Nováček na burze nesmí chtít vydělat milion za jeden den

Petr Čermák | rubrika: Tip na knihu | 6. 10. 2008 | 20 komentářů
Nováček na burze nesmí chtít vydělat milion za jeden den
Stát se obchodníkem, který si na trhu jen nehraje, ale také vydělává, je tvrdá práce. Autoři publikace „Jak se stát intradenním finančníkem“ to vědí. Sami se dlouhá léta učili, aby dokázali „přelstít“ trhy. Svou zkušenost chtějí v knize předat ostatním.

„Věřím, že začínáte rozumět tomu, že peníze zadarmo nikde z nebe napadají,“ píše na konci druhé kapitoly Petr Podhajský, který napsal s Tomášem Nesnídalem knihu „Jak se stát intradenním finančníkem“. Tedy obchodníkem, který nakupují i prodávají v rámci jednoho dne. Kniha ale není jen o intradenním obchodování, ale nabízí i vhled do světa obchodníků.

Jak se stát intradenním finančníkem


Název:
Jak se stát intradenním finančníkem
Autor: Petr Podhajský, Tomáš Nesnídal
Nakladatelství: Centrum finančního vzdělávání s.r.o.

Člověk, který by uvažoval o tom stát se obchodníkem, může v knize najít to nejcennější, co mu na začátku schází. Příběh, který si dva lidé prožili a v rámci kterého si uvědomují vlastní chybná rozhodnutí. Na jeho základě může začátečník odhadnout, zda je obchodování opravdu to, co by chtěl dělat. Čeho by se měl vyvarovat a od kterých iluzí by se měl oprostit, stejně tak kde hledali další informace autoři, když začínali.

V úvodu citovaná věta by se dala označit za ústřední myšlenku celé knihy, která je v jednotlivých kapitolách vždy přítomna, byť občas nevyslovena. Autoři ji dokumentují na svých začátcích. V průběhu let se průběžným sebevzděláváním a důsledným zkoumáním trhů dokázali vypracovat. „Obchodujeme 2,5 hodiny denně,“ tvrdí o tradingu, kterým se živí. Neustále se snaží vyvracet tezi, že si stačí jeden den koupit dobrý software a druhý začít vydělávat. „Dnes se obejdeme bez většiny softwaru, který jsme si kdy s Tomášem pořídili. Stačí nám nejlevnější řešení a především Microsoft Excel, který představuje z našeho pohledu jediný zásadní nástroj jakéhokoli obchodníka,“ píše se v kapitole věnované obchodním programům.

Bez znalosti chování trhů je podle názoru autorů těžké vytvořit software, který bude úspěšný. Nesnídal a Podhajský několikrát dodávají, že trhy je nutné cítit. „Dlouhé měsíce jsme trh sledovali a používali na ně základní podobu našeho systému a postupně se podle rychlosti a těkavosti trhu učili, kdy je lepší se držet stranou a kdy má naopak systém šanci fungovat,“ píší autoři o tom, jak se učili cítit pohyb cen na burzách.

Autoři na téma trh a obchodávní

  • Pojem trh neexistuje.
  • Trh je ohromné množství lidí, dělajících v daný okamžik určitou věc.
  • Trh je ekvivalent pro postoj hromadného vědomí a podvědomí masy lidí.
  • Pokud se stanu částí masy, mohu se zařadit do pohybu aktuálně jdoucího daným směrem, což může přinést zisk.
  • Musím se zařadit do masy, musím se stát její součástí a přesto být uvnitř této masy naprostá, samostatná individualita. Individualita, která nepopírá masu, nebrání mase, nejde vyloženě proti mase, ale snaží se v rámci masy myslet jako jedinec, nikoli jako masa.
  • Musím reagovat na změny rychleji, než masa.

Zdroj: Jak se stát intradenním finančníkem

Cit lze získat i při vymýšlení obchodních strategií. Automatické testování strategií na historických datech je na počítači rychlejší, než provádět ho ručně, ale právě manuální testování může odhalit mnoho nových věcí. „Ruční testování má podstatně pozitivnější psychologický dopad. Oproti počítači vám dá určitou mentální výhodu, kdy přesně vidíte, jak jednotlivé obchody vypadaly a co se muselo stát, aby se ztrátová série dostala zpět do zisku,“ píše v rozhovoru, který je součástí jedné kapitoly Mike Dask, obchodník, který učil oba autory publikace, jak zvýšit zisk z obchodu.

