Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 17. 6. 2008
Pražská burza navázala na pokles z minulého týdne a dále oslabovala. Index PX se po více jak pěti týdnech strávených nad hranicí 1600 bodů vrátil zpět pod tuto metu a celkově oslabil o 2,77 procenta.
Akcie: V Praze se lámaly rekordy směrem dolů

Na pražské burze pokračovaly v propadech developerské firmy, jejichž akcie vytvořily nová historická minima. Orco oslabilo o 14 %, ECM ztratilo téměř desetinu své tržní kapitalizace. Se ztrátou 10 % se na historická minima propadly i akcie Pegasu. Největší odolnost vůči propadům nadále předváděl ČEZ (-0,7 %) a částečně Telefonica (-2,8 %), která většinu své celkové ztráty získala až při pátečním obchodování. Se zelenou nulou zakončily týden akcie Zentivy, všechy ostatní emise dosáhly ztráty.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 632,601 587,40-2,77
Klíčové události minulého týdne
  • Index spotřebitelských cen (CPI) za květen si udržel meziroční tempo růstu 6,8 % (v souladu s tržním očekáváním), meziměsíčně vzrostly ceny o 0,5 %. Drahá ropa se promítla do růstu cen ostatních energií. Zdražování pokračuje také v oddíle potravin, kde rostou ceny především u zeleniny a pekárenských výrobků.
  • Míra nezaměstnanosti v květnu klesla na 5 % z dubnových 5,2 %.
  • Meziroční růst HDP za 1. čtvrtletí byl zrevidován na 5,3 % z prvního odhadu 5,4 %. Zpřesněn byl také údaj za loňský rok, a to ze 6,5 na 6,6 %. V prvních třech měsících tak došlo, kvůli reformním krokům, k očekávanému zbrzdění tempa růstu české ekonomiky. Příčinou poklesu ekonomiky je snížení růstu konečné spotřeby. Zpomalení finální spotřeby nedokázal nahradit ani stále dynamický růst zahraničního obchodu a investic.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
11/6 ČEZ podal závaznou nabídku na privatizaci dvou tureckých distribučních firem. V tendru je dle privatizační agentury pět zájemců.
12/6 Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro energetickou firmu na 1260 Kč. Doporučení bylo zvýšeno ze stupně "sell" na "neutral".

Erste Bank
9/6 Rakouská Erste Bank vedla jednání s německou státní bankou BayernLB o možnostech převzetí. Vedení bank diskutovalo možné scénáře, které však nevedly ke konkrétním závěrům. Aktuálně tedy není fůze na pořadu dne, ale Erste se nadále zajímá o možnosti spolupráce s bavorskými spořitelnami.

Komerční banka
13/6 Lehman Brothers zvýšila cílovou cenu pro tuzemský bankovní dům na 4700 Kč.

Orco Property Group
9/6 Komerční banka představila úvodní doporučení pro developerskou skupinu na stupeň "kupovat". Cílová cena byla stanovena na 1664 Kč.

Telefonica O2 ČR
11/6 Telefonica bude v ČR nabízet přístroje iPhone od firmy Apple. Prodej bude umožněn na základě dohody mateřské společnosti s firmou Apple.
13/6 Wood&Company vyřadila telekomunikační titul ze svého Top 10 listu, aby uvolnila místo pro jiný titul, jelikož Telefonica nemá dle jejich názoru aktuálně prostor k růstu. Doporučení "kupovat" bylo však ponecháno.

Unipetrol
11/6 Majoritní vlastník petrochemického holdingu požádal o zařazení dodatečného bodu na program valné hromady. Ta by měla rozhodovat o výplatě dividendy z nerozděleného zisku z minulých let. Návrh pochází ze strany polského majoritního vlastníka, management dle svých předchozích vyjádření upřednostňoval zpětný odkup akcií. Díky dostatečné dluhové kapacitě zůstává záměr managementu na zpětný odkup stále ve hře.

