadnul, když ekonomický utlum na klíčových trzích přibrzdil reklamní výdaje firem. Segmentová EBITDA dosáhla 19,7 milionů USD. Výnosy se propadly o 37 % na 141,2 miliionů USD. Ve výsledcích se výrazně projevily oprávky spojené s aktivitami v Bulharsku. Čistá ztráta společnosti dosáhla 44,4 milionů USD. Vedení si netroufá díky nejistotám na trhu odhadovat výnosy v delším období než je druhé čtvrtletí.

Erste Bank
30/4 Rakouská banka v prvmín čtvrtletí vydělala 232 milionů EUR čistého (odhad trhu 171 milionů EUR), na provozní úrovni vydělala 839 milionů EUR. Dobrého výsledku dosáhla banka v příjmech z obchodování, zisk z poplatků a čistý úrokový výnos naopak zaostal za očekáváním trhu. Lepší čistý zisk byl dosažen rovněž díky nižším nákladům na riziko, když banka vytvořila rezervy ve výši 370 milionů EUR, trh čekal číslo výrazně přes 400 milionů EUR. Vedení rovněž oznámilo, že banka prodala soukromým investorům účastnický kapitál v hodnotě 540 milionů EUR.

Philip Morris
29/4 Valná hromada tabákové firmy schválila dividendu ve výši 560 Kč. Společnost se rozhodla opět vyplatit celý nekonsolidovaný zisk ve výši 1,53 miliard Kč plus zhruba 3 milioů Kč z nerozděleného zisku z minulých let.

Komerční banka
29/4 Valná hromada KB schválila dividendu ve výši 180 Kč. Celkem na dividendách banka vyplatí 6,84 miliard Kč. Rozhodným dnem pro nárok je 29.5.2009.
29/4 Generální ředitel a předseda představenstva Laurent Goutard v září odejde na novou pozici do mateřské Société Générale.

Orco Property Group
30/4 Developerská firma vede exkluzivní jednání s Colony Cupital o navýšení základního kapitálu o 25 milionů EUR. Orco by mělo vydat 5 milionů akcií za cenu 5 EUR. Součástí akcií budou warranty, které umožní upsat dalších 20 milionů akcií za cenu 7 EUR.

Telefonica O2 ČR
28/4 Telefonica O2 ČR zvedla v prvním čtvrtletí meziročně čitý zisk o 8,6 % na 2,65 miliard Kč. V růstu zisku ji částečně pomohl jednorázový příjem z prodeje nemovitostí. Výnosy telekomunikační fimy poklesly o 1,6 % na 15,1 miliard Kč, provozní zisk OIBDA dosáhnul 6,6 miliard Kč. Firma zaznamenala pokles výnosů jak u fixních linek, tak tentokrát i u mobilního segmentu. Vedení potvrdilo výhled pro letošní rok, když počítá se stagnací tržeb či jejich poklesem o 3 %, OIBDA by měla klesnout maximálně o 4 %.

Očekávané události
  • 7/5 Výsledky za prvmí čtvrtletí Komerční banka
  • 7/5 Zasedání ČNB

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, Pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří

21. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu přidala 0,43 % a drží se tak v zelených číslech již sedmý týden v řadě. Takto dlouhotrvající růst byl na trhu vidět naposledy v dubnu 2007,... celý článek

Akcie: Erste rostla jako o život

31. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste rostla jako o život

Pražská burza z velké části zopakovala vývoj z předminulého týdne. Růst indexu PX o 7,9 % je jen nepatrně vyšší, akcie shodně kromě pátku posilovaly ve všech ostatních seancích stejně... celý článek

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

24. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

Index PX posílil minulý týden o 5,45 %. V průběhu týdne se rozšířil počet růstových seancí v řadě na osm, mírná korekce a pokles přišel až v pátek. Největší růst index zaznamenal ve... celý článek

Akcie: Konečně odraz vzhůru

17. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Konečně odraz vzhůru

Pražská burza minulý týden pozitivně zareagovala na oživení na světových trzích. Kvůli předchozí stagnaci nebyl růst tak dynamický jako v USA, posílení indexu PX o 7,6 % je ale i tak... celý článek

Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

10. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

Na pražské burze se nadále drží poklidnější atmosféra a index PX pokračuje v pohybu do strany. Od poloviny února se index drží v blízkosti hranice 650 bodů. Na týdenní bázi burza jako... celý článek

Partners Financial Services