Akcie: Středoevropské burzy pokulhávaly za Západní Evropou a USA

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 8. 4. 2008
Pražská burza zažila další poklidný týden charakteristický nízkou likviditou i volatilitou. Index PX v podstatě stagnoval a zaostal za výkonností zahraničních trhů. Těm pomohl hlavně výrazný růst finančního sektoru, který se k nám však nepřenesl.
Akcie: Středoevropské burzy pokulhávaly za Západní Evropou a USA

Erste Bank v průběhu týdne sice překonala hranici 1 100 Kč, v týdenním porovnání ale stagnovala. Více se pozitivní sentiment projevil u Komerční banky, která přidala přes 3 %. Pozitivně působilo i zařazení bankovního domu mezi preferované tituly ze strany Merrill Lynch. Nejvíce se dařilo mediální skupině CME, která s růstem o téměř 8 % částečně korigovala své předchozí propady. Pozitivně mohla působit i spekulace o možném prodeji podílů v internetovém portálu Seznam.cz, o který by mohla mít skupina zájem. Nedařilo se naopak akciím Unipetrolu (-3,3 %), kde chybí kupci a stále převládá pesimismus z horších dosažených výsledků díky odstávkám, než optimismus nad budoucím hospodařením díky modernizaci a zefektivnění provozů. 

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX1 563,501 565,50+0,13
Klíčové události minulého týdne
  • Pražská burza od 1. 4. 2008 posunula harmonogram burzovního dne a tento týden se v úterý v prestižním segmentu SPAD obchodovalo již od 9:15 hodin.
Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
2/4 KBC/Patria začala hodnotit síť autobazarů AAA. Úvodní doporučení bylo stanoveno na stupni "držet". Fundamentální hodnotu vypočetli analytici na 21 Kč.

ČEZ
31/3 Raiffeisenbank snížila cílovou cenu pro energetickou firmu na 1 330 Kč z původních 1 400 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni "držet". Ke snížení ohodnocení přistoupili analytici RB díky tvrdšímu postoji EU vůči povolenkám na emise CO2.
3/4 ČEZ v druhé polovině roku a začátkem letošního roku provedl zajišťovací operace na devizovém trhu. ČEZ nakoupil českou měnu pravděpodobně za více jak 3 miliard EUR a zajistil si tím své EUR příjmy na několik let dopředu.

Komerční banka
4/1 Akcie předního domácího bankovního ústavu byly zařazeny na seznam preferovaných titulů ze strany americké investiční banky Merill Lynch.

Telefonica O2 ČR
2/4 Telekomunikační společnost udělala výměnu na postu finančního ředitele. Dosavadní ředitel Roman Rose odchází na post finančního ředitele O2 do Velké Británie a od května ho nahradí Jesus Pérez de Uriguen, který působil v Telefonica Centroamerica.

Unipetrol
31/3 Petrochemický holding provádí výměnu teplovýměnného aparátu bez přerušení výroby ethylenu. Firma původně plánovala odstavit výrobu z důvodu výměny na 14 dní. Produkce benzenu přerušena bude, ale pouze na několik dní. Výměna by měla být dokončena v polovině dubna.

Očekávané události
  • 8/4 Nezaměstnanost
  • 8/4 Spotřebitelské ceny

Spojené státy

Americké akcie zakončily nejhorší první kvartál za posledních 5,5 roku a velmi rázným způsobem vkročily do druhého. Index Dow Jones posílil o 3,2 %, technologický Nasdaq přidal téměř 5 %. Největší část zisků si indexy připsaly v úterý, když na trhu byly růstová rallye ve finančním sektoru, který v ten den posílil o více jak 7 %. Jednotlivé indexy v úterý získaly více jak 3 %. Přes další várku odpisů (UBS, Deutsche Bank) mezi investory začala převažovat myšlenka, že stav finanční krize se zlepšuje a nad odpisy převážila informace o úspěšném navýšení kapitálu ze strany Lehnam Brothers. V druhé polovině týdne se indexy obchodovaly bez výraznějších změn a vybírání vysokých zisků nepřišlo ani po pátečních horších datech o stavu trhu práce.  Kromě Coca Cola a Merck (-10 %, problém s lékem Vytorin) zakončily týden všechny komponenty DJ v kladných hodnotách.

