Investiční certifikáty sloužily loni hlavně pro spekulaci

Lucie Tóthová | rubrika: Co se děje | 21. 2. 2008 | 4 komentáře
Investiční certifikáty sloužily loni hlavně pro spekulaci
Loni se na pražské burze zobchodovaly investiční certifikáty za více než miliardu korun. O rok dřív to bylo jen pět milionů. Ve srovnání s podílovými fondy však certifikáty přitáhly zhruba čtyřicetkrát menší objem peněz.

V době nejistoty se hodně investorů poohlíží po investicích, které umožňují eliminovat rizika z agresivních investičních strategií. Investiční certifikáty jsou doporučovány jako jeden z instrumentů pro snižování tohoto rizika. Ovšem i tady platí zásada, která říká, že jen dobře obeznámený investor dokáže pro své portfolio vybrat odpovídající certifikát.

Výhody a nevýhody certifikátů

Výhody
  • po uplynutí spekulativní doby 6 měsíců jsou zisky z certifikátů osvobozeny od daně z příjmů
  • cena investičního certifikátu není závislá na nabídce a poptávce po daném certifikátu
  • s jejich pomocí je možné spekulovat jak na růst, tak na pokles ceny podkladového aktiva
  • nižší vstupní poplatky než u podílových fondů

Nevýhody
  • investoři mnohdy „neví“ co kupují, chybí znalosti o tomto investiční instrumentu
  • zvýšená nákladovost u exotických certifikátů nebo u certifikátů s malou konkurencí
  • investor přichází investicí do akciového indexu o dividendy
  • absence emisních prospektů v češtině, drtivá většina informací v cizím jazyce (obvykle v němčině)

Investiční certifikát je dlužní úpis, který je možné koupit, nebo prodat na burze, emitentem jsou nejčastěji banky. Cena tohoto instrumentu se odvíjí od hodnoty podkladového aktiva (akciové indexy, komodity atd.) a není závislá na nabídce a poptávce po daném certifikátu. Pomocí investičních certifikátů lze spekulovat jak na růst, tak i na pokles podkladového aktiva. K dalším vyzdvihovaným kladům patří jejich jednoduchost, nákupem pouze jediného certifikátu se investor může podílet na vývoji celého akciového trhu.

Tuzemské banky, především ty s německým kapitálem, sice už v roce 2002 začaly nabízet vlastní „kreace" tzv. strukturovaných dluhopisů, kde největší pozornost u jednotlivých emisí byla zaměřena na úplnou kapitálovou garanci. Nešlo o investiční certifikáty v právem slova smyslu. Prvních devět emisí klasických investičních certifikátů se na pražské burze začalo obchodovat až na podzim roku 2006.

V minulém roce se nabídka s rostoucí poptávkou zvyšovala, až se zastavila na čísle 39 nových emisí (k 31. 12. 2007). Pro srovnání, na nejrozvinutějším evropském trhu s certifikáty, v Německu, se obchoduje přes 150 tisíc emisí certifikátů.

Počet emisí k 31. 12.Zobchodované kusyObjem v Kč
20073917 977 6651 196 617 596
Index19835 271132 821 184
Turbo1117 139 3221 060 697 655
Garantovaný100
Diskont300
Bonus400
Basket13 0723 098 757
2006713 6005 187 420
Index69 6004 614 920
Turbo14 000572 500
Zdroj: (www.pse.cz) Výroční zprava pražské burzy 2006 a 2007

Zájem českých investorů o investiční certifikáty má vzrůstající tendenci, objem obchodů v roce 2006 mírně překročil hranici 5 milionů korun. Loni to už bylo něco přes 1,2 miliardy. Tato částka je ovšem stále nízká ve srovnání se 44 miliardami korun, které vložili drobní investoři do podílových fondů. Právě těm by podle některých expertů měly certifikáty nejvíce konkurovat.

K nejvíce obchodovaným certifikátům patřily loni podle výroční zprávy Burzy cenných papírů tzv. turbo (pákové) certifikáty, které tvořily z celkového objemu přes 90 procent. Umožňuje aktivně obchodujícím investorům účinně využívat krátkodobých pohybů na burzách. Nejvíce z obchodovaných turbo certifikátů sázelo na pohyb cen komodit.

Kromě nových emisí investičních a turbo certifikátů byla pražská burza svědkem i emise nových typů, šlo o garantované, diskont, bonus a basket certifikáty. Obchody se však uskutečnily pouze u investičních certifikátů typu Basket, o ostatní novinky investoři loni zájem nejevili. Patrně i proto, že se na trh dostaly až na sklonu minulého roku.

Loňský vývoj by tak bylo možné vyložit i tak, že čeští investoři ještě nevidí certifikáty jako nástroj pro dlouhodobé uplatnění v investičních strategiích, spíše je považují za nástroj pro krátkodobé spekulace.

Trh investičních certifikátů se v Česku teprve rozjíždí. Je otázka, zda se rozvine do takového rozměru jako v sousedním Německu. Tam byly certifikáty před pár lety jen málo známým investičním instrumentem. Dnes se jich na tamní burze obchoduje za desítky miliard eur měsíčně.

 

Investujete prostřednictvím certifikátů? Jaký typ vám vyhovuje a proč?

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vydělat se dá, i když trh klesá

14. 12. 2007 | Petr Čermák | 6 komentářů

Vydělat se dá, i když trh klesá

Investiční certifikáty se snaží vybojovat místo v povědomí drobných investorů. Lákají na nižší poplatky a rozmanitější investiční možnosti, než nabízejí například podílové fondy.

Více o certifikátech

11. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Rizika a výhody certifikátů

7. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Rizika a výhody certifikátů

Rizika certifikátů se od rizik jiných investičních nástrojů neliší, určité neopomenutelné vykřičníky navíc ale mají. Zároveň ovšem vládnou výhodami, které jiné instrumenty nenabízejí.... celý článek

Co jsou a jak fungují investiční certifikáty

5. 10. 2005 | David Rozumek, Martin Svoboda

Co jsou a jak fungují investiční certifikáty

Vedle tradičních investičních nástrojů vzniká nová generace moderních finančních produktů, které jsou schopny uspokojit aktuální přání dnešních investorů. V České republice stojí trh... celý článek

Partners Financial Services