Opce: Růst nebo pokles, s opcemi se dá vydělat na obojím

Josef Košťál | rubrika: Jak na to | 9. 5. 2008 | 2 komentáře
Opce: Růst nebo pokles, s opcemi se dá vydělat na obojím
Obchodník nemusí zůstat jen u nákupu jednoho typu opce. Může zároveň koupit call i put opce a spoléhat na to, že cena podkladového aktiva výrazně vzroste, nebo klesne. V takovém případě slušně vydělá.

Jedna ze základních opčních strategií je strategie straddle. Je tvořená nákupem call a put opce na stejném striku a se stejným měsícem expirace. Protože opce jsou kupované, strategie se správně jmenuje long straddle. Většinou se vybírá strike, který je at-the-money. Protože opce kupujeme, za obě koupené opce zaplatíme, cash flow je tedy záporné. Pozice se dostane do zisku, když se podkladové aktivum pohne ve větším rozsahu, ať už nahoru, nebo dolů.

Grafická analýza pozice

Tato strategie se používá pro případ, kdy očekáváme výrazný pohyb, ale nevíme kterým směrem, což je například při vyhlašování hospodářských výsledků firem. Vybereme si akcie, u kterých dochází po vyhlášení výsledků k velkému pohybu jedním směrem. Vhodnými kandidáty pro tuto strategii při vyhlašování výsledků jsou například Google, Apple, Research In Motion.

Použití této strategie si ukážeme na následujícím příkladu. Společnost Google vyhlašuje hospodářské výsledky 17. 4. 2008 po uzavření trhů.

Denní graf akcie Google

Z historie víme, že vždy po vyhlášení výsledků nastane výrazný pohyb akcie, proto volíme strategii straddle, která přinese ziskprávě po větších pohybech podkladového aktiva. Protože je vyhlašování až po uzavření trhů, vstoupíme do pozice 17. 4. dopoledne.

Nákup jednoho kontraktu se strikem 460 USD v této strategii stojí 4 796 USD. Měsíc expirace jsme vybrali květen. Do dubnové expirace zbývají dva dny. Pokud vybereme duben a nedojde k výraznému pohybu, můžeme utrpět velkou ztrátu. Připomínáme, že to, co zaplatíme je i naše maximální možná ztráta.

Akcie Google po vyhlášení výsledků

Společnost Google vyhlásila velmi dobré výsledky a akcie otevřela následující den o 17 % výše než uzavřela předchozí den.

Náš plán byl hned uzavřít tu stranu kontraktu, která prodělává, což je v tomto případě koupená put opce. Vzhledem k tomu, že akcie otevřela výrazně výše než předchozí den, uzavřeme i call opci a vezmeme si zisk.

Slušný zisk za jeden den

Zisk z této strategie je 60 % investované částky. Připomínáme, že obchod jsme drželi jen jeden den.

Z názorného příkladu je zřejmé, pro jaké případy je strategie vhodná. Ovšem stejně rychle jako do zisku, je možné se dostat i do ztráty. Pokud vybereme dostatečné množství vhodných akcií (10-15), kde dochází pravidelně k velkým pohybům po vyhlašování výsledků, dojdeme po zobchodování této strategie k zajímavému výsledku.

Autor pracuje ve společnosti Czechwealth

V dnešním díle jsme si ukázali použití strategie long Straddle. V následujícím článku si ukážeme další použití kombinace opcí a to ve strategii vertikální spread.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Opce: Vypsání put opce aneb sázka na stagnaci či růst

2. 5. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Opce: Vypsání put opce aneb sázka na stagnaci či růst

Minule jsme vysvětlili, jak se provádí vypisování call opce a jaká kriteria bychom při tomto způsobu obchodování měli sledovat. Dnes se zaměříme na vypisování put opcí. Pro názornost... celý článek

Opce: Co znamená vypsat call opci

25. 4. 2008 | Josef Košťál | 1 komentář

Opce: Co znamená vypsat call opci

Minule jsme si vyzkoušeli, jak se provádí nákup call opce a jaká kritéria bychom měli sledovat. V tomto článku popíšeme, jak se obchoduje vypisování call opcí. Pro názornost opět ukážeme... celý článek

Opce: Jak se tvoří jejich cena

18. 4. 2008 | Josef Košťál | 2 komentáře

Opce: Jak se tvoří jejich cena

Pokud investor neví, jak se tvoří cena opcí, může být nakonec velmi překvapen. Může se totiž stát, že i když cena podkladového aktiva roste, držitel opce i při spekulaci na tento růst... celý článek

Opce: Jak na nákup call opce

11. 4. 2008 | Josef Košťál | 3 komentáře

Opce: Jak na nákup call opce

Základní pojmy spojené s opcemi jsme už vysvětlili. Dnes se vrhneme na první obchod. Podívame se na tzv. long call obchod s podkladovými akciemi firmy Johnson&Johnson.

Opce: Skoro jako pojištění

28. 3. 2008 | Josef Košťál

Opce: Skoro jako pojištění

Opce jsou v řadě ohledů podobné pojištění. Jejich cenu ovlivňují podobná kritéria jako výši pojistného u pojištění auta nebo domu.

Partners Financial Services