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DJ12 21612 609+3,2
Nasdaq2 2612 371+4,9
S&P 5001 3151 370+4,1
Klíčové události minulého týdne
  • Průmyslová výroba v USA vykázala lepší výsledky, než se očekávalo, stojí za tím především rostoucí export. ISM manufacturing index vzrostl na 48,6 z únorových 48,3. Silná poptávka ze zámoří udržuje průmyslovou výrobu nad vodou, když investice a spotřebitelské výdaje v USA stagnují. Ekonomové očekávali pokles indexu na 47,5.
  • Březnový index nákupních manažerů ve službách v USA nečekaně vzrostl z únorových 49,3 na 49,6 bodů, zatímco ekonomové očekávali jeho pokles na 48,50 bodu.
  • Počet pracovních míst mimo zemědělství v USA v březnu poklesl o 80 000 zatímco ekonomové očekávali snížení jen o 50 000 míst. Nezaměstnanost v USA v březnu vzrostla na 5,1 % z únorových 4,8 % zatímco trh očekával 5,0 %.
Vývoj titulů na amerických trzích

31/3 Druhý největší výrobce komerčních letadel na světě, Boeing Co.  a společnost Textron Inc., vyrábějící menší letadla, obdrželi kontrakt v hodnotě 10,4 miliardy USD na výrobu 167 vojenských letadel V-22 Osprey do roku 2012.

31/3 Telekomunikační společnost AT&T získala kontrakt s Royal Dutch Shell v hodnotě až 1,6 miliardy USD na poskytování komunikačních služeb. Pro AT&T to znamená největší kontrakt se společností nesídlící v USA.

1/4 Dle spekulací médií si společnost Microsoft Corp. pevně stojí za svoji nabídkou za Yahoo a nebude už zvyšovat nabídku, která činí 44,6 miliard USD. Microsoft jednal už jednou s Yahoo a doufá, že firmu zaujme natolik, aby mohly firmy začít vážně jednat. Podle Microsoftu prezentace Yahoo neobsahuje žádné zdůvodnění, která by ospravedlňovala vyšší cenu. Horšící ekonomické podmínky naopak dělají cenu převzetí ještě více atraktivní.

2/4 Lehman Brothers Holdings Inc. zvýšil kapitál o 4 miliardy USD prodejem akcií. Úpis akcií by tak měl zmírnit obavy o nedostatku kapitálu banky, díky kterým titul odevzdal 42 % své hodnoty v tomto roce. Lehman zvýšil díky zvýšenému zájmu původně zamýšlený objem ze 3 miliard USD na konečných 4 miliard USD.

2/4 Největší výrobce těžké techniky na světě, Caterpillar Inc., oznámil zvýšení svých cen až o 5 % po celém světě. Společnost se tak chce vyrovnat s rostoucími náklady na ocel a další suroviny.

3/4 Micron Technology Inc. vykázal větší ztrátu za druhé čtvrtletí díky klesajícím cenám mikroprocesorů. Ztráta Micronu dosáhla 777 milionů USD / 1,01 USD na akcii v porovnání se ztrátou 52 milionů USD / 7c na akcii za stejné období o rok dříve. Příjmy klesly z 1,43 na 1,36 miliard USD. Výsledky zahrnují i nehotovostní náklady ve výši 463 milionů USD. Po úpravě byla ztráta 314 milionů USD / 41c na akcii, přičemž analytici očekávali ztrátu 36c na akcii při příjmech 1,43 miliard USD.

4/3 Společnost Honeywell International Inc. se dohodla na koupi Norcross Safety Products LLC, vyrábějící ochranné zařízení, za 1,2 miliardy USD. Koupí chce rozšířit svoji divizi Life Safety.

