Orco se asi bude muset zachránit na úkor akcionářů

Jan Stuchlík | rubrika: Co se děje | 31. 3. 2009 | 1 komentář
Orco se asi bude muset zachránit na úkor akcionářů
Navzdory ochraně před věřiteli investoři akcie developerské společnosti Orco nezatratili. Zatím. Pokud se nedohodne s věřiteli na úpravě úvěrových podmínek, bude nejspíš muset navýšit kapitál, což by srazilo nynější cenu akcií možná až na čtvrtinu.

Akcionáři developerské společnosti Orcose dnes konečně dozví, jak firma loni hospodařila. Kladná čísla se nečekají. „Odhadujeme ztrátu 115 milionů eur. Je ale možné, že výsledky nakonec budou horší. Objevily se spekulace, že ztráta se může vyšplhat až na 300 milionů eur,“ tvrdí Patrick Vyroubal, analytik společnosti Atlantik.

Orco, jehož akciese ještě před dvěma lety prodávaly za 3700 korun, se potácí nad propastí. Minulý čtvrtek požádalo soud v Paříži o ochranu před věřiteli. Ten žádosti vyhověl a dal tak Orku minimálně šest měsíců, aby se popralo s vysokými dluhy a nedostatkem peněz. Ochranu může soud prodloužit. Cena akcií Orka se přesto nezřítila k nule. V Praze se sice v pátek hned ráno propadla o více než třicet procent na 98 korun, ale přes den vystoupala ke 120 korunám. V týdenním srovnání byly její akcie silnější o dvacet procent. Výrazný výprodej se nekonal ani v pondělí. „Cena akcií firmy je tak nízká, že asi láká některé spíše spekulativní investory. Je také možné, že někteří akcionáři dále navyšují svůj podíl před valnou hromadou,“ vysvětluje dění na burze Vyroubal. Valná hromada by se měla konat na konci dubna.

Akcie Orco na pražské burze


Orco tíží dluhy ve výši 440 milionů eur. Šéf společnosti Jean-Francois Ott agentuře Bloomberg sdělil, že firma začne jednat s věřiteli o změně podmínek při splácení těchto dluhů. Rovněž chce odložit úhradu části dluhu ve výši 100 milionů eur, která je splatná letos. Přitom už na začátku roku Orco oznámilo, že se jí povedlo refinancovat 100 milionů eur z celkových 188 milionů eur, které by muselo letos věřitelům splatit.

Oslovení analytici upozorňují, že zadlužení lze patrně zvládnout pouze dvěma způsoby. Dá se uvažovat o snížení dluhu prostřednictvím jeho přeměny na akcie, nebo vydáním nových akcií. Obě varianty by znamenaly ztrátu pro nynější akcionáře. Igor Müller, analytik společnosti Wood & Company, spočítal, že dluhy Orka dosahují kvůli poklesu hodnoty majetku na konci loňského roku 72 procent hodnoty aktiv. Aby firma dostala tento podíl zpět k padesáti procentům (hodnota z prvního pololetí 2008), musela by získat nový kapitál ve výši 214 milionů eur. To by při nynější ceně akcií znamenalo vydat zhruba 54 milionů nových akcií. Hodnota jedné akcie by pak klesla z nynějších zhruba 110 korun na 27 korun.

Orco chtělo původně prodat projekty a další majetek a vydělat tak letos 200 milionů eur. Z takto získaných peněz měla společnost pokrýt splátky dluhů. Jenže Ott nyní tvrdí, že tento cíl se firmě kvůli situaci na trhu nemovitostí nepodaří splnit. Orco prý nehodlá prodávat své nemovitosti pod cenou. Podle analytiků se však určitému výprodeji možná nevyhne. „Pokud se společnosti nepodaří odložit splatnost některých dluhů, bude nucena rozprodat majetek výrazně pod plánovanou cenou. Lze totiž očekávat další pokles cen na realitním trhu,“ říká Josef Novotný, analytik společnosti Fio. Podle Vyroubala je nyní na realitním trhu nízká likvidita a kupující tlačí ceny dolů. Navíc na trh s nemovitostmi nepřichází pouze Orco, ale prodávají i jiní developeři.

Ochrany soudu chce Orco využít nejen k jednání s věřiteli, ale také ke změně strategie. Do budoucna by se podle vlastního prohlášení měla firma soustředit na komerční nemovitosti určené k pronájmu a na výstavbu bytů. Postupně by se chtěla zbavit aktivit v logistice a hotelnictví. Další rozvoj plánuje především v Praze, Berlíně, Varšavě, Budapešti a Bratislavě, z ostatních působišť se hodná stáhnout.

Svými plány však Orco zatím analytiky nepřesvědčilo. Vzhledem k možným řešením nynějších problémů, které by znamenaly ztrátu hodnoty pro nynější akcionáře, mají pro držitele akcií jednoznačné doporučení: prodat.

Co by podle vás měli udělat akcionáři Orka? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

akcie, burza, nemovitosti, Orco, realitní trh

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Trhy povzbudilo ukončení sázek na jejich další pokles

27. 3. 2009 | B.I.G. Expert

Trhy povzbudilo ukončení sázek na jejich další pokles

Analytici se zatím nedokážou shodnout, zda nynější růst akciových trhů znamená odraz ode dna, nebo pouze korekci prudkého propadu. Tvrdí však, že historicky jsou nyní akcie nejlevnější... celý článek

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

24. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

Index PX posílil minulý týden o 5,45 %. V průběhu týdne se rozšířil počet růstových seancí v řadě na osm, mírná korekce a pokles přišel až v pátek. Největší růst index zaznamenal ve... celý článek

I přes krizi se objem vyplacených dividend asi mírně zvýší

2. 2. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

I přes krizi se objem vyplacených dividend asi mírně zvýší

Velké společnosti obchodované na pražské burze letos pravděpodobně mírně zvýší celkový objem vyplacených dividend. Zásluhu na tom má očekávaný růst dividend ČEZ. Naopak bankovní tituly... celý článek

Akcie: Orco ještě má kam padat

25. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco ještě má kam padat

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nadále výrazně ztrácela. Index PX oslabil o 8,07 %. Pokles nebyl doprovázen výrazným objemem, investoři v negativní náladě již tak výrazně neprodávají... celý článek

Partners Financial Services