Fondy: Odešla další miliarda

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 4. 2. 2008
Fondy: Odešla další miliarda
Leden sice příliš nepřál akciovým trhům, ale proč tedy peníze odcházejí nejvíc z fondů peněžního trhu a dluhopisových, které za poslední týden ztratily 770 milionů korun? Naopak v akciových fondech se podílníci drží přímo chlapsky a některé dokonce nakupovali.

Ve fondech peněžního trhu opět došlo k různému vývoji: zatímco ISČS Sporoinvest a IKS Peněžní trh ztratily přes 600 milionů korun, Multi Cash v ČSOB získal 180 milionů korun.

Odliv z dluhopisových fondů tolik nepřekvapuje, snad jen jeho rostoucí síla. Ale růst sazeb je pravděpodobný, tedy slušný výnos nepravděpodobný. Na ročním horizontu je většinou záporný a na dvouletém se k nule blíží.

Smíšené fondy si zase budou ještě dlouho lízat rány, které jim uštědřil vývoj jejich akciové složky. Jen za poslední měsíc z nich většina ztratila přes 10 % hodnoty, vidět jsou i ztráty horší než 15 %. To vyděsilo mnohé podílníky a není se jim co divit – většinou nebyli připraveni podstoupit takové kolísání. Zčásti je to vina poradců, částečně však jistě hraje roli i špatné pochopení klientů. Odliv další třetiny miliardy je sice o trochu nižší než v předchozím týdnu, ale ukazuje to, že jejich loňská obliba stála na poněkud hliněných základech.

V akciových fondech se možná rýsuje určitá stabilizace, protože z nich odešlo celkem pouhých 40 milionů korun. Zejména v ČSOB odplynulo přes 80 milionů – naopak do ISČS Sporotrendu 32 milionů nebo do Pioneer akciového 20 milionů přišlo. Statistiku ovšem nestihli v ING, takže nevíme, jak dopadl druhý „barometr“ ING Český akciový. Zajímavou aktivitu na akciových trzích dokazuje i objem zobchodovaný na pražské burze: ten přes děsuplnou volatilitu přesáhl neuvěřitelných 127 miliard korun, čímž překonal dlouhodobé průměry o více než 80 %.

Ve vývoji českého trhu leden ovšem dopadl zcela proti historickým statistikám, které většinou vykazují lednový růst (efekt) – tentokrát index pražské burzy zaznamenal v lednu rekordní ztrátu, když se propadl o 17,4 %. Smutného vítězství tak Praha dosáhla i nad Varšavou a Budapeští, které ztratily „jen“ 14,6, resp. 10,5 %. Zaznamenali jsme ale také nejvyšší denní „skok“, kdy index PX během jediného dne vylétl o 8,4 %. V týdnu, který předcházel, ovšem ztráta překročila 10,5 %.

Páteční přelom do února začal přece jen optimističtěji, když se vzhůru vydala většina titulů a naše zotavení o 2,7 % potvrdily večer i americké trhy. Přesto ztráta od začátku roku stále ještě přesahuje 15 %.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

31. 1. 2008 | Petr Sklenář

Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

Co má společného brutální akciový výprodej minulého týdne, prudké snížení amerických úrokových sazeb a skoro pětimiliardový podvod ve francouzské bance Societé General? Možná víc, než... celý článek

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

28. 1. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík | 6 komentářů

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

Nynější prudké výkyvy světových akciových trhů by měly nechat drobné investory v klidu. Experti doporučují, aby buď nedělali nic, nebo nižších cen využili k nákupům. Divoké zprávy jim... celý článek

Fondy: Zemětřesení za miliardu

28. 1. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Zemětřesení za miliardu

Panika na finančních trzích si vybrala oběti i v podílových fondech. Na rozdíl od loňského léta tentokrát řada drobných investorů ztratila nervy a prodávala jako o život.

Dvojvládí na kapitálovém trhu končí

17. 1. 2008 | Petr Čermák

Dvojvládí na kapitálovém trhu končí

Asociaci fondů a asset managementu a Asociace pro kapitálový trhy (AKAT) 9. ledna 2008 splynuly v jednu organizaci. Nová asociace, která přebírá název AKAT, bude dále usilovat o popularizaci... celý článek

Partners Financial Services