Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 24. 3. 2009
Akcie: Prahu hnaly vzhůru banky
Index PX posílil minulý týden o 5,45 %. V průběhu týdne se rozšířil počet růstových seancí v řadě na osm, mírná korekce a pokles přišel až v pátek. Největší růst index zaznamenal ve čtvrtek a jednalo se o největší růst v letošním roce.

Tahounem pražské burzy byl minulý týden hlavně finanční sektor, který pozitivně reagoval na plán amerického FEDu o zvýšení objemu vykupovaných cenných papírů. Erste Bankve čtvrtek posílila o 18 % a dostala se na hranci 350 Kč, v pátek přišla korekce, ale i tak banka přidala na týdenní bázi 21,5 %. VIG posílil o 16 %, Komerční banka přidala 8 %. S optimismem na amerických trzích pokračovaly v růstu akcie CETV (+32,5 %). Růst ceny ropy nad 50 USD za barel a růst cen elektrické energie podporoval i ČEZ (+4 %). Uspokojivé výsledky, ale bez pozitivního překvapení, přinesl Pegas (+7,4 %) a investoři spíše prodávali. Živo bylo kolem akcií Orco, u kterého bylo na jeden den zastaveno obchodování z důvodu odkladu zveřejnění hospodářských výsledků. Po obnovení obchodování titul klesnul v tomto dni na 80 Kč, ztráty však korigoval a týden končil nad 100 Kč (-3,8 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX692,30730+5,45
Vývoj titulů na domácích trzích

Erste Bank
13/3 Ratingová agentura S&P potvrdila hodnocení pro dlouhodobé závazky na stupeň „A“, pro krátkodobé závazky na stupni „A-1“. Změna nastala u výhledu, který je podle agentury „negativní“. Změna souvisí s náročným provozním prostředím, kterému bude muset banka čelit na svých klíčových trzích.

NWR
18/3 Deutsche Bank začala pokrývat akcie těžební společnosti s úvodním doporučením „prodat“. Cílová cena byla stanovena na 1,70 GBP (cca 49 Kč).

Orco Property Group
16/3 Společnost oznámila, že vedení provede hloubkovou revizi provozních a strategických možností a z tohoto důvodu odložila zveřejnění hospodářských výsledků až na konec března. S akciemi bylo na jeden den pozastaveno obchodování. Orco chtělo, aby se s akciemi neobchodovalo až do zveřejnění výsledků, burza však rozhodla o obnovení obchodování.
17/3 Investiční společnost Prosperita chce pokračovat v navyšováni svého podílu v developerské firmě, plně ovládnout se ji však nechystá.
19/3 Orco plánuje do 25.3.2009 zveřejnit informace, jak plánuje zlepšit provozní řízení firmy.

Komerční banka
18/3 Ratingová agentura S&P snížila hodnocení pro dlouhodobé závazky na stupeň „A“ z původního „A+“. Výhled zůstává „stabilní“.

Pegas Nonwovens
19/3 Hospodaření v roce 2008 bylo ovlivněno volatilními cenami vstupních surovin, posilováním české měny oproti euru a v neposlední řadě uvedením do provozu nové výrobní linky. Celkové tržby se meziročně zvýšily o 17,1 % na 142,8 milionů eur (očekáváno 142,7 milionů EUR), a to především díky nárůstu objemu produkce vlivem spuštění nové výrobní linky. Vyšší výrobní kapacita a nárůst objemu produkce stály za meziročním zvýšením zisku na úrovni EBITDA o 2,5 % na 39,5 milionů EUR. Provozní zisk (EBIT) poklesl meziročně o 12,9 % na 22,7 milionů EUR. EBIT byl negativně ovlivněn vyššími odpisy ve výši 16,8 milionů eur. Vliv české koruny a přecenění úrokových swapů zapříčinil pokles čistého zisku společnosti na 14,9 milionu eur. Pro rok 2009 vedení očekává pokles provozního zisku EBITDA, ne více jak o 10 %. Vyplacená dividenda by měla být vyšší než v loňském roce.

Unipetrol
19/3 Česká rafinérská zastaví od 15.4.2009 na 35 dní rafinérii v Kralupech nad Vltavou. Odstávka je z důvodu pravidelné údržby a modernizace. Výpadek bude podle vedení nahrazen zásobami a plným výkonem rafinerie v Litvínově.

Zentiva
17/3 Vedení farmaceutické společnosti svolalo na 2.4. 2009 mimořádnou valnou hromadu, kde se bude jednat o posledním vývoji ohledně převzetí od Sanofi-Aventis. Společnost po dokončení nabídky drží již více jak 97,7 % akcií.
19/3 Turecká firma Eczacibasi na základě předchozích dohod prodá Zentivě 25% podíl ve dvou svých divizích.

Očekávané události
  • 23/3 Průmyslová produkce, výsledky Zentiva, ECM
  • 24/3 Maloobchodní tržby
  • 26/3 ČNB – nastavení úrokových sazeb

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, Pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Konečně odraz vzhůru

17. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Konečně odraz vzhůru

Pražská burza minulý týden pozitivně zareagovala na oživení na světových trzích. Kvůli předchozí stagnaci nebyl růst tak dynamický jako v USA, posílení indexu PX o 7,6 % je ale i tak... celý článek

Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

10. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

Na pražské burze se nadále drží poklidnější atmosféra a index PX pokračuje v pohybu do strany. Od poloviny února se index drží v blízkosti hranice 650 bodů. Na týdenní bázi burza jako... celý článek

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

3. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

Pražská burza zaznamenala podstatně poklidnější týden a nekopírovala volatilnější vývoj na zahraničních trzích. Ani v jedné seanci nebyla absolutní procentní změna vyšší než 0,5 %.... celý článek

Akcie: Banky padly o více než pětinu

24. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky padly o více než pětinu

Pražská burza se opět dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 10,4 % a dostal se v průběhu týdne na nejnižší hodnoty za posledních více jak 5 let. Na trzích byla patrná opět velká... celý článek

Akcie: Banky poslaly trh dolů

17. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky poslaly trh dolů

Pražská burza sice v úvodu minulého týdne silně korigovala své předchozí propady a index PX posílil o 3,7 %, ve zbytku týdne však nadále vykazovala poklesy. Na týdenní bázi index oslabil... celý článek

Partners Financial Services