Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 27. 1. 2009
Akcie:Trh ztrácel ve všech seancích
Pražská burza i nadále klesala. Zprávy ze světa nejvíce ovlivnily akcie ve finančním sektoru. Významný propad zaznamenal jak titul Erste, tak i Komerční banka.

Pražská burza pokračovala v poklesu a index PX ztratil 10,8 %. Trh ztrácel ve všech seancích a hlavní index se tak dostal zpět pod hranici 800 bodů. Ve čtyřech seancích byla ztráta větší než 2 %. Pod nejvýraznějším tlakem byl finanční sektor, který citlivě reagoval na informace z odvětví přicházející z Evropy tak z USA. Investoři se obávají další odpisů ztrátových investic a pokračujících vládních zásahů. Erste Bank dramaticky propadla o více jak 25 % a v Rakousku se kurz dostal na 10leté minimum. Komerční banka oslabila o 11,6%. V propadu pokračovaly akcie Unipetrolu (-16,5 %). S dvoucifernou ztrátou zakončily obchodování akcie CETV (-22%), kde pokračovala korekce předchozích růstů. Oddolat poklesům dokázaly akcie Pegasu (-0,6%), Philip Morris (0,1%) nebo Zentiva (0,1%), kde však panovala velmi nízká likvidita.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX842,10751-10,8
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby v listopadu zaznamenaly propad o 6,3 % po poklesu o 3,3 % z předchozího měsíce. Podstatná část poklesu jde na vrub nižším prodejům aut.
  • Viceguvernér Miroslav Singer předpokládá, že by ČNB mohla v únoru pokračovat ve snižování úrokových sazeb, aby reagovala na přetrvávající protiinflační rizika.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
22/1 Řetězec autobazarů odloží svoji expanzi do Ruska. Důvodem je zpomalující ekonomika a slabý rubl. Společnost se chce rovněž nadále zaměřovat na návrat do ziskovosti.

ČEZ
20/1 Díky neodkladným povinnostem vrcholového managementu v zahraničí budou hospodářské výsledky za rok 2008 zveřejněny 3.3.2009 místo původně plánovaného termínu 25.2.2009. Díky časovému posunu se bude jednat již o auditované výsledky.

CME
21/1 Mediální společnost zaznamenala v začátku roku podle své mluvčí zpomalení poptávky po reklamě. Společnost plánuje snížit své kapitálové výdaje na 60-80 mil. USD z předchozího předpokladu 110 mil. USD. Mluvčí pro Bloomberg potvrdila předpověď na růst zisku EBITDA v lokálních měnách.

NWR
21/1 Morgan Stanley snížila investiční doporučení pro akcie NWR na „equal weight“ z původního „overweight“. Cílová cena byla snížena na 2,75 libry.

Pegas Nonwovens
20/1 Výrobce netkaných textilií obdržel příslib investiční pobídky od MPO. Pobídka na stavbu nové linky nesmí přesáhnou 30% celkových investičních nákladů a může dosáhnout maximálně částky 403,5 mil Kč. Státní pomoc zahrnuje 10letou slevu na dani z příjmu a příspěvek 200.000 Kč na každé nové místo.

Komerční banka
20/1 Generální ředitel KB by považoval za velký úspěch, pokud by zisk banky v roce 2009 vzrostl o 5-6%.

Telefonica O2 ČR
20/1 Telekomunikační společnost pokročila ve svém plánu prodeje nepotřebných nemovitostí a uzavřela dohodu o prodeji budov svého bývalého sídla v Praze na Olšanech. Do hospodářských výsledků firma díky prodeji připíše v 1Q zisk 300 mil Kč. Kupcem je společnost Central Group společně s Pražskou správou nemovitostí.
21/1 Španělská skupina Telefonica získala kontrakt od dopravní firmy DHL za 350 mil. EUR na poskytování telekomunikačních služeb v celé Evropě. Řízení operací bude probíhat z Prahy.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index PX, Pražská burza

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

20. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Nervozitu investorů odnesly banky

Pražská burza ve třetím týdnu roku ztrácela. Index PX je od začátku roku v mírné ztrátě. Akcie oslabovaly čtyři seance v řadě, v zelených číslech končilo pouze páteční obchodování.... celý článek

Akcie: Orco vykouklo z propasti

13. 1. 2009 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco vykouklo z propasti

Pražská burza vyjádřeno indexem PX posílila o 0,76 %. Své zisky dosáhla hlavně v úvodu týdne, když v úterý se index dostal nad hranici 900 bodů. Nad touto metou byl naposledy loni 10.... celý článek

Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy

23. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy

S blížícím se závěrem roku se nadále udržuje na pražské burze nízká aktivita, postupně klesla i volatilita. Index PX druhý týden po sobě prakticky stagnoval a odepsal si slabých 0,51... celý článek

Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV

16. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV

Pražská burza na týdenní bázi stagnovala a index PX oslabil o nepatrných 0,1 %. V jednotlivých dnech však pražská burza vykazovala nadále zvýšenou volatilitu. Ještě ve středu vykazoval... celý článek

Akcie: V Praze táhly cigarety

9. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze táhly cigarety

Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích korigovala svůj silný růst z minulého týdne. Index PX oslabil o 4,56 procenta. Kromě čtvrtka byly všechny seance záporné.

Partners Financial Services