Uhlí vstoupí na burzu rekordním krokem

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 14. 4. 2008 | 2 komentáře
Uhlí vstoupí na burzu rekordním krokem
Do konce června by se měla v Praze, Londýně a Varšavě uskutečnit emise akcií společnosti New World Resources, vlastníka OKD. Hodnota emise může dosáhnout až 35 miliard korun, čímž by se stala největší v české historii. Budoucnost tohoto sektoru vypadá příznivě.

Již dlouho se mluví o tom, že společnost New World Resources (NWR) začne v Praze veřejně obchodovat své akcie. Kolísání na trzích emisi zpozdilo. „Vývoj na finačních trzích se uklidnil. Zejména dnes už je patrné, že sektor přírodních zdrojů nebyl turbulencí příliš zasažen a my jej považujeme za velmi zdravý,“ oznámil hrdě Zdeněk Bakala, předseda představenstva New World Resources.

NWR chystá ještě v tomto čtvrtletí vstup na burzy v Londýně, Praze a Varšavě. „Výsledkem tohoto procesu bude, že 25 až 33 procent společnosti NWR bude veřejně obchodovatelných,“ uvedl finanční ředitel společnosti Martin Jelínek. Z tohoto podílu budou jen menší část tvořit nové akcie. V Česku budou emisi zajišťovat Česká spořitelna, Patria Finance a Wood & Company. Část akcií budou moci nakoupit i drobní investoři. „Mělo by být možné je koupit u většiny významnějších obchodníků s cennými papíry,“ myslí si Petr Hlinomaz z BH Securities.

Majetek New World Resources

NWR se zaměřuje na tři hlavní odvětví. Těžba uhlí v České republice, v Polsku a výroba koksu.

V ČR těží prostřednictvím OKD, největší těžební společnosti v ČR, kterou vlastní. OKD těží v současné době v pěti dolech (Darkov, ČSA, Lazy, Paskov, ČSM) v hornoslezské uhelné pánvi.

Polská aktiva má na starosti společnost Karbonia. Bude mít na starosti i projekty ohledně dolů Morcinek a Debiensko.

OKD je stoprocentní dceřiná společnost NWR. Díky této společnosti, která zahrnuje dvě koksovny (část uhlí je do nich kupována i mimo NWR), je druhým největším producentem kokus v ČR po ocelárnách Mittal Steel.

Podle předběžného odhadu Petr Nováka ze společnosti Atlantik FTby umístěním akcií na burzu mohlo přitéct firmě až 35 miliard korun. Peníze z emise chce NWR použít na další expanzi. „Polská vláda má jednoznačné plány zprivatizovat uhelný průmysl,“ prohlásil Bakala po čtvrtečním jednání s polským ministrem hospodářství. NWR má o polské uhlí zájem. Zásoby společnosti k 1. lednu 2008 činí 419 milionů tun koksovatelného a elektrárenského uhlí.

NWR nyní zvažuje další projekty na rozvoj těžby v Polsku. Nákup dolu Debiensko by mohl přidat zásobu dalších 190 milionu tun uhlí, stejně tak se uvažuje o těžbě uhlí v dole Morcinek. „Dlouhodobí investoři by se mohli obávat menších zásob černého uhlí OKD v Česku,“ myslí si Petr Novák, „Dá se očekávat, že se NWR dohodne na těžbě v Polsku, což omezí zmiňované riziko krátké doby životnosti OKD. Předmětem našeho zájmu je také Ukrajina, kde monitorujeme privatizační příležitosti,“ tvrdí Bakala. Při současném tempu těžby by NWR mohla těžit dalších zhruba třicet let. Objem těžby bude ale pravděpodobně vzrůstat vzhledem k očekávanému útlumu těžby v Německu.

Anketa

Koupili byste si akcie NWR?

V roce 2007 zaznamenala NWR růst provozního zisku EBITDA (zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace) o 24 procent na 351 milionů eur. Toho dosáhla díky růstu cen koksu o stejné procento a koksárenského uhlí o polovinu. „Cena uhlí na světových trzích roste kvůli mohutným investicím do výroby elektřiny z uhlí, rozmachu ocelářství a metalurgie,“ vysvětluje Novák. I v tomto odvětví se projevuje ekonomický nástup Indie a Číny.

NWR láká i na dividendovou politiku. „Budeme vyplácet 50 procent čistého konsolidovaného zisku. Tuto politiku dodržujeme, takže se to bude týkat již roku 2008,“ uvádí finanční ředitel NWR Jelínek. „V procesu emise je dividenda užitečný nástroj k podpoře akcií,“ míní Petr Hlinomaz, ale dodává, že je ještě brzo hodnotit případný dividendový výnos například ve vazbě na upisovací cenu.

NWR tedy po období váhání vstupuje na akciový trh, možná paradoxně jí může tato situace i pomoci. „Díky zájmu o komodity, těžební a energetický sektor, který vzrůstal právě v období krize, může hypotéční a úvěrová krize titulu naopak přispět k úspěchu v emisi,“ míní Hlinomaz.

Uvítali byste větší počet akcií na pražské burze? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

akcie, dividenda, důl, emise, IPO, koks, NWR, uhlí

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Opce: Jak na nákup call opce

11. 4. 2008 | Josef Košťál | 3 komentáře

Opce: Jak na nákup call opce

Základní pojmy spojené s opcemi jsme už vysvětlili. Dnes se vrhneme na první obchod. Podívame se na tzv. long call obchod s podkladovými akciemi firmy Johnson&Johnson.

Jak investovat aneb anatomie burzovních lží

8. 4. 2008 | Lucie Tóthová | 5 komentářů

Jak investovat aneb anatomie burzovních lží

„Ačkoliv na vás lupiči a „pohádkoví dědečci“ finančního průmyslu číhají za každým rohem, existuje stále množství férových a dostupných možností, jak unikat burzovním lžím“, píše Martin... celý článek

Akcie: Středoevropské burzy pokulhávaly za Západní Evropou a USA

8. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Středoevropské burzy pokulhávaly za Západní Evropou a USA

Pražská burza zažila další poklidný týden charakteristický nízkou likviditou i volatilitou. Index PX v podstatě stagnoval a zaostal za výkonností zahraničních trhů. Těm pomohl hlavně... celý článek

Opce: Kdo může koupit a kdo musí prodat

4. 4. 2008 | Josef Košťál | 4 komentáře

Opce: Kdo může koupit a kdo musí prodat

Obchodovat na burze a nemít zadní vrátka, která by obchodníka ochránila před výraznou ztrátou, může být ošemetné. Přitom existuje nástroj, který obchodníkovi může pomoci vydělávat.... celý článek

Patria začala lákat drobné a střední investory

27. 3. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Patria začala lákat drobné a střední investory

Začátkem března vstoupila do boje o menší investory společnost Patria. Nabízí systém miniSPAD, ve kterém je možné nakoupit akcie firem obchodovaných na pražské burze, a to v objemu... celý článek

Partners Financial Services