Očekávané události
  • 18/6 Maloobchodní tržby

Spojené státy

Po výrazných propadech ze závěru minulého týdne se americké akcie v pondělí a úterý obchodovaly ve značné nervozitě. Ve středu indexy prohloubily ztráty, když se investoři obávali rychlejší reakce ze strany FEDu v podobě zvýšení sazeb. Situace se částečně uklidnila v závěru týdne, když akcie posilovaly po příznivém reportu o maloobchodních tržbách a uspokojivé výši inflace. Přes posílení v závěru týdne zůstal širší index S&P 500 v mírném záporu, technologický Nasdaq ztratil 0,8 %. Do kladných hodnot se dostal z hlavních indexů pouze Dow Jones +0,8 %. Tomu k růstu hodně pomáhal McDonalds (5,3 %) po dobrém reportu o tržbách. Téměř 6 % přidaly akcie Microsoftu po oznámení o konci jednání s Yahoo (-11 %). Nedařilo se naopak telekomunikačním společnostem, když Verizon oslabil o 2,4 %, AT&T oslabily o 4 %. Ztrátou zkoušená banka Lehman Brothers klesla o 25 %. Investoři budou netrpělivě vyčkávat na report konečných výsledků (16.6.), kde by mohlo být více nastíněno o možnostech řešení součastné situace.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DJ12 21012 307+0,8
Nasdaq2 4752 454-0,8
S&P 5001 3611 360-0,1
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby v květnu vzrostly více než se čekalo. Dubnová hodnota byla pozitivně revidována na 0,4 %, v květnu byla hodnota vyšší o 1 %. S vyloučením automobilového segmentu tržby vyskočily o 1,2 %.
  • Květnový CPI meziměsíčně vzrostl o 0,6 %. V dubnu se zvýšil o 0,2 %. Meziročně rostl o 4,2 % a o 0,3 % překonal očekávání trhu. Jádrová spotřebitelská inflace dosáhla ve shodě s očekáváním meziměsíčně 0,2 % a meziročně 2,3 %.
Vývoj titulů na amerických trzích

9/6 Lehman Brothers zvýší kapitál o 6 miliard USD prostřednictvím emise nových akcií, a to za účelem pokrytí ztráty za druhé čtvrtletí, kterou očekává ve výši 2,8 miliardy USD, cca 5,14 USD na akcii. Za stejné období minulého roku přitom společnost vykázala zisk 489 milionů USD / 81c na akcii. Čisté výnosy banky dle odhadů dosáhnou záporu ve výši 700 milionů USD v porovnání s loňskými 5,5 miliardy USD.

9/6 Celosvětové tržby McDonald's z restaurací otevřených minimálně 13 měsíců vzrostly v květnu o 7,7 %, když tržby v USA vzrostly o 4,3 %, v Evropě o 9,6 % a v oblasti Asie, Středního Východu a Afriky o 9,7 %.

10/6 Texas Instruments Inc., druhý největší americký výrobce polovodičů, zveřejnil své výhledy pro druhé čtvrtletí, které jdou ruku v ruce s odhady analytiků, když tržby z prodeje čipů do levnějších mobilních telefonů slábnou. Společnost odhaduje příjmy 3,33 - 3,46 miliardy USD, analytici očekávají 3,38 miliardy USD.

10/6 Apple představil novou verzi iPhonu, která se bude vyznačovat například zabudovanými GPS funkcemi. Cena je stanovena na 199 USD za 8gigabytový a 299 USD za 16gigabytový model. Do prodeje půjde tato nová verze v průběhu několika měsíců.

11/6 Společnost Caterpillar Inc. získala kontrakt v hodnotě 397,1 milionu USD od americké armády. Firma dodá lehké buldozery typu T-5 a střední modely typu T-9, všechny s obrněním. Ministerstvo obrany také do smlouvy zahrnulo pětileté požadavky s opcí. Transakce by měla být dokončena do června roku 2018.
Společnost rozhodla o navýšení kvartální dividendy o 17 % na 42 centů.

12/6 Společnost Invitrogen Corp. plánuje koupit společnost Applied Biosystems Group, divizi společnsoti Applera, za 6,7 miliardy USD (38 USD za akcii), transakce proběhne v hotovosti a v akciích. Invitrogen ohlásil, že spojením by firma mohla generovat tržby okolo 3,5 miliardy USD ročně. Akcionáři Applied Biosystéme obdrží 45 % hodnoty v hotovosti a 55 % výměnou akcií.

