Akcie: V Praze táhly cigarety

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 9. 12. 2008
Akcie: V Praze táhly cigarety
Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích korigovala svůj silný růst z minulého týdne. Index PX oslabil o 4,56 procenta. Kromě čtvrtka byly všechny seance záporné.

Na pražské burze nadále panuje nízká likvidita a aktivita obchodníků je velmi slabá. Světlou výjimkou v poli klesajících titulů byly akcie Philip Morris(+6,8 %). Titul se opět dostal přes hranici 7 000 Kč a poskočil tak na úrovně z dubna letošního roku, kdy se ještě obchodoval s dividendou. Nejvýraznější pokles zaznamenaly akcie NWR(-14 %). Titul nereagoval příliš na snížená doporučení, ale spíše na dále klesající ceny ropy na světových trzích. S poklesem cen energií ztrácely akcie ČEZu(-4,5 %). S koncem platnosti nabídky na převzetí se výrazněji pod hranici 300 Kč dostaly akcie ECM(-5,4 %). Lepší výkonnost než indexsi při poklesech tradičně udržela Telefonica O2(-0,4 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX863,20823,80-4,56
Vývoj titulů na domácích trzích

CETV
1/12 Ředitel mediální skupiny Michael Garin potvrdil, že se společnost připravuje na zpomalení míry svého růstu, nikoliv však na pokles. Prohlášení se týka šesti ze sedmi trhů, kde firma působí. Ukrajina dle vedení zůstává velkou neznámou. Vedení nepřipravuje aktuálně žádnou fúzi či převzetí kvůli příliš drahému kapitálu.

ČEZ
2/12 ČEZ plánuje rozšířit nabídku svých tarifů pro domácnosti a malé podnikatele. Nový tarif by umožňoval zajistit si cenu pro odběr v roce 2010 již na začátku roku 2009. Díky poklesu cen na energetické burze je ČEZ schopen garantovat nižší ceny než pro rok 2009. Bližší podrobnosti výpočtu zveřejní ČEZ v polovině měsíce.
2/12 Podle generálního ředitele Martina Romana kvůli ochlazení ekonomického růstu v ČR a recesi v Evropě dojde ke zpomalení dynamiky růstu zisku společnosti. Jedná se však o zpomalení dynamiky, nikoliv zastavení růstu.

Erste Bank
3/1 Mimořádná valná hromada rakouské banky schválila plán na přijetí státního podílového kapitálu až do výše 2,7 miliard EUR.

Komerční banka
5/1 JP Morgan snižuje doporučení pro domácí peněžní ústav na „underweight“ z původního „overweight“.

New World Resources
4/1 Credit Suisse začíná hodnotit akcie těžařské společnosti na stupní „underperform“. Cílová cena byla nastavena na 203 pencí.
5/1 Merrill Lynch snižuje doporučení pro NWR na stupeň „underperform“. Cílová cena byla snížena ze 450 pencí na 130 pencí.

Pegas Nonwovens
2/12 Dceřinná společnost skupiny Pegas Nonwovens zahájila provoz zkušebního zařízení na úpravu netkaných textílií pomocí plazmy. Projekt je realizován za podpory ministerstva průmyslu a obchodu. Plánovaný rozpočet na roky 2008-2011 dosahuje téměř 70 milionů Kč a podpora by mohla činit až 25 milionů Kč.

Telefonica O2 ČR
3/12/ Ratingová agentura Standard&Poor´s zvýšila hodnocení závazků pro telekomunikační společnost v domácí i zahraniční měně na "A-" z původního „BBB+“. Výhled pro rating je „stabilní“.

Unipetrol
4/1 Unipetrol plánuje jakožto majoritní akcionář společnosti Paramo vytěsnit minoritní akcionáře. Unipetrol drží ve společnosti 91,8 % akcií. Vytěsnění by mělo proběhnout za cenu 977 Kč. Nabídka bude projednána na mimořádné valné hromadě 6.1. 2009. Představenstvo Parama považuje nabídku za přiměřenou.

Očekávané události
  • 10/12 HDP za třetí čtvrtletí
  • 12/10 Průmyslová výroba

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index, Pražská burza, PX

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent

2. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent

Pražská burza zažila po delší době pozitivní týden. Ve všech obchodních seancích index PX rostl a prodloužil tak počet růstových seancí v řadě na šest. Na týdenní bázi přidal téměř... celý článek

Akcie: Orco ještě má kam padat

25. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco ještě má kam padat

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nadále výrazně ztrácela. Index PX oslabil o 8,07 %. Pokles nebyl doprovázen výrazným objemem, investoři v negativní náladě již tak výrazně neprodávají... celý článek

Akcie: Banky přišly o desítky procent

19. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky přišly o desítky procent

Pražská burza minulý týden opět výrazněji ztrácela, když index PX oslabil o 9,34 %. Poklesy v jednotlivých dnech nebyly doprovázeny výraznějším objemem na rozdíl o předchozích období.... celý článek

Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

11. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

Pražská burza v úvodu týdne navázala na růsty z předchozího týdne a rozšířila počet růstových seancí v řadě na pět. Během tohoto období index PX získal více jak 33 % a rázným způsobem... celý článek

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

4. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

Pražská burza se v posledním týdnu, zkráceném díky státnímu svátku o jeden obchodní den, probrala z letargie a po delší době zažila nákupní atmosféru. Index PX začal posilovat a nakonec... celý článek

Partners Financial Services