Fondy: Další týden s červenou nulou

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 21. 4. 2008 | 2 komentáře
Fondy: Další týden s červenou nulou
Pomalu si už zvykáme na to, že peníze z fondů spíš odtékají, než aby přibývaly. Přesto jedna z těch lepších zpráv zní, že od začátku roku odliv postihl jen dluhopisové a smíšené fondy. Ostatní kategorie mají kladnou bilanci.

Fondy peněžního trhu se tentokrát vyrovnaly pokračujícímu odlivu z dluhopisových fondů, ale stále je zde znát jakési hlubinné proudy od jedněch k druhým. Může se to zdát legrační, honit se za desetinkami procenta při 7% inflaci, ale jiné vysvětlení po ruce nemáme. Proč by jinak 400 milionů korun měnilo hnízdečko. Obliba KBC Multi Cashzatím neklesá. Ale pozor, sledování výnosu do splatnosti u nás není obvyklé a není to ani tak snadné. Tak třeba otloukánek posledních měsíců ISČS Sporoinvestza pouhý týden zlepšil výnos o 0,23 % a už ty ostatní pěkně dohání.

U dluhopisových fondů je situace mnohem horší a vidět například roční ztrátu 9,7 % by vyděsilo i drsňáka. Na visuté hrazdě se pohybují také smíšené fondy – těm dynamickým nohy kloužou po akciových lupancích, ty konzervativní zase k zemi posílá ona dluhopisová přitažlivost. Přesto 60milionový odliv z nich není nijak dramatický: i zde se zřejmě osvědčuje trpělivost investorů, kterou evidentně kladou výš než realizovanou ztrátu.

Akciové fondy se také dostaly pod 60milionové odkupy, ale to jen proto, že si někdo vyzvedl 145 milionů z ČPI globálních značek. To nemůže být samo sebou, šlo téměř jistě o některého velkého investora. Ten byl vlastně žábou na prameni celé týdenní statistiky – kdyby počkal, zářil by týden kladnou sumou 125 milionů. Akciové fondy se přesto stále krčí v koutě a jednociferné nákupy značí přetrvávající nejistotu i nechuť k „nástupu do pozic“.

Opět tak dostaly nakládačku od zajištěných fondů, které sice také nepředvádějí žádné velké výkony, ale tentokrát jim k vítězství stačilo 100 milionů korun.

Na globálních akciových trzích kulminuje volatilita a snad jen nějaký šaman může vidět trend. Nicméně zejména role zpráv o hospodářských výsledcích určitý krátkodobý trend naznačuje, protože se zdá, že ztráty z hypoteční krize nepřesáhnou půl bilionu dolarů (alespoň podle OECD). Trhy reagují sice i na horší zprávy, jako např. na horší než očekávané výsledky banky Wachovia, ale report JP Morgan již tak nezapůsobil. Navíc se drží komodity a pozitivně občas překvapí technologie, jako třeba Intel, Apple a Google. Symptom zlepšujícího se sentimentu dokázala v pátek i největší americká banka Citigroup, když sice vykázala vyšší ztrátu, než se očekávalo, ale trhy to přijaly pozitivně.

Americké indexy tak za týden poskočily o 4,5 % a jejich poklesy od začátku roku se dostaly na „přijatelnější“ hodnoty: Nasdaq-9,4 %, DJ Industrial Average-3,1 % a S&P 500-5,3 %.

To pražský PX je na tom stále ještě hůř: za týden přidala jen 1,8 % a od začátku roku stále ztrácí 14 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak řešit „riziko“ dlouhého věku

15. 4. 2008 | Roman Stuchlík | 3 komentáře

Jak řešit „riziko“ dlouhého věku

Řízení finančního majetku v době, kdy si člověk chce vybírat naspořené peníze na stáří, se stalo vyhledávanou službou. Variabilní doživotní anuity byly dlouho zatracovány pro vysokou... celý článek

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

25. 3. 2008 | Petr Čermák | 3 komentáře

Češi kupují raději jistotu i za cenu nižšího výnosu

V roce 2007 se majetek ve fondech zvětšil o více jak 16 procent. Touha Čechů neztratit vložené peníze a reklama zajistily největší růst fondům fondů a zajištěným. Ačkoli nálada na trzích... celý článek

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Tři investiční chyby, kterým je radno se vyhnout

Historie je plná příkladů, kdy se investoři chovali iracionálně. Ať už šlo o holandské tulipánové šílenství v sedmnáctém století, internetovou mánii z konce devadesátých let minulého... celý článek

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

12. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

Výnosnost investice do podílového fondu nesnižují pouze zaplacené vstupní a manažerské poplatky. Důležité je i to, jak vysoké má fond náklady. Ty mohou celkovou výkonnost fondu výrazně... celý článek

Partners Financial Services