Akcie: Pražské přešlapování na místě

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 19. 8. 2008
Akcie: Pražské přešlapování na místě
Aktivita na pražské burze byla v průběhu týdne velmi nízká. Nejnižší objem obchodů byl zaznamenán v pátek, kdy byly kvůli svátkům zavřeny trhy v Polsku a Rakousku a ve střední Evropě regionu operovalo minimum investorů.

Index PX v průběhu týdne čtyřikrát posílil, změny byly však nepatrné, což vedlo k celkovému růstu indexu PX o 0,19 %. Pokračovala výsledková sezóna. Dobré výsledky prezentovala elektrárenská skupina ČEZ (+0,3 %). Krátce po výsledcích kurz silně posiloval až k 1290 Kč, své zisky však neudržel a vrátil se zpět k hranici 1230 Kč. Výsledky prezentoval i Unipetrol, jehož čistý zisk se výrazně propadnul (částečně i díky jednorázové položce), na provozní úrovni titul však přes velmi složité podmínky na trhu překonal očekávání. Po výsledcích odpadla částečně nervozita a titul se vrátil zpět nad 200 Kč (+7 %). S poklesem cen ropy oslabovaly akcie NWR (-2,2 %). Přestože Erste Bank (-3,2 %) zavírala nad hranicí 1000 Kč, v závěru týdne se titul dostal v průběhu obchodního dne i pod tuto úroveň.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1453,501456,20+ 0,19
Klíčové události minulého týdne
  • Podle prvního odhadu pokračuje i nadále zpomalování českého hospodářství. Hrubý domácí produkt za druhý kvartál vzrostl v meziročním porovnání o 4,5 % (nejméně od roku 2004), čímž zaostal za očekáváním trhu ve výši 5 %. Zároveň byl také revidován růst HDP za první čtvrtletí, a to na 5,1 % z předchozích 5,3 %. Česká ekonomika tak v souladu s ostatními státy EU prodělává zpomalení tempa růstu ekonomiky.
  • Sezónně očištěné tržby v maloobchodě bez motoristického segmentu vzrostly v červnu meziměsíčně reálně o 0,4 %; meziročně se zvýšily o 2,7 %, bez očištění o 1,4 %. V maloobchodě včetně motoristického segmentu vzrostly sezónně očištěné tržby meziměsíčně reálně o 0,8 % a meziročně o 2,8 %. Sezónně neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 1,8 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

 

ČEZ

14/8 Energetická společnost zvýšila zisk ve druhé čtvrteltí meziročně o 67 % na 13,07 miliardy Kč (očekávání trhu dle Reuters činilo 10,53 miliardy Kč). Tržby se zvýšily o 7 % na 41,8 miliardy Kč (očekávání trhu 42,8 miliardy Kč). Jádrový zisk EBITDA dosáhl úrovně 21,3 miliardy Kč. Dobrých výsledků firma dosáhla díky vyšším cenám elektrické energie, vyššímu podílu výroby z jaderných zdrojů a tím úspoře nákladů při nižší výrobě v uhelných elektrárnách. Čistý zisk byl ovlivněn dobrým výsledkem z finančních operací (zajišťování měnového rizika a emisních povolenek). Vedení zvýšilo předpověď pro čistý zisk na 48,6 miliardy Kč a EBITDA na 87 miliard Kč.

Orco Property Group

14/8 Orco uzavřelo dohodu se Société Générale o programu na navýšení vlastního kapitálu. V období dvou let může developer vydat až 2 miliony nových akcií, což by společnosti zajistilo finanční prostředky ve výši zhruba 50 milionů eur. Nové akcie mohou být upisovány minimálně za 93 % tržní ceny

Unipetrol

13/8 Hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí: Tržby dosáhly hodnoty 27,08 miliardy Kč (+9 % meziročně, +22 % mězičtvrtletně) a překonaly tak odhad trhu ve výši 25,5 miliardy Kč. Na provozní úrovni výsledek rovněž překonal očekávání, když EBID dosáhl 838 milionů Kč (očekávání trhu 750 milionů Kč). Dobrých výsledků bylo dosaženo v rafinérském segmentu, do ztráty se propadla ale petrochemická část, když marže byly na velmi nízké úrovni. Čistý zisk dosáhl 302 milionů Kč, když hodnota byla negativně ovlivněna ztrátou z finančních operací (ztráta 390 milionů Kč ze zajišťovacích operací). Složité podmínky na trhu přetrvávaly (vysoké ceny ropy, nízké marže, silná koruna). Start do třetího čtvrtletí byl dobrý, vedení očekává zlepšení, ale stále složité a nestabilní podmínky.

Očekávané události
  • 21/8 Hospodářské výsledky – VIG

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

CME ukazuje, že reklamní trh ještě není nasycený

15. 8. 2008 | Petr Čermák

CME ukazuje, že reklamní trh ještě není nasycený

Blížící se konec výsledkové sezóny ukazuje, že firmám na burze se nedaří špatně. Zatímco některým silná koruna škodí, jiným opticky vylepšuje výsledky.

Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent

14. 8. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent

Hypotéční krize doléhá i na firmy ORCO a ECM, jejichž akcie dosahují nejnižších hodnot od vstupu na burzu. Hypotéční krize a tržní sentiment srazily cenu za poslední rok až o 75 procent. celý článek

Partners Financial Services