Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.

Co dělat, když trhy panikaří? Zůstat v klidu.
Nynější prudké výkyvy světových akciových trhů by měly nechat drobné investory v klidu. Experti doporučují, aby buď nedělali nic, nebo nižších cen využili k nákupům. Divoké zprávy jim však budou cuchat nervy ještě minimálně půl roku.

Byl to sešup jako na slušně namrzlé sjezdovce. Padák dolů, občas nějaký hrb či mulda. Tak to vypadalo na většině světových burz na začátku minulého týdne.  Americký index Dow Jones v úterý spadl poprvé od roku 2006 pod 12 tisíc bodů. V Evropě či Asii se některé trhy propadly o více než dvacet procent a pomalu se začalo šeptat, že svět obchází medvěd. Neboli situace, kdy akciové trhy zachvátí strach, ceny akcií klesají a investoři přešlapují na místě.

Kam se řítí světové trhy

Náladu všem zvedlo úterní rozhodnutí americké centrální banky(FED), která překvapivě snížila základní krátkodobou úrokovou sazbu o tři čtvrtě procentního bodu. Trhy ožily. Na jak dlouho? Sotva kdo si troufne odhadnout, vyplývá z komentářů domácích i zahraničních analytiků. „Akcie se sice vzpamatovaly, ale dlouhodobě tento růst nevydrží,“ cituje například Wall Street Journal japonského analytika Toshio Sumitaniho.  Růst ze čtvrtka minulého týdne někteří analytici vysvětlují jako nápor spekulantů, kteří si na začátku týdne nejdřív půjčili akcie, aby je obratem prodali. Tím poslali jejich ceny dolů. Pak prodané akcie levně nakoupili zpět.  Tím jejich hodnotu popohnali zase výš. V kapse jim díky těmto kouzlům zůstal slušný zisk.

Někteří komentátoři ovšem upozorňují, že si překvapivým snížením sazeb FED zadělal na další problémy. Investoři by prý tento krok mohli pochopit tak, že pokaždé, když Wall Street padne, hodí centrální banka topícím se záchranný kruh. Teprve až nebude čím spekulantům pomoci, projeví se vážnost krize naplno.

Divoká jízda jako na horské dráze tak nejspíš bude ještě nějakou dobu pokračovat. Pro drobného investora, který má v portfoliu akcie či akciové fondy to může být past. Pokud ztratí nervy a začne rychle prodávat, v důsledku utrpí slušnou ztrátu. Dlouhodobá pozorování trhů ukazují, že méně zkušení a disciplinovaní investoři prodají ty lepší akcie, když vidí, že jejich ceny po propadu o něco poskočily. Mají pak dobrý pocit, že i přes celkový pád něco vydělali. „Jenže si nechají ty špatné akcie, které padají čím dál víc. Nechtějí si přiznat ztrátu a utěšují se, že i jejich pokles se brzy zastaví a obrátí. Většinou to tak není a jejich portfolia ztrácejí hodnotu,“ vysvětluje Brad Barber, expert na psychologii trhů z University of California. „Proto je lepší, když raději nedělají vůbec nic,“ dodává.

S tím souhlasí i čeští analytici. Investorům, kteří akcie či akciové fondy nakoupili jako dlouhodobou investici, radí, aby se nenechávali zprávami z trhů znervózňovat. „Dlouhodobý investor by udělal chybu, pokud by v panice chtěl akcie prodávat a s vidinou dalšího poklesu je kupovat zpět. Jen s velkým štěstím by zvolil správný okamžik ke koupi,“ myslí si Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. „Pokles lze dobře využít k dokupování akcií či podílových listů za nižší ceny. Tím investor sníží průměrnou cenu akcií v portfoliu,“ radí Radim Kramule z Investiční společnosti České spořitelny.

Pro nějakou alternativní investiční strategii není prý příliš výhodná doba. „Obvykle se v dobách propadů akciových trhů nakupují dluhopisy či dluhopisové fondy, jejichž výnos je jistější. Jenže kvůli vysoké inflaci, kterou nedoprovází razantní růst úrokových sazeb, tato strategie není příliš vhodná,“ vysvětluje Hatlapatka. Rozložit riziko do různých druhů akcií z různých regionů je dnes rovněž obtížné. „Když padá 80 procent světových akciových trhů, není taková diverzifikace portfolia možná,“ říká Aleš Michl z Raiffeisenbank. Jistou možností je nákup akcií v sektorech, které příliš cyklickým výkyvům nepodléhají. „Příkladem může být třeba farmacie, protože léky se budou prodávat vždy. I při ekonomickém poklesu,“ tvrdí Kramule.