Každý obchodník vnímá jiné signály. Podle autorů je na každém, aby si vybral indikátor, podle kterého se bude řídit. „Žádný není správný, nebo špatný,“ myslí si Nesnídal a Podhajský. Každý má také jinou hranici ztráty, kterou dokáže snést bez toho, aby obchod zastavil. Stejně tak je nutné ctít pravidla. Při odchodu ze ztrátového obchodu před stanovenou hranicí se může stát, že cena těsně poté vystřelí vzhůru.

Čtenář se ale musí připravit na obtížný text, kde čeština dostává zabrat. Kniha je psána jazykem traderů, kteří nehledí na nějakou tu gramatickou chybu. Těm, kteří mají k této formě vydělávání odpor, lze knihu doporučit, aby poznali argumenty a smyšlení lidí, kteří považují obchodování za úžasnou věc. „Je to kapitalismus v nejčistší podobě. Nic nemorálního,“ zní názor Tomáše Nesnídala.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-225
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 7. 2009 10:15, Chrz

Zakoupil jsem, bohužel..... už chápu, proč se jim na diskuzích řiká pohádkáři Grimmové. Kdyby nějaká nezasvěcená ovce chtěla, hoďte sem mail, prodám za 500.

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 10. 2008 18:51, asi mě nikdo nezná

ahoy lidi.
asi mě nikdo neznáte, a já vás taky ne. a to je dobře, protože tradingu se věnuju, protože nechcu se stýkat s takovými lidmi, jako jsou v ČR, a ty jejich povahy... chci se stýkat jen se svou rodinou.
otázka morálky a okrádání jiných na burze mě netíží. ale vy se mi za to nepomstíte, protože nevíte, kdo jsem :-)
tihle dva pánové to totiž napsali marketingově dokonale, stejně tak jako je marketingově dokonalý jejich web.
no a ta informační hodnota knížky je podle mě na úrovni takové, aby se tím člověk dokázal v ČR uživit, s počátečním vkladem cca 150 tis. czk.
problém je ve vás, v malých českých lidech plných závisti, nenávisti vůči úspěchu a neochoty pro svůj úspěch něco udělat.
jsem rád, že mohu být díky tradingu v anonymitě.
každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží...
pokud máte nyní chuť na někoho nadávat, prosím, podívejte se do zrcadla...
hawk.

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

akcie, indikátory, knihy, trading

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

100 rad jak zbohatnout

25. 9. 2008 | Eva Sovová | 21 komentářů

100 rad jak zbohatnout

Peníze hýbou světem. Ti, kdo mají peněz hodně, přemýšlí jinak než ostatní. Rady, jak se stát boháčem, přináší světový bestseller „100 zlatých rad jak zbohatnout“.

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

28. 8. 2008 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Finanční gramotnost pro děti: výuka hrou

Čeští učitelé mají k dispozici novou učebnici pro výuku ekonomické a finanční gramotnosti. Pomocí her a úkolů mohou žáky naučit, jak funguje ekonomika a jak se dá hospodařit s rodinným... celý článek

99 tipů pro úspěšné vedení lidí

20. 8. 2008 | Eva Sovová

99 tipů pro úspěšné vedení lidí

Proč je někdo rozený šéf a jiný mu sahá jen po kolena a řídí svůj tým jen stěží? Odpovědi a odborné rady mohou najít nejen vedoucí manažeři a ředitelé firem, ale i jejich podřízení,... celý článek

Návod pro investorky jako Sex ve městě

5. 8. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Návod pro investorky jako Sex ve městě

Mnoho dnešních žen se vůbec nedokáže orientovat ve světě financí. Jsou často při rozhodování závislé nejen na manželovi. Když se pak ocitnou samotné, nedokáží se o sebe a své finance... celý článek

Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy

24. 7. 2008 | Jan Stuchlík

Chtěl jsem toho chlápka obrat o prachy

Traders je kniha o profesionálních obchodnících na finančních trzích. Co jsou zač, co dělají, co si myslí o světě, v němž žijí, jak se rozhodují a jak riskují. Ukazuje, že tito lidé,... celý článek

Partners Financial Services