Analýza: NWR – výnosná spekulace, nebo sázka na červenou?

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 15. 7. 2013 | 3 komentáře
Nízká cena akcií NWR láká spekulanty k nákupům. Někteří profesionálové už ale otevřeně říkají, že počítají s krachem firmy.
Analýza: NWR – výnosná spekulace, nebo sázka na červenou?

Nejhorší možnou investicí v roce 2013 byly v České republice akcie společnosti New World Resources. Cena akcií NWR od začátku roku spadla o 80 procent. Také cena dluhopisů vydaných touto společností klesla silně pod nominální hodnotu. Mnozí z mých klientů se na mě obrací, zda už není vhodná doba k nákupům. Ačkoliv běžně si libuji v investicích do firem, kterým zatéká do lodi, obávám se, že tahle kocábka se s velkou pravděpodobností potopí.

Vývoj ceny akcií společnosti New World Resources na pražské burze

Vývoj ceny akcií NWR

Zdroj: NWR

Investiční poradna

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí „garantovanou“ investicí? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

Společnosti klesá odbyt a prohlubuje se ztráta

Za poklesem ceny akcií stojí pochopitelně špatné hospodářské výsledky z posledních dvou reportovaných kvartálů. V prvním čtvrtletí roku 2013 skončila společnost New World Resources ve ztrátě 80 milionů eur (tj. zhruba dvě miliardy korun). Pokud by zbylé tři kvartály dopadly obdobně, vygenerovala by rekordní ztrátu 320 milionů eur, což je pro představu polovina stávající účetní hodnoty firmy a o 40 procent víc než aktuální tržní hodnota firmy.

Osobně však očekávám, že výsledky za druhý kvartál, které budou zveřejněny 22. srpna, budou ještě horší než za kvartál první. Hlavní odběratelé firmy balancují na pokraji bankrotu. Například firma Evraz na léto přerušila výrobu. Spekuluje se však o tom, že už možná natrvalo. Provoz tím pádem omezuje také ArcelorMittal, hlavní dodavatel Evrazu a hlavní odběratel koksovatelného uhlí od NWR. Společnost NWR ztrácí odbyt a rozhodně se nemůže spoléhat na to, že se situace v dohledné době zlepší. Hutní průmysl se celosvětově potýká s nadprodukcí. Odstrašujícím případem je zejména Čína.

Jaromír Krišica, tiskový mluvčí společnosti Evraz Vítkovice Steel, však tyto spekulace odmítá: „Provoz ocelárny společnosti EVRAZ Vítkovice Steel, a. s., bude přerušen od 1. 7. do 21. 7., důvodem je dostatečné předzásobení polotovary pro výrobu tlustých plechů. Následně od 22. 7. do 4. 8. budou zaměstnanci ocelárny čerpat plánovanou dovolenou. Plánovaný rozjezd ocelárny je tedy 5. 8.,“ říká Krišica.

Vývoj tržeb a zisků společnosti New World Resources

Hospodaření NWR

Zdroj: FINEZ Investment Management, NWR

Anketa

Držíte NWR trošičku nad vodou? Topíte uhlím?

NWR bude muset rozprodávat majetek

Firma se samozřejmě snaží omezit těžbu a snížit provozní náklady. Ale domnívám se, že to zdaleka nebude stačit. I třetí kvartál tohoto roku bude s velkou pravděpodobností silně ztrátový. NWR bude muset začít rozprodávat majetek, protože nemá dostatek hotovosti. Jenže tímto majetkem zároveň ručí u části dluhopisové emise. Prodejem nějaké části firmy by společnost dala záminku věřitelům požadovat předčasné splacení zajištěných dluhopisů. A to by byl v podstatě poslední hřebíček do rakve. Je velkým otazníkem, zda se firmě podaří přesvědčit věřitele, aby jí dali ještě šanci.

Společnost NWR se opravdu velmi rychle potápí. Silný propad akcií je v tomto případě zcela oprávněný. Však také Bank of America snížila v červnu cílovou cenu akcií NWR na necelých šest korun za akcii, což leckomu připadalo šílené. Ale možná se velmi brzy této ceny dočkáme. Přestože takto velký pokles může svádět ke spekulativním nákupům domněle podhodnocené akcie, tentokrát je podle mého názoru riziko totálního krachu velmi vysoké. Svým klientům doporučuji držet se od NWR raději dál.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Obavy z bankrotu rostou

Mé obavy sdílejí i někteří analytici. „Vysoký výnos dluhopisů odráží obavy věřitelů z ukončení fungování společnosti,“ uvádí Jiří Raška z Fio banky. Martin Kujal spravující fond J&T Bond více méně už počítá s tím, že NWR zkrachuje. Přesto však v portfoliu fondu malou pozici dluhopisů NWR drží, protože jejich ocenění dle jeho názoru již odpovídá likvidačnímu zůstatku firmy. „Věříme, že aktivy zajištěný dluhopis NWR splatný v roce 2018 oslabil pod svou fundamentální hodnotu a to i v případě nejhoršího scénáře – likvidace společnosti,“ uvádí Kujal. Já jen dodám, že tento aktivy zajištěný dluhopis se nyní obchoduje zhruba za 65 procent nominální hodnoty dluhopisu.

Na druhou stranu Michal Semotán spravující fond J&T Opportunity naopak nakupuje aktivy nezajištěné dluhopisy NWR splatné v roce 2021, které se nyní obchodují zhruba za 43 procent nominální hodnoty. „Očekávám na rozdíl od některých jiných investorů dodržení závazků NWR,“ uvádí Semotán. Jak vidíme, názory odborníků se liší. Každopádně budoucnost firmy NWR je značně nejistá. Můj názor je, že firma zkrachuje.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Je čas sloučit pražskou burzu s varšavskou?

12. 7. 2013 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Očima expertů: Je čas sloučit pražskou burzu s varšavskou?

Stále častěji se mluví o vzniku jednotné středoevropské burzy, pod kterou by spadala i dosud strádající pražská burza. Jak se na tuto možnost dívá šéf Burzy cenných papírů Praha Petr... celý článek

Analýza: Přišel čas prodat akcie

17. 6. 2013 | Jan Traxler | 16 komentářů

Analýza: Přišel čas prodat akcie

Index S&P 500 se v květnu vyšplhal na nové historické maximum. Nazrál čas redukovat akciové investice.

Analýza: Proč se nyní nevyplatí investovat do těžařských akcií

18. 3. 2013 | Jan Traxler | 15 komentářů

Analýza: Proč se nyní nevyplatí investovat do těžařských akcií

Těžebním firmám sice rostou tržby, jejich akcie ale klesají. Čím to je způsobeno? Vyplatí se nyní investovat do akcií těžařů?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

13. 2. 2013 | Peter Bayer

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: NWR

NWR už není miláčkem burzovního publika, jako byla krátce po úpisu v roce 2008 nebo při oživení v roce 2009. Pohledy na tuto společnost jako investici jsou rozporuplné. V článku se... celý článek

Nadílka firemních dluhopisů: počítejte s rizikem

4. 12. 2012 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Nadílka firemních dluhopisů: počítejte s rizikem

Kampak dneska s pomeranči! Jinačí mikulášskou nadílku připravila investorům řada českých firem – nadělují dluhopisy se zajímavými výnosy. Ale čert varuje: dělejte domácí úkoly, nebo... celý článek

Partners Financial Services