Akcie: Osm dnů a pořád dolů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 1. 7. 2008 | 2 komentáře
Pražská burza pokračovala ve svém propadu. Index PX klesal ve všech seancích v průběhu týdne a rozšířil tak počet záporných dní v řadě na osm. Celkově ztratil 5,2 procenta.
Akcie: Osm dnů a pořád dolů

Všechny tituly ze segmentu SPAD zakončily týden v záporu. Pod největší tlak se dostaly akcie NWR (-12 %). Investoři po nárůstu kurzu nad 600 Kč realizovali výrazně zisky. Titulu nepomohlo ani potvrzení o získání licence na těžbu v Polsku, což investoři měli již v kurzu započteno. Přes 10 % ztratily i akciePegasu, kde pokračovaly prodeje jednoho většího investora. Desetiprocentní ztrátu si připsal i Unipetrol, část propadu jde však na vrub rozhodnutí o výplatě dividendy. Stanovení rozhodného datumu investory nemile překvapilo, jelikož v průběhu čtvrtka, kdy probíhala valná hromada vyšlo najevo, že akcie se již obchodují bez nároku na dividendu. Nejmenší ztráty si připsala defenzivní Telefonica O2 (-0,45 %), ČEZ díky vysokým cenám energií (-0,3 %) a Orco (-0,1 %), které se výrazným způsobem propadalo již v minulých týdnech.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 559,11 478,0-5,2
Klíčové události minulého týdne
  • Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby beze změny. Klíčová dvoutýdenní repo sazba tak zůstala na 3,75 %. Pro ponechání sazeb hlasovalo šest členů, jeden člen byl pro zvýšení sazeb.
Vývoj titulů na domácích trzích

Erste Bank
26/6 Akcie rakouské banky byly přidány ze strany Merrill Lynch na seznam nejméně preferovaných bankovních titulů.

New World Resources
26/6 Společnost oficiálně potvrdila, že získala povolení na těžbu v polské oblasti Debiensko 1. Licence má platnost na 50 let. Vytěžitelné zásoby jsou odhadovány na zhruba 190 milionů tun převážně koksovatelného uhlí. Roční produkce je plánována v objemu 4 miliony tun uhlí. Pro plné zprovoznění dolu bude nutné v následujících letech investovat částku 600-800 milionů EUR.

Orco Property Group
24/6 Developerská skupina plánuje v pražské části Bubny investovat přibližně 3 miliardy EUR. Administrativně obytný komplex několika budov by se měl začít budovat v roce 2010. Výstavba by měla být rozdělena na 25 až 30 samostatných projektů, které by měly být schopné se samy financovat. Detailní podrobnosti finančního plánu nebyly zveřejněny.

Unipetrol
26/6 Valná hromada petrochemického holdingu rozhodla o výplatě dividendy ve výši 17,65 Kč. Na dividendy byl použit prakticky celý nekonsolidovaný nerozdělený zisk z minulých let. Rozhodné datum bylo stanoveno na den konání valné hromady. V rámci ní vedení zopakovalo, že stále uvažuje o zpětném odkupu vlastních akcií a výplata dividendy toto rozhodování neovlivní. Finanční ředitel Ostrowski rovněž uvedl, že cíl letošního provozního zisku ve výši 4,8 miliardy Kč je velmi optimistický.

Zentiva
24/6 Finanční skupina J&T prohlásila, že nemá důvod využít stávající nabídky PPF na převzetí akcií.
24/6 Citigroup zvýšila cílovou cenu na 1 125 Kč. Doporučení zůstalo na stupni "držet".

Očekávané události
  • 4/7 Rozhodné datum pro dividendu Zentiva

Spojené státy

Americké akciezahájily týden v poklidném duchu, druhá polovina však přinesla pokračování výrazných propadů. Největší ztráty zaznamenaly indexyve čtvrtek, když ztrácely i více jak 3 %. Celkově za týden Dow Jones oslabil o silných 4,2 %.

Čtěte více.

Německo

Německé akciepokračovaly v propadu a ztrátové jsou již čtyři týdny v řadě. Hlavní index DAX oslabil o 2,4 % a za první polovinu roku ztratil více jak 20 %. Největší propad zaznamenal index ve čtvrtek, když se na trh přelila výrazně negativní nálada z amerických trhů.

Čtěte více.

Maďarsko

Maďarské akciev tomto týdnu zastavily propad a svým vývojem šly proti většině světových trhů. Index BUXdokázal v nepříznivém sentimentu o 0,1 % posílit.

Čtěte více.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

24. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pořádný výplach na konci týdne

Pražská burza nadále ztrácela a v záporném teritoriu zavřela již třetí týden v řadě. Index PX oslabil o 1,78 procenta.

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

17. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil... celý článek

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

10. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které... celý článek

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

27. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

Pražská burza zkorigovala část zisků z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,75 % na závěrečných 1671,30 bodu. Největší propad zaznamenal trh ve středu, když se na trhu projevil zhoršený... celý článek

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

20. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

Pražská burza pokračovala v umazávání svých letošních ztrát. Index PX se dostal nad hranici 1700 bodů, nad kterou zavíral naposledy 8. 1. 2008. Ve všech seancích index pražské burzy... celý článek

Partners Financial Services