Kdy ukončit burzovní obchod

Ludvík Turek | rubrika: Analýza | 25. 7. 2008 | 10 komentářů
Kdy ukončit burzovní obchod
Začátečníci často zapomínají, že na burze se jen nenakupuje. O úspěchu obchodu rozhoduje mnohem více to, kdy a jakým způsobem se obchod uzavře. Nabízíme několik variant, které vás mohou inspirovat.

Ukončení burzovního obchodu považuje mnoho začátečníků za jednoduchý úkol. Ve skutečnosti je tato část obchodu velmi složitá a na reálné výsledky obchodování má zásadní vliv. Pravidlo, kdy z trhu vystoupit, je vhodné si ujasnit, ještě než začne kdokoli obchodovat.

Kvanta lidí běžně vstupují na burzu s tím, že něco koupí a čekají, co se stane. Podobně jako v kasinu – na něco vsadím a čekám na výsledek. Ze začátku si ani příliš neuvědomují, že by měli dopředu alespoň zhruba vědět, kdy daný obchod ukončit a proč. Tedy nejen vědět, jakou akcii koupit, ale kdy ji také prodat.

Když koupíte akcie a jejich cena vzroste z 800 korun na 1 100 korun, sice vyděláváte 300 korun na akcii, ale ty tři stovky nemáte „v kapse“ dokud pozici fyzicky neuzavřete. Akcie se totiž může zítra propadnout o 10 procent a vy máte o 100 korun na akcii méně. Za další týden může cena dané akcieklesnout o dalších 20 procent. Ze zisku 300 korun najednou není nic.

Nebo naopak: koupíte stejnou akcii a dejme tomu, že máte smůlu a cena půjde hned od prvního dne proti vám. Za týden nestojí 800 ale 500 korun. Ztrácíte tedy 300 korun na akcii. Není to ale skutečná ztráta peněz, pouze pohyb kapitálu na vašem účtu.

V obou případech se o slovo přihlásí emoce. Budou ovlivňovat rozhodování, co s danou pozicí budete dělat. V tomto okamžiku začne být obchodování hlavně o psychologii a také o řízení peněz. Tedy o něčem, co si zpočátku málokdo uvědomí.

Je jasné, že když vyděláváte, budete šťastní a lační vydělávat více. Když naopak proděláváte, budete nervózní a budete mít strach z dalšího propadu vašeho kapitálu. Jde o běžné lidské vlastnosti. Je to zároveň z velké části to, co ovlivňuje pohyby cen na všech trzích.

Anketa

Máte vždy před začátkem obchodování jasno, kdy obchod uzavřete?

Ukončování obchodů je tedy ovlivňováno především emocemi, ne logikou účastníků trhu. Koho bude například zajímat, že společnost XY bude mít zisky v miliardách, skvělý management, produkt, o který je zájem a vše ostatní vypadá skvěle, když jejich akcie, a tím pádem majetek akcionářů, budou klesat? A naopak: co když společnost bude vyhlašovat špatné výsledky, budou mít málo schopný management, produkty jako mnoho konkurentů, ale jejich akcie porostou?

To se běžně stává. Mnoho společností vypadá na první pohled slabě, jejich finanční výkazy hrůzně, ale jejich akcie rostou. Mnoho společností má naopak dobré výsledky, a přesto jejich akcie klesají. Stačí se nyní podívat po světě. Většina akcií společností ve světě až do minulého léta rostla. Tento vývoj však zdaleka neodpovídal jejich finančním výkazům. Právě naopak.

Vezměme si třeba ukázkový příklad z nedávné minulosti, akcie amerického výrobce pneumatik Good Year Tires. Koncem dubna 2007 firma vyhlašovala výsledky za uplynulé čtvrtletí: oznámila ztrátu 96 centů na akcii. Očekávala se ztráta 2 centy a akcie vzrostly o 6 procent za den. Za předcházející období měla společnost kvůli stávce největší ztrátu v historii, ale polovinu čtvrtletí akcie rostly. Fundamentálně zcela nelogické, technická analýza naopak naznačovala trend, ve kterém akcie vydržela až do začátku léta. A to za situace, kdy firma musela přistoupit k restrukturalizaci, v jejímž rámci musela uzavřít dva závody a zaměstnancům vyplatit odstupné a kdy například přišla v tendru i o zakázku pro armádu za stovky milionů dolarů. Pak po krátkém období, kdy byla akcie volatilnější, došlo ke korekci a akcie začala znovu růst.

Proč je nutné osvojit si ukončení obchodu lépe než nákup? Správné ukončování obchodů vám zajistí ziskové obchody, omezení ztrát při chybných obchodech, a tím pádem dlouhodobé zisky.

