Akcie: Erste rostla jako o život

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 31. 3. 2009
Akcie: Erste rostla jako o život
Pražská burza z velké části zopakovala vývoj z předminulého týdne. Růst indexu PX o 7,9 % je jen nepatrně vyšší, akcie shodně kromě pátku posilovaly ve všech ostatních seancích stejně jako v předchozím týdnu. Tahounem byl opět finanční sektor.

Pokračující zlepšená nálada na světových trzíchdíky dalším zásahům americké administrativy v oblasti záchrany finančního sektoru hnala minulý týden vzhůru akcie bank. Erste bank(25 %) se dostala přes hranici 400 Kč a posílila tak za uplynulé tři týdny o více jak 100 %. Své zisky v pátek zaslouženě korigovala a zavírala pod hranicí 400 Kč. Komerční bankaposílila o 16 %. Po kapitálovém vstupu Time Warner do CMEposílily akcie mediální firmy o 42 %. O 70 % posílily akcie AAA Auto, růst však nebyl doprovázen objemem a jednalo se spíše o korekci předchozího propadu po vyřazení z indexu. Orcobylo jeden den pozastaveno díky informacím, že požádala ochranu před věřiteli, přesto na týdenní bázi akcie díky růstu v úvodu týdne posílily o 20 %. V hektické atmosféře se nedařilo defenzivní Telefonice(-3,1 %), nižší výkonnost než trh předvedl i ČEZ(+1,6 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX730787,70+7,9
Klíčové události minulého týdne
  • Koaliční vládě Mirka Topolánka byla vyslovena nedůvěra, když proti ní hlasovalo 101 poslanců. Opozice pod vedením ČSSD vyvolala pád vlády ve složité době ekonomické krize a v době, kdy ČR předsedá EU.
  • ČNBponechala úrokové sazby beze změny, dvoutýdenní REPO sazba zůstala na 1,75 %. Guvernér Zdeněk Tůma se vyjádřil, že rizika pro růst ekonomiky jsou na spodní straně, inflační rizika se jeví jako vyrovnaná a kurz koruny je blízko prognózované úrovni.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
26/3 Prodejce aut v závěru roku výkazal ztrátu ve výši 19,9 milionů EUR. Část ztráty jde na vrub jednorázovým nehotovostním odpisům a oprávkám. Společnost rozhodla o dočasném stažení z maďarského trhu. Za celý rok společnost prodělala 28 milionů EUR při tržbách 364,3 milionů EUR (-22,5 % y/y).

CME
24/3 Ve společnosti CME získá 31% podíl mediální kolos Timer Warner. Firma vydá nové akcie a TW za ně zaplatí 241,5 milionů USD (v průměru 12,7 USD/akcie). Transakce by měla být uzavřena do konce druhého čtvrtletí 2009. Zakladatel CME Ronald Lauder by měl po dobu 4 let disponovat většinou hlasovacích práv, které nákupem akcií TW získá. CME oznámilo zároveň výhled pro první kvartál, když počítá s poklesem tržeb na 135-145 milionů USD z loňských 223 milionů USD. Ebitda poklesne zhruba o tři čtvrtiny na 18-22 milionů USD.

ČEZ
26/3 Goldman Sachs potvrdila doporučení pro akcie ČEZu na stupni „kupovat“. Cílová cena byla snížena na 1 070 Kč z původních 1 130 Kč.

ECM
23/3 Hospodářské výsledky za rok 2008 potvrdily silný dopad finanční a realitní krize na developerskou společnost. Čistá ztráta dosáhla 92,1 milionů EUR, na provozní úrovni došlo ke ztrátě ve výši 72,4 milionů EUR. Čistá hodnota aktiv klesla o 43 % na 140 milionů EUR. Zředěná NAV na akcii poklesla o 63 % na 20,3 EUR. Čisté výnosy z pronájmu vzrostly o 66 % na 13,2 milionů EUR. Výsledky byly podstatně ovlivněny ztrátou z přecenění ve výši 44,67 milionů EUR.

NWR
25/3 Představenstvo NWR odstoupilo od záměru koupit 25% podíl ve společnosti Ferrexpo od RPG Industries, majoritního akcionáře NWR. RPGI si akcie ponechá a bude nadále vyjednávat o budoucí spolupráci mezi Ferrexpem a NWR. Představenstvo změnilo názor po konzultaci s akcionáři a věřiteli kvůli obtížné situaci v uhelném i ocelářském sektoru.

Orco Property Group
26/3 Orco požádalo francouzský soud o ochranu před věřiteli, aby získala další čas pro provedení restrukturalizace. Soud rozhodl o šestiměsíční ochranné lhůtě s možností prodloužení. Představenstvo pověřilo management k jednání s věřiteli a potenciálními investory za účelem zlepšení rozvahy. Výsledky hospodaření firma zveřejní 31. 3. 2009.

Zentiva
25/3 Farmaceutická firma požádala pražskou burzu o ukončení obchodování akcií. Posledním obchodním dnem by měl být 27. duben 2009.
25/3 Zentiva v závěru roku hospodařila s čistou ztrátou ve výši 143,9 milionů Kč. Za celý rok společnosti klesnul zisk o téměř 33 % na 948 milionů Kč. Tržby společnosti se zvýšily o 10,2 % na 18,38 miliard Kč.

Očekávané události
  • 31/3 Orco – hospodářské výsledky
  • 1/4 VIG – hospodářské výsledky

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, Pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

24. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

Index PX posílil minulý týden o 5,45 %. V průběhu týdne se rozšířil počet růstových seancí v řadě na osm, mírná korekce a pokles přišel až v pátek. Největší růst index zaznamenal ve... celý článek

Akcie: Konečně odraz vzhůru

17. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Konečně odraz vzhůru

Pražská burza minulý týden pozitivně zareagovala na oživení na světových trzích. Kvůli předchozí stagnaci nebyl růst tak dynamický jako v USA, posílení indexu PX o 7,6 % je ale i tak... celý článek

Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

10. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

Na pražské burze se nadále drží poklidnější atmosféra a index PX pokračuje v pohybu do strany. Od poloviny února se index drží v blízkosti hranice 650 bodů. Na týdenní bázi burza jako... celý článek

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

3. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

Pražská burza zaznamenala podstatně poklidnější týden a nekopírovala volatilnější vývoj na zahraničních trzích. Ani v jedné seanci nebyla absolutní procentní změna vyšší než 0,5 %.... celý článek

Akcie: Banky padly o více než pětinu

24. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky padly o více než pětinu

Pražská burza se opět dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 10,4 % a dostal se v průběhu týdne na nejnižší hodnoty za posledních více jak 5 let. Na trzích byla patrná opět velká... celý článek

Partners Financial Services