Akcie: tabák zabodoval

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 15. 7. 2008
Akcie na pražské burze přerušily sérii 5 týdnů, během kterých si index PX odepsal více jak 15 %. Návrat kupců byl v úvodu týdne patrný na akciích Komerční Banky, která v pondělí poskočila o 7 % nahoru a v pátek zavřely těsně pod hranicí 3 700 Kč.
Akcie: tabák zabodoval

Nejrůstovějším titulem celého týdne byly na pražské burze defenzivní akcie tabákové společnosti Phillip Morris, které sice v úvodu klesly na nová minima, v závěru však předvedly strhující finiš a posílily o 15 %. Mezi růstové tituly pak lze ještě počítat akcieTelefónicy (+3 %), Zentivy (+1,26 %), uhelné NWR (+1,37 %) a ČEZ (+0,75 %). Nedařilo se akciím CETV, když titul kopíroval vývoj obchodování v zámoří. Na ústupu byly nadále developeři Orco a ECM a také akcie Pegas. O pořádný rozruch se v úterý postaraly akcie Unipetrolu, které v jednom okamžiku propadly o více jak 10 %, když prolomily rezistenci 220 Kč. Nakonec se však vrátily k této úrovni a celkově si pohoršily o 3 %.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 420,01 444,0+1,69
Klíčové události minulého týdne
  • Spotřebitelské ceny v červnu překvapivě zpomalily tempo růstů a meziroční inflacedosáhla 6,7 %. Oproti předchozímu měsíci jsou spotřebitelské ceny vyšší o 0,2 %. Trh podle průzkumu agentury Reuters očekával horší čísla na meziroční úrovni 7 % při měsíčním růstu o 0,4 %. Červnový růst inflace o 0,2 % jde nadále nejvíce na vrub vysokým cenám pohonných hmot. Cena motorové nafty se zvýšila o 5,5 % a dosáhla nového historického maxima. Vysoké ceny pohonných hmot se logicky promítají i v oddíle Doprava. Pokles v meziroční míře inflace o 0,1 % na 6,7 % proti květnové hodnotě 6,8 % je důsledkem nižšího cenového růstu u alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Efekt předzásobení u tabákových výrobků bude však vyprchávat a v následujících měsících se plně projeví dopad zvýšení daní. Ceny potravin rostly opět o více jak 10 %. Přes mírné zpomalení tempa se inflace stále pohybuje vysoko nad inflačním cílem ČNB.
Vývoj titulů na domácích trzích

Pegas
7/7 UniCredit snížil svoji cílovou cenu pro společnost Pegas Nonwovens o 2,1 % na 684 Kč.

ČEZ
11/7 Komerční Banka zvýšila své doporučení pro výrobce utilit ČEZ a.s. na "buy" z předchozího "hold." 12-ti měsíční cílová cena byla zvýšena o 17 % na 1 549 Kč. Broker se domnívá, že ČEZ bude nadále těžit z rostoucí ceny elektřiny.

Zentiva
11/7 Sanofi-Aventis zveřejnila svoji nabídku na dobrovolný odkup akcií farmaceutické společnosti Zentiva NV. Sanofi nabízí za jednu akcii Zentivy 1 050 Kč. Tato nabídka bude platit 10 týdnů. Odkup akcií by pak Sanofi financovala z vlastních zdrojů. Jedná se o další krok největšího akcionáře Zentivy v rámci tahanice s investiční skupinou PPF o kontrolu nad společností. PPF nabízí za akcie Zentivy 950 Kč. Management Zentivy však doporučil svým akcionářům, aby na tuto nabídku nereagovali.

Unipetrol
11/7 Výkonný šéf společnosti Unipetrol, Francois Vleugels, oznámil, že omezení dodávek ruské ropy by neměl mít vliv na výrobu Unipetrolu. V případě výpadku je totiž firma schopna si krátkodobě zajistit ropu z ropovodu TAL, který vede přes Německo.

New World Resources
10/7 Investiční banka Citigroup přidala akcie těžební společnosti New World Resources do svého seznamu preferovaných těžebních firem.
10/7 Citigroup zvýšila doporučení pro akcie NWR na „buy“ z předchozího stupně „hold“. Cílová cena byla zvýšena na 19,30 GBP z předchozích 19 GBP.

Očekávané události
  • 14/7 Index průmyslových cen
  • 16/7 Maloobchodní tržby

Spojené státy: útlum v nemovitostech ještě nekončí

Americkým  indexům  se nepodařilo změnit medvědí trend z předchozích týdnů. V dalších propadech pokračovaly a index  DJIA  dokonce klesl na několikaletá minima.

Čtěte více.

Německo: nejnižší DAX od října 2006

Indexu DAX se v minulém týdnu opět nepodařilo přerušit sérii poklesů, což vyústilo v pátek nejnižší hodnotou indexu od října 2006.

Čtěte více.

Maďarsko: BUX vyrovnával minulé ztráty

Maďarskému indexu BUX se minulý týden podařilo vymazat ztráty, které si připsal v tom předešlém. Index posílil o 2,4 % a vrátil se opět nad hranici 20 000 bodů.

Čtěte více.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: České firmy padají a padají

8. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: České firmy padají a padají

Pražská burza klesla již pátý týden v řadě. Tentokrát si index PX odepsal 3,92 %. V pondělí byla zakončena první polovina roku, která přinesla propad hlavního indexu o 18,3 %, což je... celý článek

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

1. 7. 2008 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

10. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které... celý článek

Partners Financial Services