Akcie: podivuhodný středeční obrat

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 22. 7. 2008
Přestože týdenní změna indexu PX neimplikuje výrazné změny na trhu, skutečnost byla jiná. Týden byl ve znamení výrazných pohybů, když v úvodu týdne se index PX dostal pod hranici 1 400 bodů, kde byl naposledy v srpnu 2006.
Akcie: podivuhodný středeční obrat

Po výprodejích z úvodu týdne se situace na trzích ve středu odpoledne otočila a hlavně čtvrteční seance byla ve znamení silného růstu (+3 %). Největší pohyby byly u finanční titulů. Erste z intraday minima 790 Kč dokázala posílit zpět k hranici 950 Kč, celkově za týden si polepšila o 6,9 %. Velký rozptyl minima a maxima předvedl i Unipetrol (189-234). Ztráty z první poloviny týdne se nepodařilo umazat developerům. Akcie Orco ztratily -15 %, akcie ECM si odepsaly -11,2 %. Dramatický byl i průběh obchodování s AAA Auto (-10 %), kde v průběhu středeční seance muselo kvůli více jak 25 % poklesu být na krátko pozastaveno povinnostní obchodování.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 444,201 424,20-1,38
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby v květnu v reálném vyjádření včetně motoristického segmentu vzrostly o 1,2 %. Výsledek je horší než průměrné očekávání ve výši 2,5 % (Reuters). Maloobchod bez motoristického segmentu se zvýšil o 2,5 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
15/7 AAA Auto se po neúspěšné expanzi do Polska nevzdává svého záměru proniknout na Ruský trh. Společnost si vybrala poradenskou firmu, která má za úkol najít vhodného partnera na tamním trhu.

ČEZ
15/7 ČEZ plánuje postavit v jaderné elektrárně Temelín další dva bloky s výkonem až 3 400 MW. ČEZ již minulý týden podal žádost na Ministerstvo životního prostředí o posouzení dostavby Temelína. Výstavba by měla být zahájena v roce 2013, první z bloků by měl být dokončen v roce 2020.

Pegas
15/7 Vedení Pegasu ukončilo několikaměsíční jednání o potencionální akvizici významného podílu v jiné společnosti podnikající ve stejném oboru. Z jednání nevzešel žádný závěr, o expanzi má však Pegas nadále zájem. Bližší informace o akvizičních záměrech nebyly zveřejněny.

Telefonica O2 ČR
18/7 Morgan Stanley snížil cílovou cenu pro telekomunikační společnost na 650 Kč z původních 680 Kč. Doporučení zůstalo na stupni „overweight“.

Orco Property Group
17/7 ING dramaticky změnila cílovou cenu pro akcie developerské firmy. Z původních 129 EUR aktuálně cíluje akcie na 29 EUR s doporučením „držet“.

Unipetrol
18/7 Paramo, dceřinná společnost petrochemického holdingu, získala kontrakt od Českých drah. Zakázka v hodnotě 8 miliard Kč zahrnuje pravidelné dodávky motorové nafty po další 3 roky. Paramo spolupracuje s ČD již od roku 2003.

Zentiva
18/7 Představenstvo Zentivy oficielně odmítlo nabídku na převzetí od Sanofi a radí akcionářům nevyužít nabídky na odkup. Podle představenstva není nabídnutá cena přiměřená a neodpovídá skutečné hodnotě. Sanofi nabízí za akcii 1 050 Kč, odkup je však podmíněný získáním alespoň 50% podílu.

Očekávané události
  • 22/7 Zentiva – tržby
  • 24/7 Telefonica – hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí

Spojené státy: velké kolísání i dvouleté minimum

Americké akcie zažily velmi volatilní týden. V rámci poklesů v úvodu týdne se Dow Jones dostal pod hranic 11 000 bodů, kde byl naposledy před dvěma roky. Širší S&P 500se dostal dokonce na nejnižší úroveň od listopadu 2005.

Čtěte více.

Německo: bankám se dařilo

Německý DAXtoho v průběhu týdne stihnul dost. V úterý se dostal na nejnižší hodnotu od října 2006, následoval však dramatický obrat a rychlý růst, který vyústil v týdenní zisk 3,8 %.

Čtěte více.

Maďarsko: pokračující růst

Maďarský trh dokázal navázat na svůj růst z minulého týdne. Index BUX rostl ve čtyřech seancích a připsal si k dobru 2,8 %.

Čtěte více.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: tabák zabodoval

15. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: tabák zabodoval

Akcie na pražské burze přerušily sérii 5 týdnů, během kterých si index PX odepsal více jak 15 %. Návrat kupců byl v úvodu týdne patrný na akciích Komerční Banky, která v pondělí poskočila... celý článek

Akcie: České firmy padají a padají

8. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: České firmy padají a padají

Pražská burza klesla již pátý týden v řadě. Tentokrát si index PX odepsal 3,92 %. V pondělí byla zakončena první polovina roku, která přinesla propad hlavního indexu o 18,3 %, což je... celý článek

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Partners Financial Services