Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 10. 3. 2009
Akcie: Telefónica vytáhla Prahu do plusu
Na pražské burze se nadále drží poklidnější atmosféra a index PX pokračuje v pohybu do strany. Od poloviny února se index drží v blízkosti hranice 650 bodů. Na týdenní bázi burza jako celek mírně posílila a index přidal 0,39 %.

Počet klesajících seancí byl minulý týden na pražské burze vyšší než počet růstových dnů, středeční růst o 2,5 % však převážil týdenní výkonnost do kladných čísel. Největší pohyby byly k vidění za malých objemů u titulů s malou kapitalizací. Akcie AAA Autov týdnu, kdy bylo rozhodnuto o jejich vyřazení z báze indexu PXztratily 18 %. Patnáctiprocentní pokles postihnul akcie Orca. Druhý developerský titul naopak ožil a akcie ECMpřidaly 15,5 % poté, co se zakladatel firmy Milan Janků dohodnul na spolupráci s PPF. Vliv jednorázových položek na hospodaření a konzervativní výhled ČEZ  byl pro někoho zklamáním a titul oslabil o necelá 3 %. Nejvíce kladných bodů do indexu přidaly akcie Telefonica O2(+6,2 %), které se opět dostaly přes hranici 400 Kč.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX640,90643,40+0,39
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
4/3 S platností od 23. 3. 2009 vyřadí BCPP akcie AAA Auto z báze hlavního indexu. Titul bude vyřazen kvůli nedostatečné kapitalizaci a nízkým objemům obchodů.

CME
2/3 Moody´s snížila mediální firmě hodnocení korporátních závazků na „Ba3“ z původního „Ba2“. Výhled byl nadále ponechán na stupni „negativ“. Ratingová agentura předpokládá, že zhoršující se makroekonomické prostředí povede k poklesu výnosů z reklamy.

ČEZ
3/3 Přes slabší čtvrté čtvrtletí dosáhl ČEZ rekordního zisku ve výši 47,7 miliardy Kč (+11 % y/y), EBITDA vzrostla o 16 % na 87,2 miliardy Kč. Hospodaření v závěru roku bylo negativně ovlivněno delší než plánovanou odstávkou Temelína, v čistém zisku se negativně projevilo přecenění pozice v akciích maďarského MOLu (5,5 miliardy Kč.). Pro letošní rok čeká vedení další zlepšení hospodaření a zisk by měl vzrůst o 6 % na 50,2 miliardy Kč, EBITDA by měla dosáhnut 90,3 miliardy Kč (+4 %). Spotřeba elektřiny za celý rok 2008 vzrostla o 1,2 %, v letošním roce firma očekává mírný pokles. Na základě rozhodnutí vedení nebude aktuálně započat zpětný odkup akcií a společnost se soustředí na možné akvizice.
4/3 Citigroup zvýšila doporučení na „buy“ z původního „neutral“. Cílová cena byla snížena na 850 Kč. Doporučení „kupovat“ nadále drží JPMorgan a cíluje akcie aktuálně na 950 Kč.
6/3 Sal.Oppenheim potvrdil pro akcie ČEZ po výsledcích doporučení „kupovat“. Cílová cena byla upravena směrem dolů na 1 080 Kč.

ECM
2/3 Investiční skupina PPF a většinový vlastník ECM Group Milan Janků se dohodli na vytvoření realitního holdingu. PPF bude mít v holdingu majoritní podíl, vedením bude však pověřen právě Janků. ECM Group do holdingu vloží i minoritní část ECM REI, která se obchoduje na BCPP. Založení holdingu by nemělo mít vliv na veřejnou obchodovatelnost ECM REI.

Erste Bank
4/3 Erste Bank oznámila, že se jí již podařilo od soukromých investorů úspěšně upsat 400 milionů EUR v rámci programu na získání 2,7 miliardy EUR.
5/3 Erste Bank si ze své dceřinné České spořitelny stáhne na dividendách celý letošní zisk. Spořitelna plánuje vyplatit celých 628,4 milionů EUR, z čehož Erste připadne téměř 98 %.

New World Resources
5/3 Goldman Sachs snížila doporučení pro vlastníka těžební společnosti OKD na „neutral“ z původního „kupovat“. Cílová cena byla snížena na 260 pencí. Investiční banka rovněž vyřadila titul ze svého Pan-Europe Buy Listu.

Očekávané události
  • 9/3 Inflace
  • 9/3 Nezaměstnanost

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

3. 3. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Ani rekordní zisk nemusí přimět akcie k růstu

Pražská burza zaznamenala podstatně poklidnější týden a nekopírovala volatilnější vývoj na zahraničních trzích. Ani v jedné seanci nebyla absolutní procentní změna vyšší než 0,5 %.... celý článek

Akcie: Banky padly o více než pětinu

24. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky padly o více než pětinu

Pražská burza se opět dostala pod prodejní tlak. Index PX ztratil 10,4 % a dostal se v průběhu týdne na nejnižší hodnoty za posledních více jak 5 let. Na trzích byla patrná opět velká... celý článek

Akcie: Banky poslaly trh dolů

17. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky poslaly trh dolů

Pražská burza sice v úvodu minulého týdne silně korigovala své předchozí propady a index PX posílil o 3,7 %, ve zbytku týdne však nadále vykazovala poklesy. Na týdenní bázi index oslabil... celý článek

Akcie: Telefónica porazila trh

10. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefónica porazila trh

Pražská burza se minulý týden vyvíjela podle zcela odlišného scénáře než trhy v Evropě i USA. Zlepšený sentiment pomohl trhům ve světe k růstům, Praha však výrazněji ztrácela. Index... celý článek

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

27. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

Pražská burza i nadále klesala. Zprávy ze světa nejvíce ovlivnily akcie ve finančním sektoru. Významný propad zaznamenal jak titul Erste, tak i Komerční banka.

Partners Financial Services