Akcie: Konečně odraz vzhůru

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 17. 3. 2009
Akcie: Konečně odraz vzhůru
Pražská burza minulý týden pozitivně zareagovala na oživení na světových trzích. Kvůli předchozí stagnaci nebyl růst tak dynamický jako v USA, posílení indexu PX o 7,6 % je ale i tak velmi dobrý výsledek.

Růst cen akcií na pražské burze byl minulý týden tažen částečným uvolněním napětí ve finančním sektoru. Pozitivní sentiment se projevil u Erste Bank, která přidala téměř 20 % a dostala se na hranici 250 Kč. Komerční bankaposílila o 8,7 %. Dvouciferný růst si připsaly i akcie CETV (+19,9 %) a Orco (+17,4 %), pohyb však nebyl doprovázen patřičným objemem a jednalo se spíše o korekci předchozích propadů se zlepšeným sentimentem. Nad 700 Kč se dokázal vrátit ČEZ (+9,3 %). Klasicky menší dynamiku předvedly akcie Telefonica O2 (+2,5 %). Proti pozitivnímu sentimentu se vyvíjely akcie ECM (-12 %), VIG (+5,9 %) či Unipetrolu (-0,2 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX643,40692,30+7,6
Klíčové události minulého týdne
  • Index spotřebitelských cen za únor vzrostl v meziměsíčním porovnání o 0,1 %, zatímco v meziročním srovnání se inflacesnížila z lednového čísla 2,2 % na 2,0 %. Pokles cen byl zaznamenán především u dopravy, kde oproti loňskému roku o 19,3 % zlevnily pohonné hmoty. Výrazné snížení bylo také u cen automobilů, které zlevnily o 11,9 %. Naopak tlak na růst indexu spotřebitelských cen byl vytvářen především zdražováním energií (elektřina, plyn, teplo a voda) a nájemného, a to jak regulovaného, tak i neregulovaného nájmu.
  • Podle revize ČSÚ ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí meziročně přidala 0,7 % proti původně ohlášenému růstu o 1 %. Mezikvartálně HDP poklesnul o 0,9 % a jednalo se největší pokles od roku 1997. Úřad rovněž směrem dolů revidoval hodnotu za třetí čtvrtletí a to z 4,2 % na 2,9 %, ve druhém čtvrtletí byl růst o 4 % místo původně ohlášeného 4,6 %. Za celý rok 2008 je meziročně HDP vyšší o 3,1 % proti dříve odhadovým 3,5 %.
  • Nezaměstnanost v únoru opět vyskočila a dostala se na 7,4 %. Na začátku roku dosahovala úrovně 6,8 %. Trh očekával zvýšení pouze na 7 %. Za únor se tak zvýšil počet lidí bez práce na 428,8 tisíc a počet volných pracovních míst poklesl na 64,9 tisíc.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
13/3 Komerční banka snížila cílovou cenu na 915 Kč, což implikuje růstový potenciál 30 %. KB ponechala své doporučení na stupni „kupovat“.
11/3 ČEZ podepsal dohodu o koupi majoritního podílu v jediném albánském distributorovi OSSH. ČEZ při tendru nabídnul za 76% podíl ve firmě 102 milionů EUR. Privatizovaná společnost obsluhuje celé území Albánie a hrubá roční dodávka činí 5,3 TWh.

Orco Property Group
13/3 Podle údajů francouzského regulátora zvýšila společnost Prosperita svůj podíl v developerské firmě na 5,02 %. Navýšení podílu probíhalo nákupy na trhu.

Telefonica O2 ČR
13/3 UBS zvýšila doporučení pro telekomunikační společnost z původního „neutral“ na „buy“.

Unipetrol
13/3 Komerční banka upravila cílovou cenu pro petrochemický holding. Nadále doporučuje akcie „držet“, cenový cíl byl však snížený z 232 Kč na 125 Kč.

Zentiva
11/3 Představenstvo farmaceutické firmy rozhodlo, že bude zahájen proces stažení akcií z burzy. Společnost chce tento proces ukončit co možná v nejkratším časovém horizontu. Po ukončení dobrovolného odkupu Sanofi -Aventis vlastní více jak 95 % akcií Zentiva.

Očekávané události
  • 16/3 Průmyslové ceny
  • 19/3 Výsledky Pegas

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

10. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

Na pražské burze se nadále drží poklidnější atmosféra a index PX pokračuje v pohybu do strany. Od poloviny února se index drží v blízkosti hranice 650 bodů. Na týdenní bázi burza jako... celý článek

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

3. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

Pražská burza zaznamenala podstatně poklidnější týden a nekopírovala volatilnější vývoj na zahraničních trzích. Ani v jedné seanci nebyla absolutní procentní změna vyšší než 0,5 %.... celý článek

Akcie: Banky padly o více než pětinu

24. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky padly o více než pětinu

Pražská burza se opět dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 10,4 % a dostal se v průběhu týdne na nejnižší hodnoty za posledních více jak 5 let. Na trzích byla patrná opět velká... celý článek

Akcie: Banky poslaly trh dolů

17. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky poslaly trh dolů

Pražská burza sice v úvodu minulého týdne silně korigovala své předchozí propady a index PX posílil o 3,7 %, ve zbytku týdne však nadále vykazovala poklesy. Na týdenní bázi index oslabil... celý článek

Akcie: Telefónica porazila trh

10. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefónica porazila trh

Pražská burza se minulý týden vyvíjela podle zcela odlišného scénáře než trhy v Evropě i USA. Zlepšený sentiment pomohl trhům ve světe k růstům, Praha však výrazněji ztrácela. Index... celý článek

Partners Financial Services