Fondy: Slušné rozloučení se starým rokem

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 3. 1. 2008
Fondy: Slušné rozloučení se starým rokem
Dva dny po Vánocích stačily investorům, aby do podílových fondů nalili téměř 400 milionů korun čistého. Nejvíce táhly smíšené fondy, z nichž řada vykázala za celý rok slušnou výkonnost.

Poslední loňský týden byl tak krátký, že to vlastně ani nebyl žádný týden. Proto je téměř 400 milionů korun, které Češi mezi svátky uložili do podílových fondů, dost překvapivý epilog. O výsledek se postaraly smíšené fondy s plnými 300 miliony korun. Přispěly i fondy peněžního trhu, jejichž 100 milionů víc než nahradilo již tradiční odliv z dluhopisových fondů.

Jestliže fondy peněžního trhu na pětiprocentní inflaci daly díky roční výkonnosti alespoň chabou jedenapůlprocentní náplast, většina dluhopisových fondů zasekla ještě hlouběji - kolem procenta ztráty. Pioneer obligační dokonce tratil 2,5 procenta.

Smíšené fondy sice také dovedou tu a tam něco ztratit, ale většina těch významných o přízeň investorů usiluje oprávněně. A koho nepotěší roční výkonnost, může pohlédnout na tříletý horizont. Ten loňský rok sice nebyl tak úplně špatný, ale vlny byly překvapivě vysoké. Navíc nepomohly ani ony (obvykle stabilizační) dluhopisové složky. Mixy se tak musely o to víc snažit v akciové části portfolií a ty dopadaly různě. Potěšení v podobě 8,64 procenta přinesl podílníkům největší český smíšený fond - již šestimiliardový IKS Balancovaný Dynamický. To takový Fénix smíšený vynesl méně než peněžní trh a Pioneer růstový dokonce 4 procenta tratil. Všem ovšem ukázal záda J&T Opportunity CZK neuvěřitelnými 19,5 procenty.

S akciovými trhy to loni skutečně nebylo jednoduché. Přestože mnohem hůř už bylo (jak říkají optimisté), ti ostatní si jsou jisti, že mnohem hůř být ještě může. Loňský rok krásně ilustruje i ISČS Sporotrend, který za poslední rok svým podílníkům připsal "jen" 12,44 procenta, ale za pětileté období to bylo bez pár setinek nad 25 procent ročně.

Podobně zádumčivá čísla ukazují i trhy: pražský PX vynesl za celý rok 14,24 procenta, zatímco americký Dow Jones jen polovic. Zato německý DAX se udržel nad osmitisícovkou a zakončil rok 2007 s výnosem 22,3 procenta. A netřeba mluvit ani o čínských dvojnásobcích.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do čeho investovat v roce 2008

28. 12. 2007 | Petr Čermák | 4 komentáře

Do čeho investovat v roce 2008

V roce 2008 si užijí lidé milující riziko. Ti ostatní mohou zvolit konzervativnější investiční strategie. Třeba investice do zajištěných fondů, dluhopisů či akcií firem, které vyplácejí... celý článek

Fondy: Slušný padesátimiliardový rok

27. 12. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Slušný padesátimiliardový rok

Letos zaznamenají podílové fondy další rekord v přílivu investovaných peněz. Mění se i struktura investic. Ještě nedávno velmi oblíbené fondy peněžního trhu loni vystrnadily zajištěné... celý článek

Výnosné investice s dobrým pocitem

10. 12. 2007 | Petr Čermák

Výnosné investice s dobrým pocitem

Pokud investorovi není lhostejné, do jakých akcií se vloží jeho peníze, může zkusit tzv. sociálně odpovědné fondy. Ty v portfoliu nemají například firmy, které porušují pracovní a sociální... celý článek

Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů

30. 11. 2007 | Petr Čermák | 2 komentáře

Jací jsou typičtí vlastníci podílových fondů

Typický český investor je osoba konzervativní, která hledá možnost lepšího zhodnocení peněz v investičních fondech. Ty prý kombinují přijatelnou míru rizika a výnosu a jsou bezpečnější... celý článek

Partners Financial Services