Akciové trhy včera, dnes a zítra

Petr Fejtek | rubrika: Co se děje | 27. 12. 2007 | 3 komentáře
Akciové trhy včera, dnes a zítra
Pomalu do historie zapadající rok 2007 sice ještě zachoval růstový trend trhů, ale citelně vzrostla volatilita a na dosud bezoblačné obloze se objevila hrozivá mračna. Krize hypoték rozkolísala celý finanční sektor, a dnes tak mnozí větří bouřku zvanou recese.

Pětiletý býčí trh se v lepším případě ještě udrží, podaří-li se americké ekonomice proplout vlnami výkyvů spotřebitelské poptávky, která tvoří tamní HDP z plných tří čtvrtin. Pravděpodobnost horších scénářů však začíná růst: Goldman Sachs vidí 45% pravděpodobnost recese. Podle Merrill Lynch je již recese tady. I Morgan Stanley vidí její vysokou pravděpodobnost.

Pavel Hadroušek z burzovní společnosti Fio očekává s pravděpodobností 60:40 recesi ve 2. a 3. čtvrtletí, tedy poměrně krátkou, na hranici definice (ta vyžaduje pokles ve třech kvartálech).

Zatím to vypadá, že do konce roku již nedojde k dramatickým změnám. Podle současného stavu by pražský index PX vydělal za rok 16 %. I pražská burza má své jasné vítěze a poražené. Zatímco k vítězům patří ČEZ (roční růst o 48 %), Unipetrol (+40 %), CME (+39 %) a Komerční banka (+37 %), mezi poražené se řadí Zentiva (roční pokles o 25 %), Philip Morris (–25 %), Erste (–17 %) i ORCO (–15 %).

Velký rozptyl najdeme ovšem i na amerických trzích, kde třeba Amazon vzrostl o 135 % nebo Apple o 128 %, ale Etrade ztratil 80 %, stavební společnost Lennar 63 % a výrobce čipů AMD 55 % své hodnoty.

Exotičtější pohledy nabízejí také zajímavé výsledky. Čínské akcie v roce 2007 vzrostly o 92 %, indické o 44 % a ruské o 19 %.

Pád amerických rizikových (subprime) hypoték přímo ohrozil finanční „krevní oběh“ tamní ekonomiky, protože vyvolal tzv. credit lunch. Banky si mezi sebou přestaly půjčovat peníze, což americká centrální banka (FED) řešila silným poskytováním krátkodobých úvěrů bankám. Ukázalo se však, že potřeby bank jsou větší, takže FED připravil spolu s dalšími centrálními bankami rozsáhlá „záchranná“ opatření na podporu likvidity. Vláda USA navíc slibuje zmrazení úroků hypotečních úvěrů a jejich daňovou podporu. Jde sice o morální hazard, ale důvěra amerických spotřebitelů je tak křehká, že je lépe ji podlepit, než později už jen slepovat střepy.

Jak je atmosféra rozjitřená, ukázalo druhé prosincové úterý, kdy po snížení amerických úrokových sazeb FEDem „jen“ o čtvrt procenta akciové trhy padly o 2,5 %. Investoři tak jasně dali najevo, že čtvrt procenta je málo.
O nelehké situaci vypovídá i „pomoc“ emirátu Abú Dhabí největší bance Citigroup. Citi sice dostala infuzi 7,5 miliardy dolarů, ale za konvertibilní dluhopisy musí platit 11% úroky ročně.

Pavel Hadroušek připomíná starou Dow teorii. Podle článků Charlese Dowa v The Wall Street Journal byl odvozen vztah (jakási předzvěst technické analýzy) o tom, že existuje souvislost mezi trhy průmyslových a dopravních akcií (tehdy železnic), dnes tedy DJIA a DJTA (Dow Jones Transportation Average), přičemž doprava jaksi „předbíhá“ (či předjímá) vývoj průmyslu. Podle této teorie je medvědí trh tady už nejméně pět měsíců.

Stále je však ještě v roce 2008 možná i druhá varianta, tedy býčí trh v pozdní fázi. Tomu odpovídají zdravé výnosy korporací, uvolňování měnových podmínek, ale zejména možný přítok kapitálu z dalších aktiv i regionů.

Tomu by odpovídala nejen větší volatilita, ale i vyšší nebezpečí, protože poslední fáze býčího trhu bývá doprovázena výraznou bublinou na některých trzích (jako v roce 1990 v Japonsku nebo v roce 2000 u IT technologií, kdy v obou případech dosahoval ukazatel ceny akcie k zisku na akcii - P/E - hodnoty 60). Navíc jsou bubliny vytvářeny předchozím silným růstem, takže kandidáty jsou nyní komodity a emerging markets.

 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie AAA Auto: Investice k pláči. Zatím.

21. 12. 2007 | Lucie Tóthová | 9 komentářů

Akcie AAA Auto: Investice k pláči. Zatím.

Kdo si koupil akcie letošního prvního nováčka na pražské burze, prodejce ojetých automobilů AAA Auto, moc důvodů k radosti nemá. Cena akcií pořád klesá, a to i přesto, že firma pozitivními... celý článek

Vydělat se dá, i když trh klesá

14. 12. 2007 | Petr Čermák | 6 komentářů

Vydělat se dá, i když trh klesá

Investiční certifikáty se snaží vybojovat místo v povědomí drobných investorů. Lákají na nižší poplatky a rozmanitější investiční možnosti, než nabízejí například podílové fondy.

Výnosné investice s dobrým pocitem

10. 12. 2007 | Petr Čermák

Výnosné investice s dobrým pocitem

Pokud investorovi není lhostejné, do jakých akcií se vloží jeho peníze, může zkusit tzv. sociálně odpovědné fondy. Ty v portfoliu nemají například firmy, které porušují pracovní a sociální... celý článek

Turecká výzva milovníkům rizika

28. 11. 2007 | Petr Čermák | 1 komentář

Turecká výzva milovníkům rizika

Turecko může být atraktivní pro řadu drobných investorů, kteří mají rádi riziko odměněné vysokým výnosem. V Česku ovšem zatím nabízejí přímý přístup na istanbulskou burzu jen dvě společnosti.... celý článek

Jak si ještě snížit letošní daň z příjmu

15. 11. 2007 | Jan Pekař | 1 komentář

Jak si ještě snížit letošní daň z příjmu

Blížící se konec roku se stává pravidelnou sezónou penzijních fondů a pojišťoven k náboru nových klientů. Připomínají daňovým poplatníkům produkty, při kterých je možné uplatnit slevy... celý článek

Partners Financial Services