Celé ziskové obchodování je prakticky postavené na dobře zvládnutých výstupech z trhu. Rozeznáváme tři hlavní metody ukončování obchodování. První je takzvaný stop loss – přiznáte chybný obchod a přijmete ztrátu. Druhým je takzvaný trailing stop. Česky řečeno výstup z trhu na ochranu už dosažených zisků, aby se v případě náhlého otočení trhu zabránilo ze ziskového obchodu udělat ztrátový. A nakonec je to klasické ukončení obchodu na stanoveném cíli.

Existují ještě různá méně významná ukončování obchodů, jako například break even stop. To je ukončení obchodu na hranici, kde se posune stop loss na úroveň, při níž má investor uhrazeny poplatky. Pokud vývoj obchodu, kde očekávám růst, prorazí hranici break even, posunu sem stop loss. Tento stop zde mám do té doby, než trh nepůjde ještě výše, pak použiji trailing stop. Nebo se trh vrátí zpět, tím pádem prolétne mým break even a obchod skončí tak, že budu „na svém“.

Výstupy z trhu mohou být postaveny na mnoha podmínkách, ale v aktivním obchodování se používá většinou technická analýza. Zde to může být třeba cena, indikátory, volatilita, sentiment. Investoři volí pro výstup z trhu naopak analýzu fundamentální, v níž se předpokládá, že společnost dosáhla nějaké hodnoty, a její akcie by tudíž už neměly příliš růst.

Je celkem jedno, jaké metody budete pro výstupy z trhu používat. Podstatné je, že je třeba si je zvolit ještě před vlastním obchodováním. Jakmile už máte v trhu otevřené obchody, jednáte emocionálně, a ne logicky, a tudíž ve ztrátové pozici budete mít silnou tendenci věřit, že se trh otočí do zisku, a budete tak posouvat ochranný stop loss do větší ztráty. A naopak při ziskové pozici budete mít pocit, že trh půjde výše a výše, a tím pádem budete posouvat cílovou cenu.

Autor působí jako lektor ve společnosti czechwealth.cz

Které strategie pro výstup z trhu používáte při obchodování vy? Podělte se o zkušenosti.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 7. 2008 13:56, kluvi

Citace - trader / 26.07.2008 13:16

Presne, jen naznacuje. Ono ani poradne vysvetleni na tak malem prostoru neni mozne. Cesta k tradingu je dlouha, vede pres precteni tuctu knih, stovek diskuzi, mesicu backtestingu a papertradingu, a pak pres prvni ztraty na ostrych obchodech:-) Kdo tyhle utrapy vydrzi, muze zacit stabilne a dlouhodobe vydelavat.
Zacit s tim vsim muzete napriklad zde: www.financnik.cz - osobne to povazuji za jeden z nejvetsich pocinu pro cesky trading vubec. Je neuveritelne, ze se najdou lide, kteri zcela nezistne shromazdi a s obrovskou profesionalitou utridi takove mnozstvi informaci!

Jo ale potom nechapem, naco tu bol ten clanok... Mne to nic noveho co som este nevedel nepovedalo a stale neviem ako si to naplanovat lepsie (bez studia tuctu knih- proste nechcem byt trader, len sa nechcem spravat ako uplny blbec).
A Vam to tiez nepovedalo nic noveho.
Este by sem mohli dat clanok o existencii podielovych fondov..... :-)

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 7. 2008 21:42, T.

S tou nezištností bych to zase nepřeháněl. Učení tradingu je větší byznys než trading samotný :)

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost

27. 7. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: podílové fondy jako investiční příležitost

Podílové fondy dosahují většinou poměrně "nízkých" ročních zisků. O portfoliomanažerech a správcích fondů je známo, že řídí svá portfolia a investice extrémně konzervativně. Co je k... celý článek

Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR

20. 7. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: jak obchodovat se zahraničními akciemi v ČR

V minulém dílu seriálu jsme se seznámili s historií české burzy a možnostmi obchodování na ní. Víme, že otevření obchodního účtu u brokerské společnosti a vlastní obchodování na trhu... celý článek

Akcie a trading: český kapitálový trh

13. 7. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: český kapitálový trh

Kdy a jak vznikl český kapitálový trh? Kdo jsou tvůrci trhu v systému SPAD pražské burzy? Co jsou loty? Co je potřeba k založení obchodního účtu a kdo jsou nejvýznamnější čeští brokeři?... celý článek

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

8. 6. 2006 | Josef Lukáč

Akcie a trading: proč se zajímat o akcie

Kdokoliv z nás se může stát investorem či obchodníkem na akciovém trhu. Proč se ale vůbec o zhodnocení peněz na akciovém trhu zajímat? V čem mají akcie výhody oproti jiným formám investic?... celý článek

Akcie a trading: když se řekne akcie

1. 6. 2006 | Josef Lukáč | 2 komentáře

Akcie a trading:  když se řekne akcie

Připravili jsme pro vás několikadílný seriál o akciích a problematice obchodování s nimi. Začneme tématem lehčím, zopakujeme si, co to jsou akcie a v jakých podobách se mohou vyskytovat.... celý článek

Partners Financial Services