Malé peníze: RM-systém, KOBOS, SPAD, jak se v tom jenom vyznat

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 14. 9. 2012 | 4 komentáře
Zmatek zkratek! Náš čtenář zabloudil mezi těmi burzovními. S orientací pomáhá Jan Müller ze serveru MaléPeníze.cz
Malé peníze: RM-systém, KOBOS, SPAD, jak se v tom jenom vyznat

Dobrý den, velice rád bych vás poprosil o rozpletení jedné zamotané hádanky plné velkých písmen. Týká se pražské burzy. Jaký je rozdíl mezi všemi těmi SPADy, KOBOSy a RM-Systémy? Který z nich je zajímavý z pohledu malého investora a proč? ptá se náš čtenář. Odpověď Jana Müllera z webu Malé peníze následuje:

Pro rozumného drobného investora nehrají tyto záležitosti významnou roli, nemusíte se jimi trápit. Protože je ale máloco horšího než neukojená zvědavost, povězme si – pro zajímavost – oč kráčí.

Pražská burza

Na českou burzu se sami přímo nedostanete. Můžete na ní obchodovat jen prostřednictvím nějakého jejího člena – obchodníka s cennými papíry. To ostatně platí pro burzy obecně. Česká burza cenných papírů se jmenuje Burza cenných papírů Praha, používá zkratku – abychom přidali ještě nějaká velká písmena do sbírky – BCPP. SPAD a KOBOS jsou obchodní systémy, které pražská burza používá. Liší se od sebe hlavně způsobem určení ceny.

SPAD

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services

Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

SPAD (Systém pro podporu trhu akcií a dluhopisů) je hlavní trh burzy. Uvidíte na něm ty nejlikvidnější cenné papíry. Pro cenný papír jsou zde tzv. tvůrci trhu, to jsou makléřské firmy, které mají za povinnost kótovat, tedy stanovovat jeho cenu; tím je podpořena i likvidita tohoto papíru. Pokud budete investovat do papíru, který je na SPADu, půjde o jeden z nejlikvidnějších papírů na našem trhu.

Na SPADu se obchoduje v lotech. Lot je předem stanovené množství cenných papírů. Tak například jeden lot u akcií ČEZu je pět tisíc akcií. V praxi to znamená, že můžete zobchodovat jen násobky pěti tisíc akcií. V dnešních cenách je lot ČEZu téměř za čtyři miliony korun. Pro drobného investora zde tedy moc prostoru není.

KOBOS

KOBOS (Kontinuální obchodní burzovní systém) je dalším systémem burzy, přes něj se obchodují papíry, jež nejsou na SPADu. Dá se zde obchodovat i s jednotlivými kusy cenných papírů – papíry zde obchodované jsou tedy přístupné i pro drobné investory.

RM-systém

RM-systém (RMS) je tzv. neburzovní organizátor trhu, který se přeměnil na burzu. Jde o jinou firmu, než je BCPP.

Burzy se historicky profilovaly jako místa fyzického setkávání makléřů, členů burz, kde se také odehrávaly obchody s akciemi. S rozvojem počítačových systémů docházelo ke vzniku obchodních systémů, které fungovaly elektronicky, měly mnohdy volnější pravidla a na některých systémech mohl obchodovat kdokoli, tedy nejen formální členové.

Postupem doby se ale i klasické burzy elektronizovaly a významná část z nich nefunguje na burzovním parketu, ale ve virtuálním elektronickém světě, čímž se rozdíly mezi burzami a ostatními systémy do velké míry vymazaly.

Anketa

Máte české akcie?

RMS má z tohoto pohledu zvláštní historii. Písmena „RM“ v jeho názvu znamenají „registrační místo“, tedy místo pro registraci kupónových knížek v rámci nechvalně známé kupónové privatizace. Zde se odehrávaly také objednávky akcií za kupony a vůbec tudy probíhala celá tato fraška. RMS se po ukončení akce podivuhodně flexibilně konvertoval právě na mimoburzovního organizátora trhu, vhodného právě pro malé obchodníky či investory. Pokud jste se chtěli zbavit nějakých akcií z kuponovky, obvykle lidé chodili na RMS. A vlastně je to pro ně teoreticky zajímavý systém dodnes.

RMS se v roce 2008 přeměnil na klasickou burzu. Jejím majitelem je firma Fio, jež původně začínala počátkem 90. let jako obchodník s cennými papíry.

Český trh je příliš malý

Ačkoli jsme u KOBOSu i RM Systému zmiňovali, že mohou mít pro drobného investora význam, možná jste si všimli, že jsme nikdy výslovně neuvedli, že je pro drobné investory vhodný.

Prvním důvodem je skutečnost, že se přímo na obchodní systém nedostanete a musíte obchodovat prostřednictvím člena té či oné burzy. Pro vás je tedy rozhodující, až jaký systém má pro své zákazníky ten který obchodník.

Druhým důvodem jsou pochyby, zda má smysl vůbec do českých akcií a dluhopisů investovat. Český trh je velmi malý a dá se zde investovat jen do velmi omezeného počtu cenných papírů. Možná by stálo za úvahu se porozhlédnout kolem.

Partnerem rubriky Malé Peníze je web Malé peníze, praktický průvodce světem osobních financí. Chcete-li autorům webu poslat svůj dotaz i vy, napište na info@malepenize.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

10. 9. 2012 | Jaroslav Šura, Gabriela Kukalová | 31 komentářů

Investice v krizi: vsadíte na zlato?

Dluhová krize se teprv rozjíždí a bude zesilovat. Akcie jsou v takové době spíš pro otrlé investory, lépe řečeno spekulanty. Státní dluhopisy jsou bezpečnější jen zdánlivě. Alternativou... celý článek

Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

3. 9. 2012 | Jan Traxler | 16 komentářů

Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

Zhodnocovat úspory dlouhodobě o pět až šest procent ročně je snadné. Zhodnocení sedm až osm procent ročně je stále na delším horizontu reálné, i při pasivní správě. Jak ale dosáhnout... celý článek

Rothschild, Soros, Paulson: Mazáci sázejí na krach!

27. 8. 2012 | Ondřej Fér | 19 komentářů

Rothschild, Soros, Paulson: Mazáci sázejí na krach!

Rothschild si vsadil na pád eura! Pokud máte zájem o dobrou radu od experta, který své odhady nezakládá jen na zbožných přáních, tady je. Sázka na ekonomický kolaps se jeví jako zaručená... celý článek

Pomůže penzijní reforma českým akciím?

22. 8. 2012 | Jan Traxler | 13 komentářů

Pomůže penzijní reforma českým akciím?

Díky penzijní reformě by na pražskou burzu měly proudit nové peníze. České akcie by tudíž v následujících dvou letech mohly přinést investorům vyšší zhodnocení. Žádné velké terno ale... celý článek

Nejlepší investice!

12. 8. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nejlepší investice!

Na tom, že tahle investice patří k nejlepším, se shodují investoři všeho zaměření. Ba souhlasí s ním i ti, kteří odmítají akcie i dluhopisy, i ti, kteří nevěří ani na investice do komodit... celý článek

Partners Financial Services