Akcie: Amerika i Německo zase šlapou

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 22. 4. 2008 | 7 komentářů
Pražská burza v třetím dubnovém týdnu zaostávala za výkonností západoevropských burz a trhů v USA. Pozitivní sentiment nastartovaný lepšími hospodářskými výsledky významných amerických společností se ve střední a východní Evropě odrazil pouze částečně.
Akcie: Amerika i Německo zase šlapou

Index pražské burzy PX posílil během minulého týdne o 1,8 %. Trh kromě důležitých zpráv z domácího prostředí postrádal i podstatnější příliv finančních prostředků, které by růstu dodaly dynamiku. Z dané situace dokázala nejvíce vytěžit Erste Bank, která posílila o téměř 7 % a kurz se tak opět přiblížil k hranici 1 100 Kč. Přes 5 % si připsaly i akcie mediální skupiny CME. Kurzovým propadákem jsou akcie Philip Morris (-11 %), titul se však již v závěru týdne obchodoval bez nároku na dividendu a propad kurzu odpovídal zhruba očekávané výši. Oslabení je tedy pouze technického charakteru. Reálné ztráty přes 5 % dosáhly akcie Pegasu díky mělkému trhu a stoploss příkazům u psychologické hranice 500 Kč. Před pondělními výsledky zavřela Telefonica O2 s týdenní ztrátou 0,9 %, když na nabídkové straně neustále operoval stejný prodejce, který přes pozitivní sentiment nepustil kurz zpět k hranici 500 Kč.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 533,101 561,10+1,83
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslové ceny vzrostly meziměsíčně v březnu o 0,3 % po únorovém růstu o 0,1 %. V meziročním porovnání byly vyšší o 5,3 %.
  • Maloobchodní tržby v únoru zrychlily tempo růstu na 6,3 %. Průměrný odhad dle agentury Reuters dosahoval 4,5 %. Lednová hodnota růstu o 4,1 % byla revidována na 4 %.
Vývoj titulů na domácích trzích


AAA Auto
16/4 Vedení AAA Auto schválilo restrukturalizační plán, který má vést ke zlepšení ziskovosti skupiny. Součástí plánu je prodej dceřiných firem, které nesouvisí s prodejem ojetých aut a prodej některých nemovitostí. Podstatná část divize prodeje nových vozů tak bude nabídnuta k prodeji. Jedná s firmami General Automobil a HK Partner.

ČEZ
16/4 Plánované akvizice energetické skupiny ČEZ v Rumunskou jsou momentálně pozastaveny. Tamní vládní přestavitelé uvažují o vytvoření národního elektrárenského gigantu a průběh jednotlivých výběrových řízení je pozastaven. Jedná se jak o projekt retrofitu a dostavby uhelné elektrárny Galati, tak projektu na dostavbu jaderné elektrárny Cernavoda.

CME
17/4 Mediální společnost CME koupila dvě přední rozhlasové stanice v Rumunsku. Za akvizici zaplatila zhruba 20 milionů USD. Nákupem aktiv společnosti Radio Pro získala skupina přístup do stanic Pro FM a Info Pro.

Pegas Nonwovens
16/4 S platností od 8. 4. 2008 byl do funkce neexekutivního ředitele a člena představenstva jmenován Marek Modecki. Modecki byl navržen největším akcionářem Templeton Asset Management.

Telefonica O2 ČR
15/4 Telefonica se rozhodla zaplatit společnosti T-Mobile 2 miliardy Kč v souvislosti s propojovacími poplatky za rok 2001. Soudní spor o tuto částku nebyl zatím ukončen, Telefonica si však tímto krokem chce zajistit ukončení exekuce a uvolnění podmínek pro strategické rozhodování. Vedení předpokládá, že po dořešení sporu se celá částka nebo její podstatná část do společnosti vrátí. Společnost již v minulosti vytvořila na tuto platbu opravnou položku.
18/4 Představenstvo společnosti schválilo návrh dividendy pro valnou hromadu. Návrh obsahuje předpokládanou výši 50 Kč s rozhodným datem 17. 9. 2008 a datem výplaty 8. 10. 2008.

Zentiva
15/4 Farmaceutická firma hodlá po vypršení patentové ochrany na preparát Viagra nabízet generikum tohoto preparátu. Vyvíjený přípravek již prošel bioekvivalenční zkouškou a připravují se podklady pro registraci. Zentiva chystá vstup s výrobkem na všechny svoje trhy, právní ochrana preparátu od firmy Pfizer končí v ČR v roce 2011.