Očekávané události
  • 9/4 Velkoobchodní zásoby

Německo

Poměr růstových seancí ku klesajícím vyzněl pozitivně 3:2. Německý hlavní index DAX v průběhu týdne posílil o 3,1 %. Stejně tak jako na trzích v USA získal index největší část svých kladných bodů během silné úterní seance. DAX se tak v průběhu týdne dostal na nejvyšší hodnotu od začátku března. Díky pozitivnímu sentimentu ve finančním sektoru dokázala na svůj růst z minulého týdne navázat Commerzbank, která získala dalších 9,5 %. Přes zveřejnění dalších odpisů a varování ohledně podmínek na trhu dokázala posílit i Deutsche Bank (+3,7 %). Jeden z největších růstu však zaznamenaly akcie Infineonu (+12 %). Kurz pozitivně ovlivnilo vyjádření japonské Elpida, která chce zvýšit ceny prodávaných paměťových čipů. Nad 33 EUR se dokázal vrátit kurz SAPu (+5 %). Investory povzbudilo vyjádření vedení společnosti, které chce zvýšit ziskové marže.

Vývoj indexu DAX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
DAX6 5606 763+3,1
Klíčové události minulého týdne
  • Maloobchodní tržby v únoru meziměsíčně výrazně oslabily a to o 1,6 %. Růst o 1,6 % z minulého měsíce byl negativně revidován na 0,9 %. Meziročně tržby poklesly o 0,3 %, růst z minulého měsíce byl rovněž revidován na 0,3 % z předchozích 0,6 %.
  • Očištěná míra nezaměstnanosti klesla v březnu na 7,8 % z únorových 8 %. Počet nezaměstnaných Němců po očištění o sezónní faktory klesl o nečekaně vysokých 55 000 na 3,285 milionů.
  • Německé průmyslové objednávky v únoru nečekaně poklesly o 0,5 %, zatímco ekonomové v průměru očekávali jejich růst o 0,9 %. Jedná se již o třetí jejich pokles v řadě, když se v lednu snížily o 0,7 %. Na aktivitě v průmyslu se tak negativně projevuje zpomalení růstu globální ekonomiky a silné euro.
Vývoj titulů na německém trhu

1/4 Deutsche Bank oznámila, že podmínky pro její podnikání jsou stále tíživé a že očekává odpisy za první čtvrtletí ve výši 2,5 miliardy EUR vůči úvěrům, komerčním realitám a MBS. Kapitálový požadavek Tier 1 ke konci prvního čtvrtletí bude mezi 8 až 9 %, v souladu s předchozími cíly.

1/4 Švýcarská banka UBS oznámila, že má v úmyslu navýšit kapitál o 15,1 miliard USD upsáním práv. Také předseda banky Marcel Ospel opouští svoji pozici, o znovuzvolení se na valné hromadě 23. dubna ucházet nebude. Pravděpodobně bude nahrazen Peterem Kurerem. UBS za první čtvrtletí ohlásí ztrátu okolo 12 miliard CHF, když bude muset uskutečnit odpisy ve vůči americkým strukturovaným kreditním instrumentům a nemovitostem ve výši 19 miliard USD. UBS vytvoří také novou divizi, která bude spravovat nelikvidní americké aktiva vázaná na nemovitostní trh. Banka si je jistá, že tato opatření přispějí k zefektivnění pozic.

1/4 Cominvest, divize druhé největší německé banky Commerzbank, připravuje prodej nových strukturovaných produktů a produktů spojených s peněžními trhy a komoditami. Firma tím chce přilákat nové investory a přidat z nového byznysu až 5 miliard EUR.

2/4 Vedení SAP AG, největšího světového výrobce obchodně-manažerského softwaru, zvýší vyplácené dividendy o 8,7 % na 50c na akcii. Došlo zároveň k potvrzení ziskových cílů na příští období. Společnost se bude snažit zvýšit své ziskové marže díky snížení nákladů na výzkum a rozvoj, které dosahovaly nadprůměrné hodnoty. Záměrem je snížit tyto náklady na rozmezí 11-12 % z objemu tržeb.

3/4 Leighton Holdings Ltd., australská divize společnosti Hochtief AG, získala kontrakt v hodnotě 1 miliardy AUD na postavení a provoz těžebního dolu uhlí v Indii. Práce začne v říjnu roku 2009, důl by měl vyprodukovat okolo 115 milionů tun uhlí během 20 let.

