Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent

Petr Čermák | rubrika: Analýza | 14. 8. 2008 | 2 komentáře
Akcie developerských firem za rok ztratily až 80 procent
Hypotéční krize doléhá i na firmy ORCO a ECM, jejichž akcie dosahují nejnižších hodnot od vstupu na burzu. Hypotéční krize a tržní sentiment srazily cenu za poslední rok až o 75 procent.

Koupit si akcieza tří tisíce a dnes se dívat na kurz kolem šesti set korun by bylo hodně smutné. Nicméně u developerských společností ECMa ORCOto je realita. Za posledních 365 dní cena jejich akcií spadla o 70, resp. o 80 procent.

Počáteční pokles ceny představoval hlavně korekci. „Maxima dosažená v minulém roce naznačovala určité předražení,“ myslí si Patrick Vyroubal, analytik Atlantik FT. Po delší době levných úvěrů a bezstarostného financování developerské tituly na pražské burze srazila americká hypoteční krize. Realitní trhy ve Spojených státech, Španělsku i Velké Británii zažívají nepříjemné ochlazení a investoři se bojí, že se finanční problémydostanou i do Česka. „To určitě platí, ale jen kvůli hypoteční krizi by oslabení nemělo být tak silné,“ míní Vyroubal. Růst ekonomik nových zemí EU by neměl zpomalit tolik jako staré EU-15. Josef Novotný, analytik Fio, upozorňuje na již existující problémy: „Investice ve stavebním odvětví poklesly v prvních šesti měsících o 68 procent. Za tímto poklesem stojí především nárůst stavebních nákladů a zpřísnění podmínek na úvěrovém trhu.“

Developerský akciový pád

Akcie Orco

Akcie ECM

Bankyjsou opatrnější v půjčování peněz a odmítají dát peníze na každý developerský projekt. „Developeři musí dbát na přípravu projektů, aby přesvědčili finanční institucek poskytnutí úvěrů. To zpomaluje jejich rozvoj,“ objasňuje Potměšil. A jelikož je nutná větší finanční spoluúčast developera na projektu, je nutné posílit vlastní zdroje. Plán prodat část nemovitostí oznámilo jak Orco, tak i ECM již na jaře. Orco tak podle páteční zprávy již v několika případech učinilo a má peníze na krytí problémů vzniklých zhoršením úvěrového ratingu od Moody’s. „Kvůli nižšímu ratingu firma čelí nutnosti dříve splatit dluhopisy v hodnotě 970 milionů korun,“ tvrdí Potměšil. Horší rating se také může projevit ve vyšších úrocích.

Dominantní roli při propadu developerských akcií podle analytiků hraje tržní sentiment. „Investoři mají obecně averzi k titulům, které mají něco společného se stavebnictvím,“ tvrdí Karel Potměšil, analytik Cyrrus, a dodává: „Tento postoj bude přetrvávat poměrně dlouho.“ Nálada pak působí jako dominový efekt. Pokles nutí některé investory k tomu, aby z obavy před ztrátou také prodali akcie, které drží. Při sestupu ceny se aktivují nastavené stop-lossy (neustálý příkaz investora obchodníkovi, že má prodat jeho akcie v případě, že cena dosáhne určité úrovně). Způsobené propady vyvolají další pád vlivem pokračujícího automatického i vědomého prodávání. Po pátečních zprávách a doporučeních se zpočátku týdne na burzu vrátili kupci a cena se stabilizovala.

Analytici mají za to, že ocenění developerských titulů je příliš nízké. Ač z dlouhodobého hlediska může být cena atraktivní, za každou větou číhá nějaké ale. „Není vyloučeno, kvůli špatnému sentimentu, riziko dalších propadů,“ míní Novotný.

Koupili byste si akcie developerských firem, nebo by to i teď byla ztrátová investice? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik mohou vydělat bankovní akcie

11. 8. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Kolik mohou vydělat bankovní akcie

Akcie tuzemských bank, či jejich mateřských společností, nabízejí slušnou možnost k výdělku. Jejich cílové ceny odhadované analytiky jsou až o třicet procent vyšší, než aktuální kurzy... celý článek

Komodity zamířily dolů

8. 8. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Komodity zamířily dolů

Ceny ropy, zlata, paladia i zemědělských plodin celý červenec padají. Podle názoru mnohých analytiků jde o dočasnou korekci. Daň si vybírá zpomalující globální ekonomika, která utlumuje... celý článek

Recese – je čas nakupovat akcie

7. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Recese – je čas nakupovat akcie

Řídit se historií při investování může být ošemetné. Někdy je ale minulost dobrá učitelka. Třeba v recesích, kdy velí jít na burzu a nakupovat.

Ekonomika USA roste, ale k recesi má stále blízko

6. 8. 2008 | Petr Čermák

Ekonomika USA roste, ale k recesi má stále blízko

I přes růst HDP nejsou Spojené státy z nejhoršího venku. V červenci krize ukázala na výsledcích firem svou sílu. Špatně je na tom i nezaměstnanost a inflace

Partners Financial Services