Akcie: V Praze vládlo letní mrtvo

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 26. 8. 2008
Akcie: V Praze vládlo letní mrtvo
Na pražskou burzu dorazila pravá prázdninová atmosféra. Objemy obchodů se pohybovaly na výražně podprůměrných úrovních a index PX v průběhu týdne prakticky stagnoval. Pokles z úvodů týdne dokázal index PX v druhé polovině prakticky smazat.

Akcietěžařské firmy NWR dokázaly na pražské burze posílit o více jak 11 %. Titul pozitivně reagoval na růst světových cen uhlí a na informace o potencionální možnosti těžby na česko-polské hranici. S růstem cen energií se posunula zpět nad hranici 1 250 Kč (+1,8 %) cena akcií ČEZ. Negativní sentiment ve finančním sektoru se projevil i na pražské burze. Erste Bank se propadla pod 1 000 Kč a ztratila 4,2 %. Komerční banka odepsala 2,5 %. S rostoucí cenou ropy ztrácely akcie Unipetrolu (-3,6 %). Přes zvýšené doporučení od Citigroup si největší pokles připsaly akcie mediální CME, které oslabily o 8 %. Telefonica opět nepřekonala hranici 520 Kč, přesto akcie přidaly 0,6 % a s blížícím se datem pro nárok na dividendu byl u titulu vidět zájem kupců.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 456,201 455,40-0,05
Klíčové události minulého týdne
  • ČNBpodle Miroslava Singera bude o úrokových sazbách rozhodovat v závislosti na údaji o HDP, vnější makroekonomické situaci a dalším vývoji cen energií. Podle jeho vyjádření není nevyhnutelné další snížení sazeb. Vladimír Tomšík, další z členů bankovní rady, tvrdí, že nelze v tuto chvíli vyloučit pohyb sazeb ani jedním směrem.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME
21/8 Americká Citigroup v krátké době opět mění doporučení pro mediální skupinu CME. Cílovou cenu ponechává na 100 USD a díky pokesu kurzu aktuálně doporučuje "kupovat" místo původního "držet".

ČEZ
21/8 Deutsche Bank zvýšila doporučení pro energetickou firmu na "kupovat" z původního "držet". Cílová cena byla z 1 300,- Kč zvýšena na 1 400,- Kč.

Telefonica O2 ČR
21/8 Švýcarská Credit Suisse snížila cíl pro telekomunikační společnost na 520 Kč. Původní předpoklad byl 550 Kč.

Unipetrol
21/8 Komerřní banka začala hodnotit akcie petrochemického holdingu. Úvodní doporučení je nastaveno na úrovní "držet" s cílovou cenou 232,- Kč.

Vienna Insurance Group
21/8 Rakouská pojišťovna zvedla ve druhém kvartále zisk před zdaněním o 43 % a vydělala 163,5 milionu EUR. Trh očekával hodnotu 134 milionů EUR. Objem hrubého předepsaného pojistného se zvýšil o 29 % na 1,9 miliardy EUR. Přes složité podmínky na trhu překvapivě vzrostl zisk z finanční operací o 27 %. Vedení společnosti nekomentovalo celoroční výhled 540 miliónů EUR hrubého zisku, za první pololetí však již společnost vydělala 288,3 milionu EUR.

Zentiva
22/8 V rámci interního vypořádání mezi PPF Group a PPF Generali získala skupina PPF Group opci na podíl ve společnosti Zentiva. Celkový objem akcií držených za společnosti jednající ve shodě se nemění.

Očekávané události
  • 27/8 Hospodářské výsledky - Pegas, ECM
  • 28/8 Hospodářské výsledky - AAA Auto, NWR, Orco

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

akcie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Pražské přešlapování na místě

19. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražské přešlapování na místě

Aktivita na pražské burze byla v průběhu týdne velmi nízká. Nejnižší objem obchodů byl zaznamenán v pátek, kdy byly kvůli svátkům zavřeny trhy v Polsku a Rakousku a ve střední Evropě... celý článek

Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent

14. 8. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent

Hypotéční krize doléhá i na firmy ORCO a ECM, jejichž akcie dosahují nejnižších hodnot od vstupu na burzu. Hypotéční krize a tržní sentiment srazily cenu za poslední rok až o 75 procent. celý článek

Akcie: Doporučení na Unipetrol, z koupit na prodat

6. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Doporučení na Unipetrol, z koupit na prodat

Pražská burza dokázala v posledním červencovém týdnu posílit o 0,9 procenta. Přes tři klesající dny dokázala burza uzavřít v kladných číslech a to hlavně díky silnému středečnímu růstu.... celý článek

Akcie: Cílové ceny českých akcií padají

29. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Cílové ceny českých akcií padají

Celková změna indexu PX není stejně jako v minulém týdnu velká, jednotlivé seance však přinesly výrazně podstatnější změny. Příkladem může být středeční seance, kdy index PX posílil... celý článek

Akcie: podivuhodný středeční obrat

22. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: podivuhodný středeční obrat

Přestože týdenní změna indexu PX neimplikuje výrazné změny na trhu, skutečnost byla jiná. Týden byl ve znamení výrazných pohybů, když v úvodu týdne se index PX dostal pod hranici 1... celý článek

Partners Financial Services