RM-Systém jako burza chce přilákat více obchodníků a investorů

Petr Čermák | rubrika: Rozhovor | 11. 11. 2008 | 2 komentáře
RM-Systém jako burza chce přilákat více obchodníků a investorů
Od prvního prosince se RM-Systém stane burzou. Součástí změn má být spuštění nového informačního webu, posílení likvidity a podpora dalších brokerů, aby na RM-Systému obchodovalo co nejvíce drobných investorů, říká Jiří Vodička, ředitel pro strategii a marketing RM-Systému.

Co se změní pro uživatele RM-Systému, až se stane burzou?

Účastník by neměl příliš změn poznat. Ze zákona musí být mezi drobným investorem a burzou prostředník s licencí obchodníka s cennými papíry. To zvyšuje ochranu drobného investora, který bude ze strany prostředníka poučen o rizicích,ale i o možnostech, kam dát peníze. RM-Systém (RMS) jako burza nesmí radit klientům jak investovat. Nadále však budou existovat individuální investoři, kteří budou moci obchodovat přímo.

Takoví lidé se stanou klienty FIO?

Pokud se rozhodnou, mohou se stát klienty FIO. Ale pokud budou chtít, můžou přistupovat na RMS i přes jiného obchodníka, i když drobní investoři asi přestoupí hlavně k FIO, vlastníkovi RM-Systému. Do budoucna budeme rozhodně podporovat to, aby se lidé stávali klienty všech obchodníků s přístupem na burzu RMS. Na RMS již teď působí jako tvůrce trhu BH Securities a obchodovat zde mohou také klienti J&T, Atlantik, Global Brokers, Cyrrus a zájem projevuje i několik bank.

Nebudete tak podporovat konkurenci?

Z pohledu RMS to není konkurence, ale klienti. Z našeho pohledu je strategie taková, aby retailoví klienti realizovali na burze RMS co nejvíce obchodů. Taková cesta, že obchody půjdou jenom přes FIO, je podle nás špatná. Uděláme pro všechny obchodníky dobré podmínky. Například poplatky pro všechny aktivní obchodníky budou na burze RMS stejné nebo nižší než na pražské burze. Je na každém, zda burzu RMS bude, či nebude chtít. RMS je značka mezi drobnými investory, pokud ho má obchodník v nabídce, má podle mě větší šanci, že získá drobné investory, než když tam má jenom pražskou burzu.

Z čeho tak soudíte?

Například z průzkumu Hospodářských novin vyplynulo, že za poslední týden v září a první tři týdny v říjnu přišlo k FIO burzovní společnosti 62 procent všech nových klientů on-line brokerů. Hodně malých investorů chce právě na RMS. Je zajímavé sledovat v době, kdy se valí „dav nových investorů“, jakým způsobem se rozhoduje mezi nabídkou jednotlivých obchodníků. Rozdíl mezi FIO a ostatními on-line brokery je, že nabízí aktivně obchodování jak na burze, tak na RMS.

Bude se týkat RMS jako burzy nějaký nový dohled?

Stejně jako doposud budeme pod dohledem ČNB. Ta sleduje i obchodníky s cennými papíry, kteří jsou v kontaktu s klienty a s námi.

Budete nabízet třeba menším společnostem úpis jejich akcií?

My nemáme problém s tím, že by to nešlo. Oficiální regulovaný trh je přísnější. Na volném trhu, kam přijímáme třeba zahraniční akcie a kam bychom mohli přijmout nově vydávané akcie menších společností, nemusí firmy poskytovat tolik informací jako na oficiálním trhu. Ale i když jde o volný trh, nepustili bychom tam jen tak někoho. Neradi bychom, aby někdo přišel s nápadem, který za sebou nic nemá, aby ta společnost hodně naslibovala a za pár let zkrachovala. To je právě riziko menších firem. Nicméně do budoucna jsou malé IPO (prvotní veřejný prodej akcií, pozn. red.) cesta, kterou bychom chtěli podporovat. Nějaká jednání už vedeme, ale není to ve fázi, že bychom chtěli oznamovat, že do roka bude tolik a tolik IPO.

Změní se nějak pravidla pro obchodování?

Chceme více podpořit obchodování. Například plánujeme zavést volitelnou možnost v EasyClicku (podobné SPADu na pražské burze, kde se obchoduje v lotech, pozn. red.), aby prodej šlo uskutečnit jen po celém lotu. Dnes se nabízené akcie jako jeden balík prodat nemusí. Může nastat situace, kdy se lot sta akcií prodá po částech za různé ceny, nebo se část z něj za požadovanou cenu vůbec neprodá. Kdo chce prodat tak nebude vystaven riziku, že prodá půlku lotu a druhá mu zůstane.

Plánujete ještě nějaké novinky?

Budeme spouštět nový web RMS k prvnímu lednu. Pracujeme také na tom, abychom změnili pravidla ohledně přípustného cenového pásma. To je v současné době dvacet pět procent. Znamená to, že pokud se průměrná cena z minulého dne pohne na daném titulu o víc jak 25 procent, je s ní ten den zastaveno obchodování. To bychom chtěli změnit a mít možnost pásmo rozšiřovat i v průběhu dne. Také chceme posílit likviditu.

Jak?

Nový algoritmus by měl umožnit zužování spreadu (rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou, pozn. red.). To je pozitivní hlavně pro spekulanty - v dobrém slova smyslu. V budoucnu bychom také chtěli přes RMS zpřístupnit český trh pro zahraniční obchodníky s cennými papíry. Z jejich pohledu to může být příležitost jak rozšířit nabídku o české akcie bez nutnosti platit deset a více milionů za členství jiné burze.

Jak se RMS zatím dotkla finanční krize?

Pro hodně klientů to byla velká investiční příležitost. Zaznamenali jsme zhruba pěti až šestinásobný růst objemu obchodů. A to měřeno v cenách akcií, které jsou o 40 procent levnější než před rokem.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde vezmou sociální demokraté peníze na předvolební sliby

3. 11. 2008 | Petr Čermák | 10 komentářů

Kde vezmou sociální demokraté peníze na předvolební sliby

Sociální demokraté vyhráli s přehledem krajské volby také díky několika slibům, které chtějí zaplatit z krajských rozpočtů. Vtip je v tom, že zastupitelé mohou volně manipulovat jen... celý článek

Začíná jít o psychické zdraví, říkají makléři

21. 10. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Začíná jít o psychické zdraví, říkají makléři

Akcie padají necelý rok a makléři tvrdí, že už toho bylo dost. Obrovská kolísavost cen, která je na světě vidět, pro ně znamená zvýšenou zátěž. Klidné a příjemné dny, kdy akcie rostly... celý článek

Peněžní fondy potápí riziko krachu finančních institucí

16. 10. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Peněžní fondy potápí riziko krachu finančních institucí

Zvýšené riziko na kapitálových trzích poslalo dolů ceny dluhopisů, do kterých investují peněžní fondy. Ty tak minulý týden mnohdy ztratily i celý výnos za poslední rok. Část klientů... celý článek

Nováček na burze nesmí chtít vydělat milion za jeden den

6. 10. 2008 | Petr Čermák | 20 komentářů

Nováček na burze nesmí chtít vydělat milion za jeden den

Stát se obchodníkem, který si na trhu jen nehraje, ale také vydělává, je tvrdá práce. Autoři publikace „Jak se stát intradenním finančníkem“ to vědí. Sami se dlouhá léta učili, aby... celý článek

Partners Financial Services