CME ukazuje, že reklamní trh ještě není nasycený

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 15. 8. 2008
CME ukazuje, že reklamní trh ještě není nasycený
Blížící se konec výsledkové sezóny ukazuje, že firmám na burze se nedaří špatně. Zatímco některým silná koruna škodí, jiným opticky vylepšuje výsledky.

Výsledková sezóna za první půl rok a druhé čtvrtletí se pomalu blíží ke konci. Jediným nečekaným překvapením byly výsledky mediální skupiny CME, která dosáhla téměř zdvojnásobení tržeb vzhledem ke druhému čtvrtletí minulého roku. Ostatní společnosti si až na Unipetrolnevedly špatně, ale výrazně nepřekvapily.

CME těží z kurzových změn a ze zájmu o reklamu. „Na číslech se podepisuje slabý dolar, například vůči koruně během pololetí oslabil o více jak 16 procent,“ uvádí Peter Čaputa z BH Securities. Zisky má CME v lokálních měnách, které pak převádí na dolary. Čím je dolar slabší, tím pak může vykázat vyšší dolarové tržby a tedy i zisk.

Na výsledky také příznivě působí rostoucí poptávka po reklamě. Zatímco trh v České republice rostl již pomalejším tempem, Slovensko, Slovinsko, Chorvatsko a Ukrajina předčily očekávání. „Zvláště Ukrajina je díky velikosti své populace pro CME nejperspektivnější trh,“ myslí si Ondřej Moravanský, analytik Cyrrus. Ač silnější koruna vytváří příznivější výsledky, na druhou stranu snižuje cenu akcií, které se neobchodují jen v Praze, ale i v USA.

Výsledky společností obchodovaných na burze za druhé čtvrtletí

Tržby (miliardy korun)Procentní růstČistý zisk (miliardy korun)Procentní růst
Telefónica O215,8140,653,36730,40
Erste bank--7,721,64
CME4,6939,91,04795,39
Zentiva4,61134,90,36316,35
Unipetrol27,190,302-80
ČEZ90,48,72938
Komerční banka--3,3926,2
ORCO (výsledek za první pololetí)--2,7-9,4
Tradičně největšího zisku dosáhl energetický gigant ČEZ, jehož zisk za první půl rok činil 29 miliard korun, což představuje 38procentní růst. Pozitivně se na tom podepsala dlouhodobě rostoucí cena energie a vyšší podíl její výroby v jaderných elektrárnách, což snížilo náklady. „95 procent kontraktů je uzavřeno na celý rok,“ říká Petr Novák z Atlantik FT, takže výsledek není bezprostředně ovlivněný aktuální vysokou cenou mezi 70 – 80 euro za MWh. Podle analytiků Atlantik FT předčil čistý zisk očekávání trhu a za celý rok prorokují čistý zisk 48,9 miliardy korun. To je o 300 milionů než cíl samotného ČEZu.

Černého Petra zatím tento rok tahá Unipetrol, jehož zisk trpí poklesem petrochemických marží a který naopak úpí pod tlakem koruny.  Donedávna významný nárůst ceny ropyaž ke 145 dolarům za barel  pokrýval Unipetrol snížením marží, které poklesly v petrochemii o 15 procent. „Společnost vyrábí také málo výnosné polymery,“ upřesňuje Jakub Židoň, analytik České spořitelny, další problémy Unipetrol, které víc přispívají k nízké marži. Tato oblast se tak dostala do červených čísel. Na druhou stranu se ale daří zpracovatelskému segmentu, takže Unipetrol nakonec končí s 80procentním poklesem pololetního zisku na částce 302 milionů korun. „Třetí čtvrtletí rozhodně, zda budeme schopni dodržet náš odhad provozního zisku ve výši 4,8 miliardy korun,“ říká Francois Vleugels, ředitel Unipetrolu. Analytik Novák je ale skeptický: „Nemyslím si, že by toho mohl Unipetrol dosáhnout.“

Daří se i bankovním titulůmna pražské burze. Erste Bank již koncem července oznámila meziroční nárůst zisku o 21,6 procenta. „Základní trendy Erstezůstávají podle našeho názoru zdravé, především ve výnosové části,“ míní Marek Hatlapatka z Cyrrus. Problémem do budoucna u tohoto titulu může být zhoršení pokles provozního zisku v Rakousku. Bezproblémové výsledky ohlásila i Komerční banka, jejíž zisk také přidal oproti minulému roku 22 procent navíc.

Developeřina pražské burze budou výsledky zveřejňovat až na konci srpna. Orcoraději vydalo minulý pátek neauditovaný výsledek, aby ukázalo, že i přes pokles snížený rating od agentury Moody's firmě nehrozí žádné problémy. Jejich akcie zatím hlavně čelí obavám o vývoj realit a cena se dostala na historická minima, jaká tyto tituly nepamatují.

Překonat globální tržní děníale není snadné. Pohnout s cenou akcií by mohla jen výraznější zpráva, protože předpokládané výsledky jsou již investory zohledněné. Výsledky CME s cenou akcií na chvíli pohnuly směrem nahoru, ale akcie se opět obchoduje na cenách před ohlášením výsledků. „Je stále nutné počítat s negativním sentimentem na akciových trzích, kterým se může objevovat v určitých vlnách,“ míní Peter Čaputa. Navíc je cena akcií v létě hůře předvídatelná, jelikož trh může vykazovat i větší výkyvy, kvůli slabší letní likviditě, kdy u některých titulů proběhne denně řádově pouze několik obchodů.

Jak dlouho vydrží společnosti růst dvojcifernými čísly?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recese – je čas nakupovat akcie

7. 8. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Recese – je čas nakupovat akcie

Řídit se historií při investování může být ošemetné. Někdy je ale minulost dobrá učitelka. Třeba v recesích, kdy velí jít na burzu a nakupovat.

Ekonomika USA roste, ale k recesi má stále blízko

6. 8. 2008 | Petr Čermák

Ekonomika USA roste, ale k recesi má stále blízko

I přes růst HDP nejsou Spojené státy z nejhoršího venku. V červenci krize ukázala na výsledcích firem svou sílu. Špatně je na tom i nezaměstnanost a inflace

Obchodní žně nejspíš brzy skončí

5. 8. 2008 | Jan Stuchlík

Obchodní žně nejspíš brzy skončí

Statistici hlásí další rekord českého zahraničního obchodu. Jenže už ve druhé polovině roku se nejspíš naplno projeví dopady silné koruny na vývozce, kteří na exportu prodělávají.

Olympiáda sráží cenu mědi

1. 8. 2008 | Petr Čermák | 2 komentáře

Olympiáda sráží cenu mědi

Mědi se v létě nedaří. Poptávka po této surovině klesá. Staví se méně domů a největší spotřebitel této suroviny, Čína, za rok snížil lačnost po komoditě o zhruba 29 procent.

Partners Financial Services