12/6 Společnost Qualcomm Inc. zvýšila výhled zisku pro třetí čtvrtletí na 54 až 55 centů na akcii oproti původním 50 až 52 centů na akcii. Výnosy by měly být také mírně vyšší oproti původní projekci, firma je odhaduje na 2,5 až 2,7 miliardy USD. Pro celý fiskální rok 2008 firma čeká zisk 2,09 až 2,13 USD na akcii oproti původnímu výhledu 2,04 až 2,09 USD na akcii.

12/6 Yahoo ukončilo jednání s Microsoftem o spolupráci bez výsledku. Microsoft zvažoval převzetí 16 % společnosti za 35 USD/akcii, vedení Yahoo však opět alternativní formu spolupráce odmítnulo. Yahoo následně oznámilo uzavření dohody s Googlem. Ve vybraných případech se bude ve vyhledávači Yahoo zobrazovat reklama dodaná systémem Googlu a o tržby se společnosti budou dělit.

Očekávané události
  • 17/6 Index PPI
  • 19/6 Předstihové ukazatele

Německo

Německé akcie se nedokázaly vymanit z negativního sentimentu. Po výrazném propadu z minulého týdne nepřišla prorůstová korekce a index DAX prohloubil ztrátu o dalších 0,5 %. Negativní sentiment se projevoval hlavně v první polovině týdne. Nejvýraznější pokles zaznamenal trh ve středu. V závěru se nálada díky datům z USA zlepšila a trh část ztráty smazal. K volatilnímu obchodování se vrátila Commerzbank, když průměrná denní změna v absolutní hodnotě dosahovala téměř 3,5 %. Celkově Commerzbank posílila o 6,2 % v závislostech na spekulacích o propojení s Dresdner Bank a následnému zájmu o Deutsche Postbank. Allianz, mateřská společnost Dresdner Bank, vzrostla o 2,8 %. Přes 6 % přidaly i akcie Siemens. Vedení se pozitivně vyjádřilo o výhledu hospodaření, titulu rovněž prospělo zařazení na buy list od Goldman Sachs. Tak jako v minulém týdne se nedařilo hlavně automobilovému sektoru. BMW oslabilo o 2,9 %, MAN přišel o 4 % a Continental dokonce o dalších 6,5 %.

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 8046 765-0,5
Klíčové události minulého týdne
  • Spotřebitelské ceny v květnu podle konečných údajů vzrostly meziměsíčně o 0,6 %. Meziročně jsou vyšší o 3 %. Údaje harmonizované dle EU jsou vyšší o jednu desetinu u obou hodnot.
  • Průmyslová produkce eurozóny v dubnu meziměsíčně vzrostla o silných 0,9 % po březnovém revidovaném poklesu o 0,5 %. Meziročně je výkonnost vyšší o 3,9 %.
Vývoj titulů na německém trhu

9/6 Porsche SE, výrobce luxusních automobilů, očekává že jeho tržby zůstanou ve fiskálním roce 2008 na stejné úrovni jako v předchozím roce. Firma si slibuje, že růst poptávky v Rusku a Číně vymaže vliv jejího oslabení na ostatních trzích.

10/6 Morgan Stanley snížil doporučení pro akci ProSiebenSat.1 Media AG na ''equal weight'' z ''overweight'' a jejich cílovou cenu o 52 % na 12 EUR.

11/6 Společnost Deutsche Bank AG možná prodá kancelářské budovy v New Yorku společnostem Shorenstein Properties LLC a Paramount Group Inc. Podle odhadů analytiků by Shorenstein měl zaplatit za Park Avenue Tower a 850 Third Avenue okolo 950 milionů USD, zatímco Paramount koupí 1301 Sixth Avenue za 1,5 miliardy USD.

11/6 Společnost E.ON AG možná získá aktiva španělské energetické společnosti Endesa SA během několika týdnů. Společnost doufá, že by se transakce mohla dokončit do konce června. V tomto roce by měl firmě vzrůst zisk EBIT o 5 až 10 %.

11/6 Společnost Deutsche Lufthansa AG plánuje zvýšit příplatky na palivo pro evropské a mezikontinentální lety v příštím týdnu kvůli rostoucím cenám ropy a kerosinu. Poplatek za dlouhé lety bude zvýšen o 10 až 92 EUR za let s platností od 16. června. Poplatek za evropské lety bude zvýšen o 3 až 24 EUR.

