Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 23. 12. 2008
Akcie: Erste spadla k minimům během předvánoční nudy
S blížícím se závěrem roku se nadále udržuje na pražské burze nízká aktivita, postupně klesla i volatilita. Index PX druhý týden po sobě prakticky stagnoval a odepsal si slabých 0,51 %. V žádném z obchodních dnů se závěrečná procentní změna nedostala přes 2 %.

Minulý týden si index PX připisoval nejzajímavější růsty hned v úvodu, největší ztráty si připsal v pátek. Ztráta v posledním dni byla však trochu uměle vyvolaná, když trh během poslední půlhodiny nelogicky oslabil téměř o 4 %, protože na nelikvidním trhu docházelo k cíleným úpravám pozic. Nedařilo se Erste Bank(-12,3 %) a titul se dostal do blízkosti svých minimálních hodnot z listopadu. Vybírání krátkodobých zisků pokračovalo u Philip Morris(-7,6 %), který se výrazněji vzdálil od hranice 7 000 Kč. Za nízkého zájmu investorů o více jak 7 % klesly rovněž akcie Pegasu. Další pokus o výraznější překonání hranice 440 Kč u Telefonica O2nevyšel a páteční závěrečné prodeje srazily kurz zpět na 420 Kč (+1 %). Dvouciferný zisk si druhý týden po sobě připsaly akcie CETV(+14 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX822,90818,70-0,51
Klíčové události minulého týdne
  • Bankovní rada ČNB snížila podle očekávání úrokové sazby o 0,5 %. Klíčová dvoutýdenní repo sazba dosahuje aktuálně 2,25 %. Sazby v ČR jsou tak opět pod úrovní sazeb zemí eurozóny, kde platí aktuálně sazby 2,5 %.
  • Maloobchodní tržby v říjnu překvapivě prudce oslabily. Bez sezónního očištění jsou tržby meziročně nižší o 3,3 %. Trh čekal mírně kladné číslo.
Vývoj titulů na domácích trzích

CETV
18/12 Mediální skupina se dohodla na odkupu podílů minoritních akcionářů v ukrajinském kanálu Kino. CME ovládá v kanálu 60,4 %, zbytek ovládá Glavred Media Holding a další partneři. CME v rámci širší dohody převede za podíl v kanálu Kino na Glavred svůj podíl v kanálu Citi a 10 mil. USD hotovosti. CME však získá za dalších 12 mil. USD 10% podíl ve skupině Glavred.

ČEZ
16/12 Slovenská vláda vybrala ČEZ jako strategického partnera pro stavbu nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích. ČEZ bude mít ve společném podniku 49% podíl. O finančních ani technických detailech zatím nebylo definitivně rozhodnuto.
19/12 Bulharský antimonopolní úřad udělil energetické firmě pokutu 784 tis. USD za zneužití dominantního postavení na trhu.

ECM REI
15/12 ECM Group získalo v dobrovolném odkupu 45,6% akcií EMC REI a její podíl se tak zvýšil na necelých 76 %. Odkup probíhal do 5.12.2008 za cenu 303 Kč. Společnost ve zprávě uvedla, že na základě výsledku dobrovolné nabídky nebyly naplněny podmínky pro vznik dodatečné nabídkové povinnosti.
17/12 Vedení ECM REI přijalo nabídku ECM Group ohledně privátního úpisu a souhlasilo s vydáním nových akcií. Do konce roku bude vydáno 2 365 592 nových akcií o ceně 10,23 EUR. Hrubý výnos ve výši 24,2 mil. EUR bude použit na podporu struktury bilance a posílení likvidity.

Telefonica O2 ČR
17/12 Komerční banka nadále radí akcie telekomunikační firmy „kupovat“. Cílová cena byla snížena na 530 Kč z původních 670 Kč.

New World Resources
18/12 Erste Bank začíná pokrývat těžařskou společnost a úvodním doporučením „držet“. Cílová cena byla stanovena na 84 Kč.

Očekávané události
  • 24/12 – 26/12 pražská burza neobchoduje

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, pražská burza, PX index

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV

16. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV

Pražská burza na týdenní bázi stagnovala a index PX oslabil o nepatrných 0,1 %. V jednotlivých dnech však pražská burza vykazovala nadále zvýšenou volatilitu. Ještě ve středu vykazoval... celý článek

Akcie: V Praze táhly cigarety

9. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze táhly cigarety

Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích korigovala svůj silný růst z minulého týdne. Index PX oslabil o 4,56 procenta. Kromě čtvrtka byly všechny seance záporné.

Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent

2. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent

Pražská burza zažila po delší době pozitivní týden. Ve všech obchodních seancích index PX rostl a prodloužil tak počet růstových seancí v řadě na šest. Na týdenní bázi přidal téměř... celý článek

Akcie: Orco ještě má kam padat

25. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco ještě má kam padat

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nadále výrazně ztrácela. Index PX oslabil o 8,07 %. Pokles nebyl doprovázen výrazným objemem, investoři v negativní náladě již tak výrazně neprodávají... celý článek

Akcie: Banky přišly o desítky procent

19. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky přišly o desítky procent

Pražská burza minulý týden opět výrazněji ztrácela, když index PX oslabil o 9,34 %. Poklesy v jednotlivých dnech nebyly doprovázeny výraznějším objemem na rozdíl o předchozích období.... celý článek

Partners Financial Services