Očekávané události
  • 21/4 Výsledky Telefonica O2

Spojené státy

Výsledková sezóna v USA se rozjela plným proudem a udala v tomto týdnu jednoznačný směr. Index Dow Jones posílil o 4,3 %, technologický Nasdaq přidal 4,9 %. Po pondělním lehkém poklesu následovaly čtyři růstové seance. Po pomalejším rozjezdu v úvodu března tento týden reporty hospodářských výsledků vyzněly jednoznačně pozitivně. U nadnárodních koncernů se pozitivně projevila silná poptávka mimo americký region, pomáhala i slabá hodnota dolaru. Obecně se ve výsledcích tak výrazně neprojevilo ani zpomalení ekonomiky USA. Příkladem je např. Intel, IBM nebo Google, kteří ve svých výsledcích prezentovali dobrá čísla i z domácího trhu. Z oznámených výsledků nejvíce profitoval Caterpillar, jehož akcie za týden posílily o více jak 13 %. Po reportech velkých bank se dařilo i finančnímu sektoru. Černý petr zůstal v tomto týdnu defenzivním titulům: Coca-Cola (-0,3 %), Merck (-3,2 %), Procter&Gamble (-4 %).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DJ12 32512 849+4,3
Nasdaq2 2902 403+4,9
S&P 5001 3331 390+4,3
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby v březnu neočekávaně rostly. Celkově vzrostly o 0,2 %, když ekonomové očekávali pokles o 0,1 %. Vyjma tržeb z automobilového průmyslu byly maloobchodní tržby vyšší o 0,1 %.
  • Spotřebitelské ceny v březnu vzrostly o 0,3 %, po vyloučení volatilních cen potravin a energií došlo k růstu o 0,2 %. Meziročně je core index vyšší o 2,4 %.
  • Průmyslová produkce v březnu nečekaně posílila o 0,3 % po únorovém revidovaném poklesu o 0,7 %.
Vývoj titulů na amerických trzích


14/4 Čtvrtá největší americká banka, Wachovia Corp., vykázala v prvním čtvrtletí překvapivě ztrátu, která byla způsobena investicemi spojenými s rizikovými hypotékami. Ztráta dosáhla 393 milionů USD/ 20c na akcii oproti zisku 2,3 miliardy USD/ 1,20 USD ve stejném období minulého roku. Jedná se o první ztrátu, kterou společnost vykázala od roku 2001. Analytici v průměru očekávali zisk 41c na akcii.

15/4 Jen jeden rok po vymanění se z bankrotu, společnost Delta Air Lines Inc. kupuje Northwest Airlines Corp. za 3,63 miliardy USD, transakce proběhne v akciích a vznikne tak největší přepravce na světě. Aerolinky si ponechají jméno Delta.

15/4 Největší výrobce zdravotních produktů na světě, Johnson & Johnson, oznámil, že v prvním čtvrtletí dosáhl zisku 3,6 miliardy USD/ 1,26 USD na akcii oproti 2,57 miliardy USD/ 88c ve stejném období minulého roku. Výsledky překonaly odhady analytiků. Tržby se zvýšily na 16,2 miliardy z 15 miliard USD. Firma těžila zejména z tržeb z volně prodejných léků, které získala akvizicí od společnosti Pfizer za 16,6 miliardy USD z roku 2006.

16/4 Intel Corp ohlásil 12% pokles zisku za první čtvrtletí kvůli velkým restrukturalizačním poplatkům. Kvartální zisk společnosti klesl na 1,44 miliardy USD/ 25c na akcii z loňských 1,64 miliardy USD/ 28c na akcii. Příjmy vzrostly z 8,85 na 9,7 miliardy USD. Analytici odhadovali zisk 28c a příjmy 9,65 miliardy USD. Výše příjmů byla ovlivněna silnými tržbami ve všech regionech bez známek oslabení v Evropě nebo USA.

16/4 Třetí největší americká banka, JPMorgan Chase, oznámila, že zisk za první čtvrtletí klesl o 50 % kvůli odpisům a rezervám spojeným s kolapsem hypotéčního trhu a neschopností spotřebitelů splácet úvěry. Čistý zisk klesl na 2,37 miliardy USD/ 68c na akcii z loňských 4,79 miliardy USD/ 1,34 USD.

17/4 IBM ohlásil dobré výsledky a projekci zisku pro rok 2008, který bude vyšší než původní odhady i přes slábnoucí americkou ekonomiku. Celoroční zisk dosáhne minimálně 8,5 USD na akcii, více tedy než původní predikce 8,25 USD na akcii. Tržby v USA stouply o 6 % za první čtvrtletí, což je třikrát více než za stejné období o rok dříve. Čistý zisk za 1. čtvrtletí poskočil o 26 % na 2,32 miliardy USD z předchozích 1,84 miliardy USD. Tržby vzrostly o 11 % na 24,5 miliardy USD a překonaly projekci 23,6 miliardy USD.

