Akcie: padaly banky i uhlí

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 30. 9. 2008
Akcie: padaly banky i uhlí
Po historickém růstu trhu na konci minulého týdne se na trh vrátila nervozita. Index PX se vrátil zpět pod hranici 1 300 bodů a ztratil 3,2 %. Nervozita souvisela s globálním vývojem, když investoři sledovali vývoj ohledně záchranného balíčku v USA.

Výkonnost jednotlivých titulů na pražské burze byla minulý týden hodně odlišná. Růst korigovaly bankovní tituly. Erste Bankse vrátila zpět pod hranici 1 000 Kč a ztratila 8 %. Komerční banka oslabila o 6 %. Pod tlakem byly i akcie těžařské společnosti NWR (-11 %), když sektor uhelných společností ve světě vykazoval rovněž výrazné ztráty. Výrazně proti trhu šly akcie Unipetrolu, které si připsaly k dobru více jak 15 % a kurz atakoval hranici 200 Kč. V korekci dramatických propadů pokračovaly developerské firmy, ECM získalo 25 %, Orco posílilo o 11 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 316,201 274,0-3,2
Klíčové události minulého týdne
  • Bankovní rada ČNBrozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Základní dvoutýdenní repo sazba zůstává na 3,5 %.
  • Česká vláda schválila návrh státního rozpočtu na rok 2009. Rozpočet počítá se schodkem 38,1 miliardy Kč. Ministr financí připustil, že na přelomu roku bude nutné vyhodnotit reálnost naplnění v kontextu aktuálního vývoje.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
24/9 ČEZ zvítězil v tendru na vybudování elektrárny v rumunském Galati. Rumunská vláda vybrala další tři mezinárodní společnosti na výstavbu elektráren pro státem kontrolovanou společnost Termoelectrica.

Orco Property Group
25/9 Erste Bank snížila cílovou cenu pro akciedeveloperské společnosti na 41 EUR z původních 48 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „kupovat“.

Pegas Nonwovens
26/9 Podle vedení společnosti budou výsledky ve třetím čtvrtletí stále ovlivněny předchozím růstem cen vstupů, aktuální pokles cen polymerů by se pozitivně měl projevit až ve čtvrtém čtvrtletí. Do hospodaření se částečně promítne i navýšení zásob díky slabší poptávce v segmentu technických materiálů. Kvůli nejistotám na trhu vedení nespecifikovalo výhled pro letošní rok.

Unipetrol
24/9 Rakouská Erste potvrdila doporučení „kupovat“ pro akcie petrochemického holdingu. Cílová cena byla snížena na 250 Kč.

Vienna Insurance Group
26/9 Merrill Lynch zvýšil doporučení pro akcie VIG na „kupovat“. Cílová cena aktuálně dosahuje 43 EUR.

Zentiva
22/9 Sanofi Aventis se rozhodl navýšit nabídku na převzetí akciíZentiva. Nabídka se zvedla o 100 Kč na aktuálních 1 150 Kč. Vedení Zentivy vyjádřilo po zvýšení ceny nabídce podporu a věří, že v době tržních turbulencí se jedná o atraktivní hodnotu. Šef Zentivy Jiří Michal potvrdil záměr prodat svůj podíl ve výši 3,4 %, ostatní členové vedení se zavázali nabídnout podíl představující 2,3 % firmy. PPF, která rovněž usilovala o ovládnutí společnosti, potvrdila, že se nechce zapojit do cenové války.
26/9 Společnost Belviport Trading oznámila regulačním orgánům, že disponuje 2,32 milionu kusů akcií farmaceutické firmy, což představuje podíl 6,08 %.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie, index

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Zelený konec rudého týdne

24. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zelený konec rudého týdne

Pražská burza zažila jeden z nejhektičtějších týdnů ve své historii. Kvůli eskalaci krize na světových trzích byla pražská burza až do čtvrtka pod silným prodejním tlakem, když propady... celý článek

Akcie: Praha na dvouletém minimu

9. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Praha na dvouletém minimu

Pražská burza nedostala na začátku školního roku dobré vysvědčení. Trh od začátku týdne oslaboval, prodejní tlak vyvrcholil díky globálnímu sentimentu v pátek, když index PX ztratil... celý článek

Akcie: Už zase rostou

2. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Už zase rostou

Poslední prázdninový týden uzavřela pražská burza vyjádřeno indexem PX růstem o 1,57 %. Své zisky získaly akcie převážně v druhé polovině týdne, když se na trhu zároveň zvedla aktivita.... celý článek

Akcie: V Praze vládlo letní mrtvo

26. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze vládlo letní mrtvo

Na pražskou burzu dorazila pravá prázdninová atmosféra. Objemy obchodů se pohybovaly na výražně podprůměrných úrovních a index PX v průběhu týdne prakticky stagnoval. Pokles z úvodů... celý článek

Akcie: Pražské přešlapování na místě

19. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražské přešlapování na místě

Aktivita na pražské burze byla v průběhu týdne velmi nízká. Nejnižší objem obchodů byl zaznamenán v pátek, kdy byly kvůli svátkům zavřeny trhy v Polsku a Rakousku a ve střední Evropě... celý článek

Partners Financial Services