Akcie: Developeři padají a padají

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 12. 8. 2008
Akcie: Developeři padají a padají
Pražská burza zahájila srpen mírným růstem. Index PX posílil o 0,47 %. Největší zásluhu na celkovém posílení měla silná středeční seance. V tomto dni rovněž dosahoval index svého týdenního maxima.

Nejvíce kladných bodů přidala Erste Bank (+6,6 %), která pouze v pondělí obchodovala pod hranicí 1000 Kč. Komerční banka ztratila 3,4 %, když se po dobrých výsledcích realizovaly zisky z předchozího růstu. Nad 360 Kč se po delší době podívaly akcie Pegasu (+4,2 %). Nadále se nedařilo developerům. Akcie ECM ztratily 12,7 % a stlačily svoje minimum hluboko pod 500 Kč. Orco oslabilo o 5,6%. Před výsledky ztrácel i Unipetrol (-8,5 %). Pozitivní obrat ve vnějších faktorech nepřevážil nad obavami z pololetních výsledků a informacemi o odstávce.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 446,701453,50+ 0,47
Klíčové události minulého týdne
  • ČNB na svém zasedání rozhodla o snížení základní úrokové sazby o 0,25 % na 3,50 %. Rozhodnutí bylo jednomyslné. Podle představitelů ČNB se sazby v tomto roce mohou snížit ještě jednou. ČNB upravila rovněž svůj makro výhled. Růst HDP by měl dosáhnout letos 4,1 % (oproti původně očekávaným 4,7 %), v roce 2009 pak 3,6 % (původně 4 %).
  • Nezaměstnanost v červenci vzrostla na 5,3 % z předchozích 5 %. V červenci tak bylo 274 674 lidí bez práce.
  • Spotřebitelské ceny v červenci meziročně vzrostly o 6,9 %, což odpovídá očekávání analytiků dle agentury Bloomberg. Největší podíl na tomto zvýšení cen mělo zdražení zemního plynu (o 27,7 %) a dále nájemného. Meziměsíčně jsou ceny vyšší o 0,5 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

CME

6/8 Merrill Lynch zvýšila cílovou cenu pro akcie mediální skupiny na 88 USD z předchozích 85 USD. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“.

Erste Bank

6/8 West LB potvrdila doporučení „kupovat“ pro akcie rakouské banky. Cílová cena byla snížena na 59 EUR. Zvýšené doporučení obdržela banka od KBW, a to z „market perform“ na „outperform“. Cílová cena je nastavena na 51 EUR.

Komerční banka

6/8 Bankovní ústav zvýšil v prvním pololetí roku čistý zisk o 21,5 % na 6,41 mld. Kč. Čistý úrokový výnos vzrostl o více jak 14 % na 10,31 mld. Kč. Celkové úvěrové portfolio vzrostlo o 23,8 %. Výnos z poplatků dosáhl 4,06 mld. Kč, byl však ovlivněn jednorázovou položkou ve výši 162 mil. Kč.

Orco Property Group

7/8 Agentura Moody´s snížila developerské firmě hodnocení závazků na Caa1 z původních B3.

8/8 Orco od začátku roku prodalo budovy za zhruba 100 mil EUR. Prodejní cena dosáhla 98 % hodnoty, kterou firma uváděla při ohodnocení portfolia k závěru roku 2007. Společnost předpokládá, že se jí podaří naplnit plán prodeje v objemu 200 mil. EUR. Prostředky budou použity na uhrazení dluhů. Podle předběžných údajů firma v prvním pololetí dosáhla tržeb ve výši 113 mil. EUR. Celoroční odhad se aktuálně pohybuje na úrovni 343 mil. EUR.

Unipetrol

5/8 Petrochemický holding na začátku října odstaví etylenovou jednotku v Litvínově na zhruba 21 dní z důvodu opravy turbíny. Společnost se bude snažit předzásobit, aby byly minimalizovány dopady odstávky.

Zentiva

4/8 Farmaceutická firma vykázala v druhém čtvrtletí zisk 363,3 mil. Kč, což bylo výrazně pod odhadem trhu ve výši 449 mil. Kč. Výsledek byl však ovlivněn jednorázovým odpisem dlouhodobého majetku ve výši 191,3 mil. Kč. Čtvrtletní tržby byly mírně revidovány na 4,61 mld. Kč. Zentiva potvrdila roční výhled pro 20% růst výnosů a marže provozního zisku nad 15 %.

Očekávané události
  • 13/8 Hospodářské výsledky – Unipetrol
  • 14/8 Hospodářské výsledky – ČEZ
  • 14/8 Odhad HDP za druhé čtvrtletí, maloobchodní tržby

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za kolik by se mohl prodat většinový balík akcií pražské burzy?

7. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ

Za kolik by se mohl prodat většinový balík akcií pražské burzy?

Kontrolní balík akcií pražské burzy je na prodej. Oznámila to sama burza. O prodeji svých podílů prý uvažují Patria Finance, Česká spořitelna a Komerční banka. Víte, kolik by mohly... celý článek

Návod pro investorky jako Sex ve městě

5. 8. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Návod pro investorky jako Sex ve městě

Mnoho dnešních žen se vůbec nedokáže orientovat ve světě financí. Jsou často při rozhodování závislé nejen na manželovi. Když se pak ocitnou samotné, nedokáží se o sebe a své finance... celý článek

Kdy ukončit burzovní obchod

25. 7. 2008 | Ludvík Turek | 10 komentářů

Kdy ukončit burzovní obchod

Začátečníci často zapomínají, že na burze se jen nenakupuje. O úspěchu obchodu rozhoduje mnohem více to, kdy a jakým způsobem se obchod uzavře. Nabízíme několik variant, které vás mohou... celý článek

Partners Financial Services