Odhady, jak dlouho může nejistota na trzích trvat, se pohybují v řádu několika měsíců. „Nestojíme na pokraji dlouhodobého medvědího trhu. Po vyjasnění situace ohledně dopadů úvěrové krize a stavu americké ekonomiky, se situace zase zlepší. To by mělo nastat během první poloviny letošního roku,“ domnívá se Hatlapatka. Zlepšení ve druhé polovině roku předvídá i Milan Vaníček z Atlantik FT a Radim Kramule z ISČS.

Klíčové podle nich bude, jaké zprávy budou chodit z USA o kondici tamní ekonomiky a jednotlivých firem.  Už tento týden se svět dozví aktuální čísla o vývoji nezaměstnanosti. Důležité budou i informace o stavu amerického trhu s nemovitostmi. Pokud budou pozitivní, zeslábnou spekulace, že by americká ekonomika mohla spadnout do dlouhodobější recese. Ty nyní k nestabilitě na trzích výrazně přispívají. Z hospodářských výsledků firem, zveřejňovaných během února, bude zase možné vyvodit, jak hypoteční a úvěrová krize na jednotlivé podniky dopadla a jaké výsledky od nich lze očekávat do budoucna.

Navíc se očekává, že FED na pravidelném středečním zasedání opět sníží úrokové sazby. Hovoří se až o půl procentního bodu. Trhy předpovídají, že do léta by mohly úroky klesnout ještě více, z nynějších 3,5 procenta až někam k hranici 2 procent. Cílem bude rozdmýchat uvadající ekonomickou aktivitu. Nynější akciový sjezd by se pak mohl zase změnit v horolezecký výstup.

Jak jste na propad z minulého týdne zareagovali vy? Podělte se o zkušenost.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 1. 2008 2:07, jezevec

Pravíte - nepanikařit a držet pozici, když trhy padají jako kámen?
To je ta strategie, na které SG právě prosekla asi tak pět milijard euro?

+58
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Nervy ztrácejí všichni

21. 1. 2008 | Petr Fejtek | 5 komentářů

Fondy: Nervy ztrácejí všichni

Ani záchranné lano zajištěných fondů nestačilo k udržení statistiky v plusu, takže fondy dohromady ztratily 60 milionů korun. Investoři se asi budou muset připravit na příchod medvědího... celý článek

Telefonování bude letošní investorský hit

4. 1. 2008 | Petr Čermák | 6 komentářů

Telefonování bude letošní investorský hit

Index PX50 minulý rok narostl o necelých dvanáct procent. Loňské akciové hvězdy – ČEZ a Unipetrol - by podle odhadů analytiků měly letos doplnit Telefonika a bankovní skupina Erste. celý článek

Do čeho investovat v roce 2008

28. 12. 2007 | Petr Čermák | 4 komentáře

Do čeho investovat v roce 2008

V roce 2008 si užijí lidé milující riziko. Ti ostatní mohou zvolit konzervativnější investiční strategie. Třeba investice do zajištěných fondů, dluhopisů či akcií firem, které vyplácejí... celý článek

Vydělat se dá, i když trh klesá

14. 12. 2007 | Petr Čermák | 6 komentářů

Vydělat se dá, i když trh klesá

Investiční certifikáty se snaží vybojovat místo v povědomí drobných investorů. Lákají na nižší poplatky a rozmanitější investiční možnosti, než nabízejí například podílové fondy.

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

26. 4. 2007 | David Urbánek | 3 komentáře

Nejčastější investiční omyly: čeho se vyvarovat

Pokud investujete sami a nemáte s kapitálovými trhy dostatečné zkušenosti, možná využijete některé z následujících rad. Vyhnout se základním chybám znamená vyhnout se zbytečným ztrátám.... celý článek

Partners Financial Services