Kdo minulý týden sestřelil světové burzy

Petr Sklenář | rubrika: Sloupek | 31. 1. 2008
Kdo minulý týden sestřelil světové burzy
Co má společného brutální akciový výprodej minulého týdne, prudké snížení amerických úrokových sazeb a skoro pětimiliardový podvod ve francouzské bance Societé General? Možná víc, než by se dalo na první pohled očekávat.

V pondělí 21. ledna se přes evropské akciové trhy přehnaly nevídané vlny výprodejů. Bez žádného impulsu akcie zaznamenaly největší ztráty od teroristických útoků v září 2001. Propadům přitom vévodil německý index DAX, který ztratil 7 procent napříč celým trhem. Americké trhy díky státnímu svátku byly výprodejů ušetřeny. V úterý dopoledne výprodeje v Evropě neustaly a futures na americké  akciové indexy naznačovaly, že výprodejní tlak se může přelít i do zámoří. Hlavním vysvětlením bylo, že investoři propadají panice v obavě, že americká ekonomika upadne do recese, a zpomalí celou globální ekonomiku.

Tento vývoj vedl centrální bankéře v americkém Fedu k názoru, že výjimečná situace vyžaduje i výjimečná rozhodnutí. Proto v úterý (poprvé od roku 2001 mimo řádné zasedání) Fed snížil sazby o 75 bazických bodů, což je největší snížení od roku 1984. Rozhodnutí je o to překvapivější, že již tuto středu (30. ledna) měl Fed na programu řádné zasedání. Nečekaný krok Fedu nevedl k obratu na trzích, pouze zastavil výprodeje akcií.

Ve středu 23. ledna ráno francouzská banka Société Générale (SG) oznámila, že kvůli podvodům jednoho z makléřů odepíše neuvěřitelnou sumu 4,9 miliardy eur. Pro představu, to téměř odpovídá tržní kapitalizaci celé Komerční banky, kterou SG vlastní, či jak někteří vtipně poznamenali, je to také cena čtyř raketoplánů nebo dvou francouzských letadlových lodí. Ovšem ještě neuvěřitelnější byl zdroj této ztráty. Banka během víkendu (18.-20. ledna) zjistila, že kvůli podvodům makléře Jeroma Kerviela má ve futures na evropské akciové indexy nezajištěnou pozici ve výši 50 miliard eur. Hodnota celé SG je „pouze“ 35 miliard eur. Během pondělí a úterý (21.-22. ledna) se bance podařilo tyto pozice uzavřít. Na obchodu ztratila ve výši již zmíněných 4,9 miliardy eur.

Pokud se na celou situaci podíváme zpětně, můžeme vidět jednu z variant z příběhu, který popisuje vývoj posledního týdne. Na nervózní akciové trhy přišel minulé pondělí velmi agresivní prodejce s velmi velkou pozicí. Je velmi pravděpodobné, že prodeje začaly spouště další automatické prodejní (stop-loss) příkazy a rychle odstartovala výprodejní vlna. Výsledkem bylo, že třeba německý DAX za dva dny ztratil přes 12 %, jeho tržní kapitalizace poklesla asi o 106 miliard eur. SG uzavírala celkovou pozici v objemu 50 miliard eur.

Za úvahu stojí, zda by Fed tak radikálně a mimořádné snižoval úrokové sazby, kdyby věděl o problémech Société Générale. Celý příběh by také naznačoval neuvěřitelné vazby uvnitř globalizované ekonomiky. Na začátku je podvádějící francouzský makléř, následuje padající německá burza a na konci je mimořádné zasedání americké centrální banky.

Autor je hlavní ekonom Atlantik FT

 

Je podle vás možné, aby skandál v Societé General smetl akciové trhy po celém světě?

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

28. 1. 2008 | Petr Čermák, Jan Stuchlík | 6 komentářů

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

Nynější prudké výkyvy světových akciových trhů by měly nechat drobné investory v klidu. Experti doporučují, aby buď nedělali nic, nebo nižších cen využili k nákupům. Divoké zprávy jim... celý článek

Fondy: Zemětřesení za miliardu

28. 1. 2008 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: Zemětřesení za miliardu

Panika na finančních trzích si vybrala oběti i v podílových fondech. Na rozdíl od loňského léta tentokrát řada drobných investorů ztratila nervy a prodávala jako o život.

Investování není umění, je to řemeslo

25. 1. 2008 | Lucie Tóthová | 6 komentářů

Investování není umění, je to řemeslo

Když kupovat akcie, tak jen ty podhodnocené, radí v knize „Naučte se investovat“ Daniel Gladiš. Nabízí v ní teoretický návod i konkrétní modelový příklad, na němž ukazuje, jak tyto... celý článek

Zlato míří k bodu tání

11. 1. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Zlato míří k bodu tání

Cena zlata dlouhodobě roste. Překonala historické rekordy a krátkodobě se přehoupla i přes hodnotu 880 dolarů za trojskou unci. Růst ženou bohatnoucí asijské státy, nervozita z rostoucí... celý článek

Partners Financial Services