Očekávané události
  • 7/4 Průmyslová produkce
  • 10/4 Zasedání ECB - rozhodnutí o sazbách

Maďarsko

Maďarská burza, stejně tak jako například i česká a polská, zaostávala svoji výkonností za trhy v západní Evropě a v USA. Index BUX šel dokonce proti pozitivnímu sentimentu ve světě, když oslabil o 1,3 %. Bankovní rallye ve finančním sektoru se zde nekonala, OTP (-5,9 %) a FHB (-3,8 %) byly naopak jedny z neztrátovějších titulů poté, co centrální banka překvapivě zvedla sazby o 0,5 %. Z hlavních titulů dokázal posílit nejvíce Danubius Hotels (7,4 %) a MOL (3,5 %).

Vývoj indexu BUX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
BUX22 23921 953-1,3
Klíčové události minulého týdne
  • Centrální banka na svém zasedání zvýšila hlavní úrokovou sazbu překvapivě o půl procentního bodu na 8 %. Jedná se o první pohyb sazeb od loňského záři. Analytici předpokládaly pohyb sazeb pouze o 25 bazických bodů.
  • Produkční ceny v únoru vzrostly meziměsíčně o 0,7 %. V meziročním porovnání jsou vyšší o 4,9 %.
Vývoj titulů na maďarském trhu

1/4 FHB Bank byl snížen rating ze strany Moodys na dluhopisy kryté hypotékami na Aa3 z původních Aa2.     

3/4 Goldman Sachs snižuje cílovou cenu pro Magyar Telekom na 813 HUF z původních 841 HUF. Doporučení "prodávat" bylo potvrzeno.   

3/4 Raiffeisenbank snížila cílové ceny pro maďarské farmaceutické společnosti. Aktuální cílová cena pro Egis je nižší o 6,8 % a dosahuje 22.560 HUF. Akcie Richteru cíluje RB na 44 060 HUF, což je o necelá 4 % níže než dříve.

3/4  Fotex plánuje zpětný odkup až 200 000 ks vlastních akcií. Společnost si najala brokerskou firmu Concorde, aby odkup na trhu zrealizovala. Maximální cena pro výkup byla stanovena na 700 HUF.

Očekávané události
  • 4/8 Průmyslová produkce (předběžný údaj)
  • 11/4 Spotřebitelské ceny

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!
Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Houpačku převážila americká centrální banka

26. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Houpačku převážila americká centrální banka

Úvod minulého týdne na pražské burze se nenesl zrovna v růžovém duchu a kvůli událostem v USA index PX výrazně oslabil. Nejhůře na to doplatily hlavně finanční akcie jako Erste Bank,... celý článek

Akcie: Jen krátká úleva v tragické době

18. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Jen krátká úleva v tragické době

Pražská burza částečně umazala propad z minulého týdne. Inde PX posílil o 2,6%. Největší nárůst zaznamenaly akcie v úterý, když investoři pozitivně reagovali na další záchranný krok... celý článek

Akcie: Rudý pražský týden

11. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Rudý pražský týden

Pražská burza prošla výrazným propadem, když index PX ztratil 6,26 %. Akcie oslabovaly ve čtyřech seancích, jedinou růstovou výjimkou byl středeční růst. Všechny tituly ze segmentu... celý článek

Akcie: Index Dow Jones obsahuje nové akcie

19. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Index Dow Jones obsahuje nové akcie

Pražská burza zažila velmi poklidný týden. Investoři si před výsledkovou sezonou vybrali oddechový čas a příliš neobchodovali. Index PX si polepšil o 3,15 procenta.

Akcie: Lednová noční můra pomalu odlétá

5. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Lednová noční můra pomalu odlétá

Pražská burza v tomto týdnu zakončila nejhorší vstup do nového roku a zároveň rázným způsobem vykročila do druhého měsíce. Index PX v lednu ztratil 17,38 %, což je nejhorší lednová... celý článek

Partners Financial Services