18/4 Citigroup Inc., největší banka v USA, utrpěla v prvním čtvrtletí tohoto fiskálního roku ztrátu 5,11 miliardy USD (1,02 USD na akcii). Ztráta je o 360 milionů USD vyšší, než odhadovali analytici. Ve stejném období loňského roku banka hospodařila se ziskem 5,01 milionů USD. Tržby se propadly o 48 % na 13,2 miliardy USD a o 2,1 miliardy USD překonaly očekávání trhu.

18/4 Čistý zisk Caterpillar Inc. vzrostl v prvním čtvrtletí letošního fiskálního roku ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 13 % na 922 miliard USD (1,45 USD na akcii) a o 12 centů na akcii překonal očekávání analytiků. Tržby rostly o 18 % na 11,8 miliardy USD, tedy o 1,2 miliardy USD více než odhadoval trh. Za lepšími výsledky stojí zejména silná poptávka ve východní Asii, Indii a východní Evropě.

Očekávané události
  • 24/4 Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby

Německo

Německé akcie dokázaly umazat propad z minulého týdne a získat ještě něco navíc. Index DAX posílil o 3,6 %. Nejsilnější růst trh zaznamenal v pátek, když hlavní index přidal přes 2,4 %. Impuls pro pozitivní vývoj přicházel díky dobrým hospodářským výsledkům firem v USA. V pozitivní atmosféře zůstaly v týdenní statistice pouze čtyři tituly z DAX30 v červených číslech. Nejvíce se naopak dařilo akciím Hypo Real Estate (+30 %). Trh pozitivně přijal záměr společnosti nevydávat nové akcie pro získání dodatečného kapitálu. Volatilní obchodování pokračovalo na Commerzbank, když v tomto týdnu akcie zpevnily o téměř 13 %. Přes 10 % posílily akcie Infineonu, když trh očekává pozitivní výsledky, které budou zveřejněny ve středu 23. 4. 2008. Dvouciferný zisk si připsaly rovněž akcie Continental.

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 6036 843+3,6
Klíčové události minulého týdne
  • Index očekávání investorů ZEW v dubnu nečekaně poklesl na -40,7 bodů z předchozí revidované hodnoty -32 bodů.
  • Meziroční inflace celé eurozóny v březnu byla dle konečných údajů revidována na 3,6 % z původních 3,5 %. Cílem ECB je udržet inflaci pod 2 %. V Německu konečné údaje změnu nepřinesly a byl potvrzen meziroční růst o 3,1 % a meziměsíční posílení o 0,5 %. Meziroční inflace harmonizovaná dle metodiky EU je vyšší o 0,2 % a dosáhla růstu o 3,3 %.
  • Index výrobních cen v březnu meziročně zrychlil o 4,2 %. Analytici počítali s růstem pouze o 4 %. Březnová hodnota je nejvyšší od prosince 2006, kdy index rostl o 4,4 %. Meziměsíčně PPI přidal 0,7 %.
Vývoj titulů na německém trhu


14/4 Největší inženýrská společnost v Evropě, Siemens AG, získala zakázku v hodnotě 1,3 miliardy USD od Welsh Power na výstavbu elektrárny s kapacitou 850 MW. Elektrárna by měla být dokončena v roce 2010 a Siemens kromě výstavby bude zajišťovat i podružné služby.

14/4 Výrobce pracích prášků Henkel KGaA ponechal svoji projekci růstu zisku a tržeb pro letošní rok beze změn. Tržby by měly vzrůst mezi 3-4 % a zisk na akcii by měl růst rychlejším tempem než doposud. Henkel to však blíže nespecifikoval.

14/4 Březnové tržby největší evropské automobilky Volkswagen AG vzrostly o 2 % díky růstu poptávky v Číně a Brazílii. Prodeje v březnu stouply na 619 893 prodaných aut, za první čtvrtletí se zvýšily o 7 % na 1,57 milionů prodaných vozidel. Podle Martina Winterkorna, CEO společnosti, byly tržby posíleny uvedením nového modelu Tiguan a nové verze Audi A4. Podle společnosti je automobilka na nejlepší cestě dosáhnout tento rok rekordních čísel ohledně prodaných aut.

17/4 Společnost SAP AG byla snížena na "neutral" z "overweight" brokerem JP Morgan, který i zároveň snížil cílovou cenu na 37 EUR z předchozích 52 EUR. Ačkoli pro první čtvrtletí očekává, že SAP splní odhady, v dalším období již budou citelnější náznaky makroekonomických obav, které by mohly stát za snížením výdajů na technologie. Důvodem také je apreciace eura vůči USD.

