Jak darovat pod stromeček akcii

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 10. 12. 2008 | 4 komentáře
Jak darovat pod stromeček akcii
Akcie jako dárek pod stromeček může být velmi originální nápad. Pokud je dárce nemá v listinné podobě, obdarovaného však nejspíš nepřekvapí. K převodu ho bude potřebovat.

Kolo, mobil, cédéčko. To vše už vaši blízcí pod stromečkem určitě našli. Leckoho proto nyní napadl i originálnější dárek. V době, kdy akciespadly na nejnižší hodnoty za poslední roky, by mohl blízké zaujmout dárek v podobě cenného papíru. Teď potěší a za pár let může přinést příjemný výnos. Jenže uskutečnit tuto myšlenku není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Akcií existuje několik typů. Nejlépe se převádí akcie ve fyzické podobě (tzv. listinné), které znějí na majitele (či na doručitele). Tedy kdo je drží, ten je jejich vlastníkem. Pak stačí takovou akcii vložit do obálky, tu nadepsat jménem obdarovaného a uložit pod stromeček. Má to ale háček. S listinnými akciemi se  na českých burzách neobchoduje. Tam si nakupující a prodávající vyměňují pouze takzvané zaknihované akcie, tedy takové, které nemají fyzickou podobu.

SpolečnostEvidence cenných papírů
AAA AutoUNIVYC
CMEUNIVYC
ČEZStředisko cenných papírů
ECMUNIVYC
Erste BankUNIVYC
Komerční bankaStředisko cenných papírů
NWRUNIVYC
OrcoUNIVYC
Pegas NonwovensUNIVYC
Philip MorrisStředisko cenných papírů
Telefonica O2Středisko cenných papírů
UnipetrolStředisko cenných papírů
VIGUNIVYC
ZentivaUNIVYC
Zdroj: Česká spořitelna
I ty se dají převést, i když je to o něco složitější a patrně se z takového dárku nepodaří učinit vánoční překvapení. K převodu zaknihované akcie je nutný souhlas osoby, která ji nabývá. Z toho vyplývá, že se musí převodu cenných papírů osobně účastnit, nebo musí dát dárci pro tento účel plnou moc. Ať už obecnou na všechny úkony, nebo speciální pouze na převod cenného papíru.

Bezúplatný převod akcií není zase tak neobvyklý, potvrzuje jeden ze zaměstnanců burzy RM-SYSTÉM. „Jednou k nám na pobočku přišla matka s dcerou, která dovršila 18 let věku, a tak jí převedla na účet nějaké akcie,“ tvrdí a dodává, že se u něj také stavoval tatínek, který kupuje akcie, které chce převést na syna v okamžiku, kdy zmoudří natolik, aby akciehned neprodal a peníze neutratil.

Před provedením vlastního převodu je důležité si uvědomit, zda se mají darovat akcie české, nebo zahraniční. České akcie, jejich zaknihovanou podobu, eviduje Středisko cenných papírů (SCP). Zahraniční akcie se vypořádávají v systému UNIVYC. Rozdíl je v tom, že zatímco v SCP má každý investor účet na vlastní jméno, tak v systému UNIVYC mají účty pouze obchodníci. Ti pak evidují stav akciových kont svých klientů. Převod mezi účty dvou klientů u jednoho obchodníka s cennými papíry se tedy v UNIVYCu vůbec neprojeví.

Rozdíl je tedy v tom, že v rámci SCP si investoři mohou cenný papír převést sami. U akcií, které eviduje UNIVYC, musí jít vždy žádost přes obchodníka s cennými papíry, u něhož má dárce investiční účet.

Z důvodu poplatků bych spíše doporučoval k převodu akcií použít přepážku SCP než obchodníka,“ míní Petr Pokorný, ředitel oddělení Securities Trading v LBBW Bank. Poplatek za takovou transakci je 107 korunza připsání akcií a stejná částka za odepsání cenných papírů, tedy dohromady při písemném podání 214 korun. U brokera můžete zaplatit klidně i pětkrát tolik. Jinou možnost ale dárce nemá, pokud evidenci cenného papíru vede UNIVYC.

„Můžete také narazit i na daňový problém,“ upozorňuje Pokorný. Pozitivní změnu, kterou přinesl první leden 2008, i když pro drobného investora je takřka nepoznatelná, představuje zrušení darovací daně u některých typů osob. Osoby v první a druhé skupině (rodiče, sourozenci, tety atp.) nemusí platit žádnou darovací daň. Dříve se daň neplatila při daru do milionu korun. Po nabytí cenných papírů pro nového držitele také běží šestiměsíční daňový test, po jehož uplynutí bude výnos z prodeje cenných papírů osvobozen od zdanění.

Existuje ještě jeden způsob, jak akciové překvapení pod stromečkem připravit. I když půjde jen o dárcův slib. „Pokud by měl někdo zájem darovat akcie, lze to řešit i smluvně. Pod stromek může dát tomu druhému příslib (smlouvu) o převodu akcií. Tohle je možné i u veřejně obchodovaných emisí a i v případě účtů u různých brokerů,“ naznačuje Peter Čaputa z BH Securities. Stejně tak ale může mezi příbuznými i známými fungovat ručně vytištěný certifikát, jehož obsah půjdou dárce i obdarovaný naplnit někdy v budoucnu.

Zdá se Vám dobrý nápad dát pod stromeček akcii?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

akcie, broker, dárek, SCP, UNIVYC, Vánoce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak nenaletět na úžasné nabídky spotřebitelských úvěrů

4. 12. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Jak nenaletět na úžasné nabídky spotřebitelských úvěrů

Lidé si letos půjčují na spotřebu o pětinu víc než loni. Reklamy na spotřebitelské úvěry jsou někdy zavádějící a klamavé. Přinášíme několik rad, jak se v nabídkách orientovat a na co... celý článek

Kde si nejlevněji půjčit 20 tisíc korun na Vánoce

3. 12. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Kde si nejlevněji půjčit 20 tisíc korun na Vánoce

Koupit pod stromek dárky na dluh a splácet půjčku do dalších Vánoc prodraží vánoční nadílku v hodnotě dvaceti tisíc korun zhruba o pětinu. Přesto až třetina lidí o půjčkách uvažuje.... celý článek

Jak se zadlužit zodpovědně

31. 7. 2008 | Eva Sovová | 15 komentářů

Jak se zadlužit zodpovědně

Zadlužit se je vážné rozhodnutí. Občanské poradny umí bezplatně poradit, jak nespadnout do finanční pasti. Přinášíme deset základních otázek, na něž byste si měli odpovědět dříve, než... celý článek

Jak prodat akcii z Prahy třeba ve Varšavě

19. 6. 2008 | Petr Čermák

Jak prodat akcii z Prahy třeba ve Varšavě

Cenné papíry lze koupit na jedné burze a prodat za jiné. Celou transakci ovšem prodraží poplatek za převod mezi zúčtovacími systémy jednotlivých burz. Vyplatí se proto jen u větších... celý článek

Partners Financial Services