12/6 Commerzbank AG, druhá největší banka v Německu, a Dresdner Bank AG, která patří do skupiny Allianz, provádějí vzájemnou revizi účetnictví. Obě firmy se tak připravují na možné rozhovory o spojení. Spojený podnik by dle spekulací měl následně usilovat o převzetí Deustche Postbank.

13/6 Společnost Balda AG oznámila, že vede jednání s bankami a investory, od kterých firma má úvěry, aby firma zamezila odstoupení věřitelů od úvěrů pro firmu. Banky by mohly za určitých podmínek i prodloužit splatnost úvěrů firmy, oznámila firma.

13/6 Akcie Siemens AG byla ze strany Goldman Sachs zařazena na "conviction buy list".

Očekávané události
  • 17/6 Index ZEW
  • 20/6 Průmyslové ceny

Maďarsko

Maďarské akcie v tomto týdnu úspěšně kopírovaly vývoj na hlavních světových akciových trzích. V první polovině převažovala negativní nálada a akcie nadále ztrácely. V závěru přišla díky zlepšenému sentimentu růstová korekce, do celkově kladných hodnot se však hlavní index BUX dostat nedokázal (-0,8 %). Největší ztrátu si připsaly akcie Synergonu (-10 %). Díky spekulacím o úpisu nových akcií ztrácel kurz Phylaxia Pharma (-5 %). Částečné oživení ve finančním sektoru vytáhlo do kladných hodnot FHB Bank (+3,5 %) a OTP Bank (+1,6 %).

Vývoj indexu BUX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
BUX21 97821 810-0,8
Klíčové události minulého týdne
  • Spotřebitelské ceny se v květnu meziměsíčně zvýšily o 1,1 %. Meziročně se jedná o růst o 7 %. Oba údaje jsou vyšší než očekávání.
  • Průmyslová produkce dle konečných údajů v dubnu vzrostla meziměsíčně o 1,4 %. Meziročně je aktivita v průmyslu vyšší o 6,5 %.
Vývoj titulů na maďarském trhu

9/6 Phylaxia Pharma, výrobce léků pro zvířata, dle maďarského tisku plánuje upsat nové akcie díky akvizičním plánům. Společnost se snaží proniknout do mediálního a energetického průmyslu.

10/6 Allami Nyomda dle CEO Gabora Zsamboki v letošním roce určitě uskuteční nějakou akvizici. Společnost by transakci financovala pomocí bankovních úvěrů. Vedení neustále hledá vhodný cíl a prověřilo si již nejméně 10 vhodných kandidátů. Všechny společnosti působí ve východní Evropě v oblasti tiskárenství.

12/6 Credit Suisse zvýšila cílovou cenu pro MOL na 32 451 HUF. V minulých dnech maďarský tisk reportoval o zájmu MOLu investovat až 100 milionů EUR na výstavbu nových skladovacích prostor, které by měly ušetřit až 50 % transportních nákladů na tamním trhu.

 

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

10. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Velký páteční sešup, přestože se firmám daří

Pražská burza zahájila červnové obchodování v červených číslech. Index PX klesl na 1 632,60 bodu, což znamená pokles o 3,11 %. Zařadil se tak po bok ostatních světových indexů, které... celý článek

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

27. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zamířila dolů, Amerika padla

Pražská burza zkorigovala část zisků z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,75 % na závěrečných 1671,30 bodu. Největší propad zaznamenal trh ve středu, když se na trhu projevil zhoršený... celý článek

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

20. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha konečně tam, kde byla v lednu

Pražská burza pokračovala v umazávání svých letošních ztrát. Index PX se dostal nad hranici 1700 bodů, nad kterou zavíral naposledy 8. 1. 2008. Ve všech seancích index pražské burzy... celý článek

Akcie: Praha zažila posváteční propad

13. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha zažila posváteční propad

Pražská burza částečně zkorigovala svůj silný růst z minulého týdne. Index PX oslabil o 1,39 %. Páteční růstová rallye po dni volna z minulého týdne se nezopakovala, tentokrát po svátku... celý článek

Akcie: Májový pátek přinesl týden roku

6. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Májový pátek přinesl týden roku

První květnový pátek přinesl na pražskou burzu svěží vánek. Završil totiž nejúspěšnější týden letošního roku. Velmi slušně posílil Index PX a řada akcií firem zveřejňujících hospodářské... celý článek

Partners Financial Services