Akcie: Banky poslaly trh dolů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 17. 2. 2009
Akcie: Banky poslaly trh dolů
Pražská burza sice v úvodu minulého týdne silně korigovala své předchozí propady a index PX posílil o 3,7 %, ve zbytku týdne však nadále vykazovala poklesy. Na týdenní bázi index oslabil o 1,4 % a od začátku roku tak ztrácí již více jak 15 %.

Z makroekonomické sféry přicházely minulý týden další negativní data, která nadále oslabovala kurz koruny. Proto nebyl m nebyl český akciový trh nadále pro zahraniční investory příliš atraktivní. Největší zátěží byly finanční tituly, když v Evropě ohlásilo několik bank opět vysoké ztráty. Předběžné výsledky zveřejnila i Erste (-7,4 %) a investory tyto čísla nebyla přijatá pozitivně. Se sentimentem se svezla i Komerční banka (-6 %). Částečně ztráty z minulého týdne korigovaly akcie ČEZu (+3 %) a Unipetrolu (+8,6 %). Po delší době se ukázala nákupní objednávka u Pegasu (+4,8%) a kurz se dokázal výrazněji odpoutat od hranice 240 Kč

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX733,80723,70-1,4
Klíčové události minulého týdne
  • Nezaměstnanost na konci ledna vzrostla na 6,8 % z prosincových 6 %. O práci na začátku roku přišlo více jak 45 tisíc lidí.
  • Spotřebitelské ceny v lednu meziměsíčně vzrostly o 1,5 % po prosincovém snížení o 0,3 %. Meziroční inflace zpomalila na 2,2 %, což je nejnižší hodnota za posledních 22 měsíců.
  • Průmyslová výroba pokračovala v prosinci v poklesu. Meziročně poklesla o 14,6 % po listopadovém poklesu o 17,4 %. Za celý rok se průmyslová produkce zvýšila o 0,4 %.
  • Česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí dokázala meziročně posílit podle předběžných odhadů o 1 %. Mezikvartálně je hodnota HDP nižší o 0,6 %. Za celý rok 2008 zpomalil růst českého hospodářství na 3,5 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
12/2 Deutsche Bank snížila cílovou cenu pro akcie energetické společnosti na 950 Kč z původních 1 400 Kč. Doporučení bylo potvrzeno na stupni „kupovat“.
13/2 Podíl státu v ČEZu se zvýšil na téměř 70 %. Soud zapsal do Obchodního rejstříku snížení základního kapitálu o 5,4 mld. Kč na základě zrušení vykoupených akcií. Díky dokončení procesu se otvírá pro ČEZ možnost pokračování odkupu vlastních akcií, které je schváleno valnou hromadou.

Erste Bank
10/2 Podle předběžných údajů rakouská banka hospodařila v loňském roce se ziskem 860 mil. EUR. Hodnota zohledňuje jak pozitivní dopad prodeje pojišťovací divize, tak negativní dopady finanční krize. Na provozní úrovni vzrostla ziskovost společnosti o 19 %. Vedení odepsalo hodnotu goodwillu z rumunských, ukrajinských a srbských aktivit ve výši 570 mil. EUR. Kapitálová přiměřenost by měla dosáhnout 7,2 %.
11/2 Sal.Oppenheim snížila doporučení pro akcie rakouské banky na „redukovat“ z původního „neutral“.

Orco Property Group
12/2 Viceprezident developerské společnosti Arnaud Bricount oznámil, že rezignuje na svoji funkci. Pro společnost bude nadále pracovat jako konzultant.

Unipetrol
13/2 Generální ředitel společnosti Francois Vleugels odstoupil ze své funkce. S okamžitou platností byl nahrazen Krzysztofem Urbanowiczem. Vedení neposkytlo žádné bližší informace k důvodům odstoupení.

Zentiva
9/2 PPF již nebude trvat na soudním svolání mimořádné valné hromady, jelikož společnost na aktuální valné hromadě získala potřebné informace. Ze strany představenstva došlo na valné hromadě k opětovnému doporučení využít nabídky na převzetí akcií ze strany Sanofi-Aventis.
11/2 Podle Reuters prodá Belviport Trading svůj stávající podíl v Zentivě v rámci nabídky převzetí. Belviport drží přes 10 % akcií.
13/2 Zentiva vydá 986 250 nových akcií na pokrytí opčního programu zaměstnanců, pokud Sanofi-Aventis uspěje s nabídkou na převzetí.

Očekávané události
  • 17/2 Maloobchodní tržby
  • 18/2 Výsledky Komerční banka

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, Pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Telefónica porazila trh

10. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Telefónica porazila trh

Pražská burza se minulý týden vyvíjela podle zcela odlišného scénáře než trhy v Evropě i USA. Zlepšený sentiment pomohl trhům ve světe k růstům, Praha však výrazněji ztrácela. Index... celý článek

Finanční tituly si polepšily, nejvíce akcie VIG

3. 2. 2009 | redakce Peníze.CZ

Finanční tituly si polepšily, nejvíce akcie VIG

Pražská burza dokázala zastavit pokles a po dvou týdnech v červených číslech dokázala minulý týden posílit. Index PX přidal 3,09 % a zavíral na hodnotě 774,20 bodů. Největší zisky si... celý článek

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

27. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

Pražská burza i nadále klesala. Zprávy ze světa nejvíce ovlivnily akcie ve finančním sektoru. Významný propad zaznamenal jak titul Erste, tak i Komerční banka.

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

20. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

Pražská burza ve třetím týdnu roku ztrácela. Index PX je od začátku roku v mírné ztrátě. Akcie oslabovaly čtyři seance v řadě, v zelených číslech končilo pouze páteční obchodování.... celý článek

Akcie: Orco vykouklo z propasti

13. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco vykouklo z propasti

Pražská burza vyjádřeno indexem PX posílila o 0,76 %. Své zisky dosáhla hlavně v úvodu týdne, když v úterý se index dostal nad hranici 900 bodů. Nad touto metou byl naposledy loni 10.... celý článek

Partners Financial Services