Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 10. 3. 2009
Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu
Na pražské burze se nadále drží poklidnější atmosféra a index PX pokračuje v pohybu do strany. Od poloviny února se index drží v blízkosti hranice 650 bodů. Na týdenní bázi burza jako celek mírně posílila a index přidal 0,39 %.

Počet klesajících seancí byl minulý týden na pražské burze vyšší než počet růstových dnů, středeční růst o 2,5 % však převážil týdenní výkonnost do kladných čísel. Největší pohyby byly k vidění za malých objemů u titulů s malou kapitalizací. Akcie AAA Autov týdnu, kdy bylo rozhodnuto o jejich vyřazení z báze indexu PXztratily 18 %. Patnáctiprocentní pokles postihnul akcie Orca. Druhý developerský titul naopak ožil a akcie ECMpřidaly 15,5 % poté, co se zakladatel firmy Milan Janků dohodnul na spolupráci s PPF. Vliv jednorázových položek na hospodaření a konzervativní výhled ČEZ  byl pro někoho zklamáním a titul oslabil o necelá 3 %. Nejvíce kladných bodů do indexu přidaly akcie Telefonica O2(+6,2 %), které se opět dostaly přes hranici 400 Kč.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX640,90643,40+0,39
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
4/3 S platností od 23. 3. 2009 vyřadí BCPP akcie AAA Auto z báze hlavního indexu. Titul bude vyřazen kvůli nedostatečné kapitalizaci a nízkým objemům obchodů.

CME
2/3 Moody´s snížila mediální firmě hodnocení korporátních závazků na „Ba3“ z původního „Ba2“. Výhled byl nadále ponechán na stupni „negativ“. Ratingová agentura předpokládá, že zhoršující se makroekonomické prostředí povede k poklesu výnosů z reklamy.

ČEZ
3/3 Přes slabší čtvrté čtvrtletí dosáhl ČEZ rekordního zisku ve výši 47,7 miliardy Kč (+11 % y/y), EBITDA vzrostla o 16 % na 87,2 miliardy Kč. Hospodaření v závěru roku bylo negativně ovlivněno delší než plánovanou odstávkou Temelína, v čistém zisku se negativně projevilo přecenění pozice v akciích maďarského MOLu (5,5 miliardy Kč.). Pro letošní rok čeká vedení další zlepšení hospodaření a zisk by měl vzrůst o 6 % na 50,2 miliardy Kč, EBITDA by měla dosáhnut 90,3 miliardy Kč (+4 %). Spotřeba elektřiny za celý rok 2008 vzrostla o 1,2 %, v letošním roce firma očekává mírný pokles. Na základě rozhodnutí vedení nebude aktuálně započat zpětný odkup akcií a společnost se soustředí na možné akvizice.
4/3 Citigroup zvýšila doporučení na „buy“ z původního „neutral“. Cílová cena byla snížena na 850 Kč. Doporučení „kupovat“ nadále drží JPMorgan a cíluje akcie aktuálně na 950 Kč.
6/3 Sal.Oppenheim potvrdil pro akcie ČEZ po výsledcích doporučení „kupovat“. Cílová cena byla upravena směrem dolů na 1 080 Kč.

ECM
2/3 Investiční skupina PPF a většinový vlastník ECM Group Milan Janků se dohodli na vytvoření realitního holdingu. PPF bude mít v holdingu majoritní podíl, vedením bude však pověřen právě Janků. ECM Group do holdingu vloží i minoritní část ECM REI, která se obchoduje na BCPP. Založení holdingu by nemělo mít vliv na veřejnou obchodovatelnost ECM REI.

Erste Bank
4/3 Erste Bank oznámila, že se jí již podařilo od soukromých investorů úspěšně upsat 400 milionů EUR v rámci programu na získání 2,7 miliardy EUR.
5/3 Erste Bank si ze své dceřinné České spořitelny stáhne na dividendách celý letošní zisk. Spořitelna plánuje vyplatit celých 628,4 milionů EUR, z čehož Erste připadne téměř 98 %.

New World Resources
5/3 Goldman Sachs snížila doporučení pro vlastníka těžební společnosti OKD na „neutral“ z původního „kupovat“. Cílová cena byla snížena na 260 pencí. Investiční banka rovněž vyřadila titul ze svého Pan-Europe Buy Listu.

Očekávané události
  • 9/3 Inflace
  • 9/3 Nezaměstnanost

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

3. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

Pražská burza zaznamenala podstatně poklidnější týden a nekopírovala volatilnější vývoj na zahraničních trzích. Ani v jedné seanci nebyla absolutní procentní změna vyšší než 0,5 %.... celý článek

Akcie: Banky padly o více než pětinu

24. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky padly o více než pětinu

Pražská burza se opět dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 10,4 % a dostal se v průběhu týdne na nejnižší hodnoty za posledních více jak 5 let. Na trzích byla patrná opět velká... celý článek

Akcie: Banky poslaly trh dolů

17. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky poslaly trh dolů

Pražská burza sice v úvodu minulého týdne silně korigovala své předchozí propady a index PX posílil o 3,7 %, ve zbytku týdne však nadále vykazovala poklesy. Na týdenní bázi index oslabil... celý článek

Akcie: Telefónica porazila trh

10. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefónica porazila trh

Pražská burza se minulý týden vyvíjela podle zcela odlišného scénáře než trhy v Evropě i USA. Zlepšený sentiment pomohl trhům ve světe k růstům, Praha však výrazněji ztrácela. Index... celý článek

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

27. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

Pražská burza i nadále klesala. Zprávy ze světa nejvíce ovlivnily akcie ve finančním sektoru. Významný propad zaznamenal jak titul Erste, tak i Komerční banka.

Partners Financial Services