17/4 Společnost Nokia vykázala za první čtvrtletí nárůst zisku o 25 % na 1,22 miliardy EUR (0,32 EUR na akcii) z předchozích 979 milionů EUR za stejné období o rok dříve. Zisk nezahrnující jednorázové položky činil 0,38 EUR na akcii. Tržní konsensus činil 0,37 EUR na akcii. Tržby vzrostly o 28 % na 12,7 miliardy EUR, což je v souladu s odhady. Finská firma dodala 115,5 milionů telefonů v tomto čtvrtletí, o 27 % více než o rok dříve a její tržní podíl dosáhl 39 %.

Očekávané události
  • 24/4 Index IFO

Maďarsko

Vývoj ve střední a východní Evropě v tomto týdnu zaostával za celosvětovým optimismem. Maďarský index BUX zakončil týden se zápornou nulou. Špatná výkonnost regionu může souviset s reportem JP Morgan, který snížil hodnocení této oblasti. Přes nulovou výkonnost indexu byly vidět i zajímavé růsty. Pannergy po kapitálovém vstupu německého fondu přidal přes 6 %, pozitivně na informace o akcionářské struktuře reagovaly i akcie Raba (4,4 %). Výkonnost indexu snižovaly hlavně akcie Econet.hu (-3,95 %), Allami (-2,6 %) a s velkou váhou v indexu Mol (-1,5 %).

Vývoj indexu BUX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
BUX22 12722 130-0,02
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová produkce v únoru dle konečných údajů vzrostla meziročně o 9,8 %. V meziměsíčním srovnání je vyšší o 2,3 %. Oba údaje potvrdily předchozí odhady.
Vývoj titulů na maďarském trhu


17/4 Magyar Telekom plánuje přejmenovat svoji makedonskou divizi na Makedonski Telekom z původního Maktel. Přeměna by měla být hotova do měsíce.

18/4 Na valné hromadě společnosti Raba by největší akcionáři měli vystupovat společně. Estonská investiční banka AS Trigon Capitals se spojila se skupinou maďarských investorů a společně dají dohromady podíl na hlasovacích právech ve výši 19,1 %.

18/4 Universal Investment Gesellschaft mbHs Berenberg Balkan Baltikum, investiční fond registrovaný v Německu, získal 1,45 milionu akcií společnosti Pannergy (dřívější Pannonplast). Jedná se o podíl ve výši 6,9 %. Tržní hodnota podílu je vyšší než 2 miliard HUF.

18/4 Ukrajinská divize OTB Bank obdrží od Evropské banky pro obnovu a rozvoj půjčku ve výši 65 milionů USD. Půjčka je určená na další rozvoj v zemi a zvýšení nabídky půjček pro malé a střední podniky.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 4. 2008 12:44, Jirka

A nejste už s tím vyptáváním na netu otravný? Skoro na všech českých finančních serverech visí tadyta Vaše otázka a pokaždé pod jiným jménem. Co kdyby jste si našel finančního poradce a nám dal pokoj. Stejně Vám tady nikdo nic neřekne protože Vás nezná a nezná Váš rizikový profil a preference. Pokud jste získal opravdu větší částku doporučuji se obrátit na : http://www.finez.cz/kontakt/

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Nejdřív nahoru, pak prudce dolů

15. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Akcie: Nejdřív nahoru, pak prudce dolů

Úvod týdne na pražské burze příliš nevybočil z kolejí poklidného obchodování. Závěr týdne byl o trochu živější, když investoři vstřebávali několik negativních informaci a index PX oslaboval.... celý článek

Akcie: Středoevropské burzy pokulhávaly za Západní Evropou a USA

8. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Středoevropské burzy pokulhávaly za Západní Evropou a USA

Pražská burza zažila další poklidný týden charakteristický nízkou likviditou i volatilitou. Index PX v podstatě stagnoval a zaostal za výkonností zahraničních trhů. Těm pomohl hlavně... celý článek

Akcie: Houpačku převážila americká centrální banka

26. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Houpačku převážila americká centrální banka

Úvod minulého týdne na pražské burze se nenesl zrovna v růžovém duchu a kvůli událostem v USA index PX výrazně oslabil. Nejhůře na to doplatily hlavně finanční akcie jako Erste Bank,... celý článek

Akcie: Jen krátká úleva v tragické době

18. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Jen krátká úleva v tragické době

Pražská burza částečně umazala propad z minulého týdne. Inde PX posílil o 2,6%. Největší nárůst zaznamenaly akcie v úterý, když investoři pozitivně reagovali na další záchranný krok... celý článek

Akcie: Rudý pražský týden

11. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Rudý pražský týden

Pražská burza prošla výrazným propadem, když index PX ztratil 6,26 %. Akcie oslabovaly ve čtyřech seancích, jedinou růstovou výjimkou byl středeční růst. Všechny tituly ze segmentu... celý článek

Partners Financial Services