Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 21. 4. 2009
Akcie: Po sedmi týdnech růstu klid před bouří
Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu přidala 0,43 % a drží se tak v zelených číslech již sedmý týden v řadě. Takto dlouhotrvající růst byl na trhu vidět naposledy v dubnu 2007, když byl index PX v blízkosti svého historického maxima.

Dynamika růstu pražské burzy se minulý týden téměř zastavila. Volatilita je rovněž o poznání nižší, a jedná se tedy o určité přešlapování na místě před dalším výraznějším pohybem. Nejsilnější růst si bez nových informaci připsaly akcie CME(+16 %), když kopírovaly vývoj na domovském trhu v USA. Po určité stagnaci v předchozím období se kupci s jistou vidinou padesátikorunové dividendy vraceli k akciím ČEZu(+6,6 %). Dividenda byla ve hře i u NWR, celkově titul na konci týdne již bez nároku uzavíral silnější o 3,3 %. Snížená doporučení pro defenzivní sektory po Evropě zasáhly akcie Telefonica O2, které ztratily 4,3 %. Ztrátu ve výši 4 % si připsaly i akcie Komerční banky.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX841,70845,30+0,43
Klíčové události minulého týdne
  • Únorové maloobchodní tržby poklesly o silných 7,9 %. Po očištění o sezónní vlivy byl pokles o 1,1 %. Výrazný propad je znát nadále v prodejích automobilů (-13 % y/y). Pokles o 6,2 % zaznamenal sektor nepotravinářského zboží.
  • Průmyslová výroba v únoru poklesla meziročně o 23,4 %. V meziměsíčním porovnání po sezónním očištění se pokles téměř zastavil a došlo k propadu o 0,2 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
15/4 Představenstvo navrhuje vyplatit ze zisku za loňský rok dividendu ve výši 50 Kč. Definitivní rozhodnutí musí učinit valná hromada, která se bude konat 13. 5. 2009. Výplatní poměr dosahuje 56 % z loňského zisku. Celkem by při schválení ČEZ vyplatil na dividendách 26,6 miliardy Kč, stát by inkasoval jakožto majoritní vlastník zhruba 18,7 miliardy Kč.

Erste Bank
15/4 Erste Bank zahájila nabídku podílového kapitálu v hodnotě 2,7 miliardy EUR. 1 miliardu EUR již upsal rakouský stát, který se rovněž zavázal upsat další kapitál v hodnotě necelých 900 milionů EUR. Podílové cenné papíry ponesou speciální dividendu. Do konce roku 2014 8 % p.a., následně se bude výnos zvyšovat. Výplata je podmíněna rozhodnutím valné hromady a musí být kryta ze zisku.
16/4 Agentura Fitch snížila individuální rating Erste Bank na stupeň „C“.Předchozí úroveň byla na stupni „B/C“. Fitch se obává zpomalující rakouské ekonomiky a expozici ve střední a východní Evropě.

Komerční banka
17/4 Analytici ING snížili doporučení pro akcie Komerční banky na „hold“ z původního „buy“. Cílová cena byla ponechána na 2 454 Kč. Důvodem ke změně investičního stupně je silný růst kurzu v posledním období.

Orco Property Group
16/4 Developerská společnost oznámila, že valná hromada akcionářů se bude konat 30. 4. 2009. Na programu jednání jsou mino jiné informace o dopadu soudní ochrany před věřiteli, prezentace neauditovaných výsledků za rok 2008 a rozhodnutí o odložení valné hromady, která by měla schvalovat auditované výkazy a provádět volbu do statutárních orgánu.

Pegas Nonwovens
17/4 UniCredit Bank nadále doporučuje akcie Pegasu „kupovat“. Cílová cena byla však snížena z původních 684 Kč na 360 Kč.

Philip Morris
17/4 Akcie tabákové společnosti se v pátek 17. 4. 2009 obchodovaly na pražské burze (vypořádání T+3) naposledy s právem na výplatu dividendy. Při 100 % výplatním poměru z čistého nekonsolidovaného zisku by dividenda měla dosáhnout 559 Kč. Na RM-Systému se s nárokem na dividendu bude obchodovat až do středy 22. 4. 2009

Očekávané události
  • 24/4 Valná hromada VIG

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, Pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Erste rostla jako o život

31. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste rostla jako o život

Pražská burza z velké části zopakovala vývoj z předminulého týdne. Růst indexu PX o 7,9 % je jen nepatrně vyšší, akcie shodně kromě pátku posilovaly ve všech ostatních seancích stejně... celý článek

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

24. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

Index PX posílil minulý týden o 5,45 %. V průběhu týdne se rozšířil počet růstových seancí v řadě na osm, mírná korekce a pokles přišel až v pátek. Největší růst index zaznamenal ve... celý článek

Akcie: Konečně odraz vzhůru

17. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Konečně odraz vzhůru

Pražská burza minulý týden pozitivně zareagovala na oživení na světových trzích. Kvůli předchozí stagnaci nebyl růst tak dynamický jako v USA, posílení indexu PX o 7,6 % je ale i tak... celý článek

Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

10. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

Na pražské burze se nadále drží poklidnější atmosféra a index PX pokračuje v pohybu do strany. Od poloviny února se index drží v blízkosti hranice 650 bodů. Na týdenní bázi burza jako... celý článek

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

3. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

Pražská burza zaznamenala podstatně poklidnější týden a nekopírovala volatilnější vývoj na zahraničních trzích. Ani v jedné seanci nebyla absolutní procentní změna vyšší než 0,5 %.... celý článek

Partners Financial Services